Emerging Member of the

HuGBC

Megjelent a végrehajtási rendelet a vállalatok energiahatékonysági beruházásainak adókedvezményéről

2017. július 27., Sajtómegjelenés 210 energiahatékonysági célok

2017-től vállalatmérettől függően 30-50%-os adókedvezményt vehet igénybe az adózó energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén. Ezt a lehetőséget a társasági adóról szóló törvénybe iktatták, amelyhez most megjelent a végrehajtási szabályokat tartalmazó kormányrendelet.
1

A Tao. törvény szerint az adózó adókedvezményt vehet igénybe a beruházás üzembe helyezését követő adóévben - vagy döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében - és az azt követő öt adóévben. Az igénybe vehető adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg beruházásonként, a beruházáshoz igényelt összes állami támogatással együttesen, jelenértéken a beruházás elszámolható költsége 30 százalékának megfelelő mértéket, de legfeljebb a 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget. Az adókedvezmény mértéke kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetében 10 százalékponttal növelhető. A törvény az elszámolható költségek körét is tartalmazza.

A most megjelent 176/2017-es kormányrendelet három fontos részterületet szabályoz: az energiahatékonysági beruházás minőségi igazolását, az adókedvezmény igénybevételét és a beruházással kapcsolatos adatszolgáltatást.

Az energiahatékonysági beruházás minőségi igazolását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) névjegyzékében szereplő energetikai auditor vagy auditáló szervezet állíthatja ki. A beruházás előtt fel kell mérni az alapállapotot, és becslést kell adni a beruházással elérhető energia-megtakarítás mértékéről. Az auditor az igazolást a beruházás üzembe helyezését követően állítja ki, amely tartalmazza az előzetes felmérés adatait és a számítás módszertanát, valamint az üzembe helyezést követően mért, vagy egyedi mérési adatok alapján kiszámított mért vagy becsült értékeket.

Az adókedvezmény nem vehető igénybe adótartozás miatt indított végrehajtási eljárás esetén, vagy ha az adózót be nem jelentett alkalmazott miatt foglalkoztatása miatt mulasztási bírsággal sújtotta. Az adókedvezmény keretében nem elszámolható költség – többek között – megújuló energiaforrásból villamos energia termelésére alkalmas berendezés, de hűtési és fűtési célokat szolgáló megújuló energiát hasznosító berendezés beruházási költsége igen.

Az adózó az adókedvezményt első alkalommal történő igénybevételekor a társasági adóbevallásában az igazolással rendelkező energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásonkét – többek között - feltünteti a beruházás igazolását, az elszámolható költségeket és megjelöli azt az adóévet, amely vonatkozásában első alkalommal vett igénybe adókedvezményt.

A rendelet megtalálható a Magyar Közlöny 2017. évi 107. számában.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet közleménye.

Forrás: http://www.mehi.hu/hir/megjelent-a-vegrehajtasi-rendelet-a-vallalatok-energiahatekonysagi-beruhazasainak-adokedvezmenye

<< Vissza a főoldalra