Emerging Member of the WorldGBC

HuGBC

A WELL épületminősítés középpontjában az ember áll

2017. június 30., Saját hír 584 márfi józsef well minősítési rendszer well being zöld irodaházak

Június 29-én reggel a HuGBC & RICS Green Talkon fokozott érdeklődés kísérte Márfi József (WELL AP & WELL Faculty, LEED AP BD+C, GGP), USA-ban élő HuGBC tagunk másfél órás előadását a WELL minősítési rendszer ideológiájáról, szerkezetéről és tanúsítási folyamatáról.
1

A WELL minősítési rendszer kritériumai szerinti épület-tanúsítás egyre inkább elterjedőben van a tengerentúlon, de Európában is találunk már példákat, valamint a vezető ingatlanfejlesztők Magyarországon sem tétlenkednek ez ügyben.

A WELL rendszer az emberi egészséget és ennek a termelékenységre gyakorolt hatását helyezi fókuszba, és azt vizsgálja, hogy az épületek mit tudnak tenni ezek javításáért. A javítás és fejlesztés kulcsszavak, mert nem egy rigid rendszerről van szó, mint a zöld minősítések esetében, hanem egy meghatározott koncepció keretében a pozitív változások méréséről. A minősítésnek 3 szintje van: Silver, Gold és Platinum, melyek eléréshez különböző mértékben kell teljesíteni a hét indikátor (levegő, víz, táplálkozás, fény, wellness, komfort és elme) mentén lefektetett mutatókat. Pl. a levegő esetében 29 faktort vizsgál a rendszer.

Milyen értéket ajánl a WELL minősítés megszerzése munkahelyek tekintetében? Folyamatosan javuló környezetet az alkalmazottak és az ügyfelek számára, megtérülést a hatékonyságban, vezető imázst az adott iparágban és a vállalati kommunikációban, javuló munkavállalói elégedettséget és megtartó erőt.

A minősítésnek társasházak esetén is van létjogosultsága, hiszen nem mindegy, milyen otthonokban élünk. A friss lakáspiaci fejlesztéseknek érdemes figyelembe venni a fiatal generációk igényeit, és hajlandóságát a nagyobb anyagi áldozatra, ha egészségesebb, környezettudatosabb és fenntarthatóbb otthonba költözhet. Ebben az esetben a beruházók számára elismertséget, a piacon megkülönböztető jegyet hordoz a minősítés megléte, növekszik az ingatlan értéke, pozitív hatások jelentkeznek a lakók egészségét, alvási minőségét és energiafelhasználását tekintve is.

A WELL minősítési rendszerről bővebbi információ itt olvasható: https://www.wellcertified.com/

 

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra