Emerging Member of the WorldGBC

HuGBC

Jó példával elöl: így zöldült a brit GBC londoni főhadiszállása

2016. szeptember 30., WorldGBC News 1877 world green building council

A felújítás után a szervezet főhadiszállása is a zöldépítés dicsőségét hirdeti.
1

A brit GBC főhadiszállása egyben a WorldGBC londoni irodájának is otthont ad. Így még nagyobb jelentőségre tesz szert, hogy a felújítás példaértékű projekt legyen az alacsony szénkibocsátású, kisléptékű irodafelújításra, miközben a felhasználók szemszögéből komfortos irodaterek jönnek létre.

Januárban jelentették be, hamarosan pedig az átadáshoz közeledik a projekt, amelynek célkitűzései között szerepel, hogy előremutató, példaértékű megoldás legyen az alacsony szénkibocsátású, kisléptékű irodafelújítás területén. Ezenfelül azt a végeredményt is megcléélta, hogy a használók jólléte és így a produktivitás szempontjából is kimagasló eredményeket mutasson fel. A befejezéshez közeledve már látszik, hogy a célokat sikerült teljesíteni!

Az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a felhasznált anyagok a lehető legnagyobb mértékben környezetbarát megoldást jelentsenek. Eleve törekedtek arra a projekt során, hogy a meglévő irodában rendelkezésre álló anyagok közül a lehető legtöbbet újrafelhasználják vagy újrahasznosítsák. Így lett a tárgyaló üvegfalából fehér falitábla, míg az irodai székeket csere helyett egyszerűen átkárpitozták. Az újonnan bekerülő anyagokat pedig minden esetben gondos felülvizsgálatnak vetette alá a tervezőcsapat abból a szempontból, hogy belefér-e a "karbon-büdzsébe". Ez igen alaposan kihívás elé állította a szakembereket, mert ezen a szemponton kívül még további fontos célkitűzéseket akartak megvalósítani, mint amilyen a korábban is említett felhasználói komfortérzet. Ha azt vesszük, hogy előbbiekhez még szűkös időkeret és költségvetés is társult, akkor megérthetjük, hogy igazán izgalmas feladat elé néztek a brit GBC szakemberei! 

A felújítás fő célkitűzése az volt, hogy példaértékű legyen innováció szempontjából, egyfajta "best practice"-ként mintát adva. Ennek jegyében számos úttörő vagy szokatlan megoldás fémjelzi. Ilyen egy új típusú, alacsony karbonlábnyomú gipszkarton termék felhasználása, amelynél mezőgazdasági melléktermékeket használtak fel.

A teljes beszámoló angol nyelven itt.

A felújítási projekt saját weboldala itt érhető el.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra