Emerging Member of the

HuGBC

A magánfinanszírozás bevonása az energiahatékonyság fejlesztésébe a COP21 iránti európai elkötelezettséget támogatja

2017. június 12., Sajtómegjelenés 318 EeMAP Energiahatékonysági Jelzálog Akcióterv luca bertalot EMF-ECBC

Az európai érdekelt felek azért találkoztak június 9-én Rómában, hogy a COP21 Párizsi Megállapodás iránti elkötelezettségüket megerősítsék, és konkrét megoldásokat javasolnak az Európai Unió energiahatékonyságának fokozására.
1

Az Energiahatékonysági Jelzálog Akcióterv (Energy Efficient Mortgages Action Plan, EeMAP) kezdeményezést több mint 100 résztvevővel és panel-előadókkal folytatott kick-off érdekképviseleti találkozó keretében mutatták be, ahol a kulcsfontosságú piaci szereplők – például európai és nemzetközi befektetők, kibocsátók, hitelezők, vagyonértékelők, tudósok, energiaellátók, építőipai szakértők és a kkv-k – ágazatközi csoportja képviseltette magát.

A piaci szereplők az Európai Parlamenttel, az Európai Bizottsággal és a helyi hatóságokkal közösen vitatták meg a magántőke energiahatékonysági befektetésekbe való bevonásának lehetőségét, hogy támogassák az uniós ingatlantulajdonosokat lakó- és kereskedelmi ingatlanjaik felújításában, és segítsék az uniós intézményeket az energiamegtakarítási célkitűzéseik és a megvalósulás között húzódó beruházási szakadék áthidalásában. Az energiahatékonysági jelzáloghitelekre vonatkozó közös európai bevált gyakorlatok európai szintű kialakítása révén a határokon átnyúló magánszektor tőke fel fog szabadulni, jelentős fiskális könnyítést generálva a tagállamok számára.

Figyelembe véve például az EU lakóépület állományának 89%-át kitevő 201 millió lakóegységet, melyet 2001 előtt építettek, a magántőke bevonására irányuló jelentős erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy az energetikailag nem hatékony otthonokat az új energiaszabványokkal összhangba hozzák. A tavaly Dániában eladott 365 ezer lakás értékesítésének elemzése alapján elmondható, hogy megtakarítási szempontból egy felújított ház, amelynek energiateljesítményre vonatkozó tanúsítványa (EPC) "E"-ről "B”-re javul, becslések szerint 24 000 eurót takarít meg a családnak30 év alatt.

Az EMF-ECBC által végzett legújabb piackutatás szerint a pénzügyi intézmények erős hajlandóságot mutatnak az energiahatékonysági pénzpiacra való belépésre. Az EeMAP az első ilyen jellegű kezdeményezés, amely piacvezérelt és célja egy "energiahatékonysági jelzálog" kialakítása és megvalósítása az energiahatékony tulajdonságok elérésének ösztönzése vagy a meglévő ingatlanok energiahatékonyságának javítása érdekében, a jelzáloggal kapcsolatos preferenciális finanszírozási feltételek mellett.

A kezdeményezés középpontjában az a feltételezés áll, hogy az energiahatékonyság a hitelfelvevők törlesztési képességére és az ingatlan értékére gyakorolt hatása miatt kockázatcsökkentő hatással bír a bankok számára. Ez azt jelenti, hogy az energiahatékonysági jelzálogok alacsonyabb kockázatot jelentenek majd a bankok mérlegében, így azok jobb tőkekezelésre lehetnek jogosultak. Az alacsonyabb tőkekövetelmények erőteljes ösztönzést jelentenek a bankok számára a piacra lépéshez, ennek eredményeképpen szélesebb körű ösztönző lánc jön létre, amely minden érdekelt fél – köztük az uniós polgárok, a kibocsátók, a befektetők és a társadalom egésze – számára konkrét előnyökkel jár.

Tágabb értelemben az EeMAP kezdeményezés a következő eredményeket kínálja:

  •     Energiahatékonyság: Az EeMAP kezdeményezés jól illeszkedik az Európai Bizottság saját éghajlat- és energiapolitikájába, amely a beruházások ösztönzését és az energiahatékonysági beruházások/építkezések magánfinanszírozásának fellendítését célozza. Különösen érdemes kiemelni, hogy a 20% -os energiamegtakarítási célkitűzés. 2020-as elérése érdekében az EE-irányelv 4. cikke előírja, hogy a tagállamoknak létre kell hozniuk és időszakonként frissíteniük kell "az adott ország lakó- és kereskedelmi épületállományán végzett beruházások mobilizálására vonatkozó hosszú távú stratégiát".
  •     Munkahelyek & Növekedés: Az EeMAP felpörgeti az energiahatékonyság javítását célzó magánbefektetéseket, elsősorban a felújítások révén, ami viszont erősítheti a kkv-k tevékenységét a felújítási szektorban, ezáltal hozzájárulva az Európai Bizottság növekedési és foglalkoztatási menetrendjéhez is.
  •     Financiális stabilitás: Ez a pán-európai piacvezérelt projekt a hitelfelvevőket, hitelkibocsátókat és befektetőket kellő piaci gondosságra ösztönzi majd, csökkenti a hitelfelvevők fizetési késedelmének valószínűségét, megkönnyíti a bankok mérlegeinek kockázatmentesítését illetve a nem teljesítő hitelek kezelését, valamint javítja az átláthatóságot és a piaci árképzést azáltal, hogy az ingatlant egy zöld tényezővel is gazdagítja.

Luca Bertalot, EeMAP koordinátor & EMF-ECBC főtitkár elmondása szerint: „Az Európai Bizottság tegnap közzétett tőkepiaci uniós félidős felülvizsgálatának tükrében az EeMAP kezdeményezés konkrét lépést jelent az energiahatékonyság privát finanszírozásának világos ágazatközi ütemterve felé, és mint ilyen, erőteljes piaci választ ad az éghajlatváltozás által felvetett kihívásokra, kiemelve az érdekelt felek előrelátását és proaktivitását. A kezdeményezés ösztönözni fogja az EU épületállományának energiahatékony felújítását az EU ambiciózus energiamegtakarítási célkitűzéseinek, illetve a COP21 megállapodás iránti elkötelezettségének támogatása érdekében, és ezért környezetvédelmi, pénzügyi és gazdasági szempontból egyaránt stratégiai jelentőségűnek tekinthető.”

Az EeMAP kezdeményezéssel kapcsolatos további információkért látogasson el az EeMAP weboldalára.

A kezdeményezés támogatóinak teljes listája PDF változatban megtalálható az EMF-ECBC honlapján)

 

 

 

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra