Emerging Member of the

HuGBC

Új rendszer méri a befektetések ökológiai lábnyomát

2017. július 26., Sajtómegjelenés 246 minősítés ökológiai lábnyom fenntarthatóság Climetrics

Az éghajlatra gyakorolt hatásuk alapján minősíti a befektetési alapok portfolióit egy új rendszer, a Climetrics. A portfoliókat és a portfoliómenedzsereket is értékelő szisztéma segítségével ezentúl mérhető, mekkora az adott befektetés ökológiai lábnyoma, s mennyit tesz az alap a klíma javításáért.
1

Az Európai Uniós támogatással létrejött Climetrics az első minősítő a piacon, amely az alapok klímára gyakorolt hatását számszerűsíti. A rendszer az európai magántőkealapok vagyonának több mint felét minősíti, melyek együttes értéke meghaladja a 2 trillió eurót. A júliusban indított kezdeményezés lehetőséget nyújt a pénzpiaci szereplők számára, hogy befektetési döntéseik meghozásakor klímavédelmi szempontokat is érvényesítsenek.

A rendszert kidolgozó, szervezetek „zöld” adatait feldolgozó non-profit elemző, a CDP szerint a Climetrics segítségével a piac könnyebben hozzáfér olyan információhoz, mely ismeretében a tőke a kevésbé karbonintenzív, jó klímastartégiával bíró vállalkozásokhoz áramlik majd.

A Climetrics egyik előnye, hogy a kisebb alapok mellett, melyek a klímaváltozást befektetési kritériumaik között szerepeltetik, s így esélyesek a legmagasabb besorolásra, a nagyobb alapok is magas minősítést kaphatnak, ha megfelelő elv mentén alakítják portfoliójukat – mondta lapunknak Steven Tebbe, a CDP ügyvezető igazgatója. Vagyis a szolgáltatást nem kizárólag a fenntarthatósággal foglalkozó szegmens fogja használni, hanem minden olyan európai alap, amely teljesíti a követelményeket – tette hozzá.

A klímatudatos befektetések iránt egyre nő a kereslet. A felelősségteljes befektetési startégiával kezelt vagyon 2014 óta 25 százalékkal nőtt, a zöld kötvények piaca pedig 11 milliárd dollárról 200 milliárdra emelkedett kevesebb mint négy év alatt – mondta Tebbe. Mostantól intézményi és kisbefektetők is használhatják a klímaváltozást befektetési szempontként. Mivel mérhető, a befektetők a klímaváltozásból adódó kockázatokat beépíthetik portfoliójukba, s alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező alapként pozicionálhatják magukat a piacon, amire komoly igény van. A magas besorolással bíró alapok könnyen magukhoz vonzzák a klímatudatos befektetőket, s könnyen megkülönböztethetik magukat a többiektől – mondta Tebbe. Ma a Climetrics által minősített alapok durván nyolc százaléka kapott 5-leveles besorolást. Egyelőre csak a négy- és öt levél besorolással rendelkező alapok listája nyilvános.

A cikk tovább folytatódik ITT.

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra