Emerging Member of the WorldGBC

HuGBC

Budapest okos város az áprilisi HuGBC&RICS Green Talkon

2017. május 09., Saját hír 583

Barta Zsombor, a HuGBC frissen megválasztott elnöke és Ludvig László, a Siemens Mobility divizíójának igazgatója tartottak előadást április 26-án Budapest okos város jövőképéről. A rendezvényt Noah M. Steinberg, az RICS elnöke nyitotta meg.
1

Egy város fenntarthatóságának fogalma összetett, a lényege az élhető város, melyhez sok piaci szereplő és a társadalom szerepvállalása is szükséges - mondta el bevezetőjében Noah M. Steinberg, az RICS elnöke, és egyben a HuGBC-hez frissen csatakozott Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója. A "Smart Budapest - Budapest okos város jövőképe" című anyag a Budapest 2024 olipmiai pályázat keretein belül készült, mely tovább él, és tartalommal töltődik meg.

A tanulmányt annak egyik készítője, Barta Zsombor mutatta be a nagy létszámú hallgatóságnak. Hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Közgyűlés által januárban elfogadott anyag stratégiai iránymutatás, melyet programokkal kell megtölteni, hogy élő lehessen.

Az anyag az okos városfejlesztés négy pillérjét nevezi meg: a szemléletformálást, a szolgáltató várost, az adaptív várost és az intergrált várost. A szemléletformálás a társadalom aktív közreműködését feltételezi. A lakosságot fel kell készíteni a modern technológiák alkalmazására és a környezettudatos életmód kiterjesztésére. A szolgűltató város nem más mint magas színvonalú, hatékonyan működő, mindenki számára azonos feltételek mellett igénybe vehető közszolgáltatásokat nyújtó, stabil és kiszámítható városműködtetés. Az adaptív város azt jelenti, hogy Budapest alkalmassá folyamatosan a kihívásokra való gyors reagálásra és a kínálkozó lehetőségek nagyobb fokú kihasználására. Az integrált város feltétele pedig, hogy a városüzemeltetés hatékonyan gazdálkodjon az erőforrásokkal. Horizontálisan a szakterületek között, illetve vertikálisan a többszintű közigazgatás szereplői között szükséges megvalósítani.

A teljes anyag elérhető itt.

Barta Zsombor után Ludvig László, a Siemens Mobility divizíójának igazgatója beszélt a cég Smart Hungary programjáról. A szakember a digitalizáció okos integrációját tartotta kiemelt területnek, ahol a technológiák a gyártási folyamatokban, az energiatermelésben, az infrastruktúrában és az egészségvédelemben hatékonyan képesek növelni a teljesítményt. A hallgatóság számára az intelligens épületekre is kitért az előadó, melyek szerepe gazdasági, szociális és könyezeti szempontből is jelentős. Az üzemeltetés költségei oprimalizálhatók a fűtés, a szellőzés, a légkondicionálás, a világítás vagy éppen az árnyékolás automatizálásval és összehangolásával. Emellett a biztonság, a tűzvédelem és a dolgozói komfort területei is "okosíthatók".

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) közös gondolkodás keretében kíván részt venni a jövőkép konkrét programelemeinek javaslattételi kidolgozásában, emiatt kérte a helyszínen jelenlévőket is, hogy csatlakozzanak az egyesület által tervezett kerekasztal-beszélgetésekhez.

 

 

 

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra