Emerging Member of the WorldGBC

HuGBC

Helyet és anyagot is spórol egy magyar startup hőtárolója

2017. szeptember 11., Sajtómegjelenés 354 HeatTANK Edison Light Up verseny hőtárolás fenntarthatóság

Évente húszezer eurót lehetne megtakarítani Európában megfelelő hőtárolással. A HeatVentors innovatív technológiája, a HeatTANK fázisváltó anyagok alkalmazásával erre a problémára nyújt megoldást.
1

A startup az egyik győztese az MVM-csoport Edison Light Up elnevezésű innovatív energetikai pályázatának, mely termékfejlesztésben és befektető keresésében is segíti a nyerteseket. A HeatVentors alapítóival, Andrássy Zoltánnal és Farkas Ritával beszélgettünk. Az energetikai mérnökök több mint ötéves szakmai tapasztalattal bírnak, számos szakmai és startup versenyen értek el kimagasló helyezést. Interjú.   

Mi a fejlesztés lényege?

Olyan innovatív hőenergia-tárolót fejlesztettünk, mely fázisváltó anyagok segítségével sokkal sűrűbben tudja az energiát tárolni, mint egy vizes tároló. Nem a víz hőmérsékletének változtatásával tároljuk az energiát, hanem az anyag halmazállapot-változásával.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A hagyományos víztárolókban tárolt vizet használatkor felmelegítik, lehűtik– így változtatják a hőmérsékletét. Mi képesek vagyunk nyolcadakkora helyen megvalósítani ugyanazt, oly módon, hogy megolvasztjuk és megfagyasztjuk az anyagot, melynek hőmérséklete szinte nem is változik.

Milyen anyagokra van szükség?

Speciális anyagokat használunk: mínusz 100 foktól 600 fokig terjedő skálán. Ezeket eltérő célokra lehet használni – mélyfagyasztástól hűtésen és fűtésen át megújuló energia hasznosításakor, akár naphőerőművekben.

Hogyan jutottak arra, hogy ily módon (is) lehet hatékonyabban energiát tárolni?

Egy egyetemi kutatásból indult a dolog. Körülbelül négy-öt éven keresztül vizsgáltuk az egyetemen a problémát. Többen biztattak, hogy folytassuk, s hogy akár üzleti ráció is van benne, ezért úgy döntöttünk, hogy készítünk egy terméket.

Az interjú tovább folytatódik ITT.

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra