Established Member of the

HuGBC

Itthon is egyre többen ismerik fel, hogy a jövő útja nem lehet más, mint energiatakarékos, környezetkímélő épületeket létrehozni. A korszerű, megépült hazai példáknak jelent bemutatkozási lehetőséget a Green Walk névre keresztelt különleges nyílt nap sorozat, amelyet a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervez a World Green Building Council kezdeményezése, a szeptember 16-20. között tartott nemzetközi Zöld Építészet Hete alkalmából (World Green Building Week 2013).

Green Walk 2014-ben is! A nagysikerű kezdeményezés idei kiadásának programja és arra a regisztráció itt érhető el.

Az érdeklődők olyan, máskor nem látogatható, különleges helyszínekre juthatnak be, mint az élőgépes dél-pesti szennyvíztisztító, a penci autonóm szalmaház, az építés alatt álló amerikai nagykövetség, valamint olyan minősített irodaházak nyílnak meg, mint a Laurus Irodaházak vagy a Green House. Ezen kívül vezetett túrán ismerkedhetünk meg a héten nyitó Harbor Parkkal, a Corvin-negyeddel és egy különleges Szabadság téri loftirodával is. A helyszíneket a hét egy-egy napján térben csoportosítva válogattuk ki, így túra jelleggel akár az összes ház végiglátogatható. Az épületlátogatások a tervező, illetve a fejlesztő szakmai vezetésével zajlanak.

Regisztráció:

Az épületlátogatások regisztrációhoz kötöttek, a férőhelyek száma korlátozott. A részvétel ingyenes.

Kamarai pontok igénylése esetén adminisztrációs díj befizetése szükséges. A MÉK 1 kredit pontot ad minden látogatásért, az MMK pontokat egyéni elbírálás alapján lehet igényelni.  A regisztrációt az Építész Továbbképző Nonprofit Kft. végzi. Az adminisztrációs díj 1.500-Ft/fő. Amennyiben egy kamarai pontot igénylő érdeklődő több programon is részt vesz a sorozat keretében, úgy kedvezményben részesül. Erre a célra használja a program leírásnál megadott linket.

Amennyiben nem tart igényt kreditpont igazolásra, elegendő ha e-mailt küld az epitesztovabbkepzo@chello.hu címre, amelyben a következő személyes adatokat megadja: név, cím, telefonszám, mely programokon kíván résztvenni.

Részletes program:

Szeptember 16. hétfő

14:00 - Green House irodaház
 Cím / Találkozó helye: 1134 Budapest, Kassák Lajos utca 19-25.
Túravezető: Schmidt András HuGBC, Skanska
Résztvevők száma: max. 15 fő
Tervező: DPI design
Fejlesztő: Skanska
A LEED minősítéssel rendelkező irodaépület megközelíthetősége kiváló és mégis egy kissé távolabb helyezkedik a „nyüzsgő” váci úti irodafolyosótól. A nagy fesztávú áthidaló gerendáknak köszönhetően a belső irodaterületek flexibilisen alakíthatóak. A világítás energiafogyasztása fele az átlag épületeknek. Az épület kimagasló energiahatékonyságról tett tanúbizonyságot még a nyári kánikulában is. Példamutató a szürkevíz használat szempontjából is.
Regisztráció erre a programra itt >>
15:00 - Green House irodaház (biodiverz zöldtető)
 Cím / Találkozó helye:: 1134 Budapest, Kassák Lajos utca 19-25.
Túravezető: Horváth Sándor, ZÉOSZ elnökségi tag
Résztvevők száma: max. 15 fő
Tervező: DPI design
Fejlesztő: Skanska
Magyarország első biodiverz zöldtetője valósult itt meg, amelynek locsolása nem ivóvízzel történik. A kert kialakítása során a látványon kívül a használhatóságra is nagy hangsúlyt feltettek a tervezők. Ennek bizonyítéka rendszeres céges találkozók és megbeszélések a kertben.
Regisztráció erre a programra itt >>
16:00 - Kinnarps iroda
 Cím / Találkozó helye: 1133 Budapest, Váci út 92.
Túravezető: Sebestyén Diána, Business Development Manager, Kinnarps, HuGBC
Résztvevők száma: min. 15 fő, max. 30 fő
Ismerje meg Európa piacvezető irodabútor cégének zöld szakértelmét és annak gyakorlati vonatkozásait a gyártásban, belsőépítészetben és a mindennapi irodai munkában egyaránt! Szeretettel várjuk egy interaktív túrára, ahol közelebbről megsimerheti irodaházunkat és konferenciaközpontunkat, amely a különböző zöld minősítések előfutáraként az első intelligens vezérlésű irodaházként épült a Váci úti irodafolyosón, s működését azóta is áthatja a környezettudatos megoldások tárháza. Sétánk befejezéseképpen pedig egy virtuális túra keretében felfedezheti Európa legzöldebb munkahelyét, az IUCN svájci megőrzési központját, amelynek tértervezését és bútorozását a Kinnarps végezte!
Regisztráció erre a programra itt >>

Vidéki helyszín:

16:00 - Épületenergetikai információs központ - Debreceni Egyetem
 Cím / Találkozó helye: 4026 Debrecen, Kassai út 26.
Túravezető: Ferencz Marcel, az épület tervezője
Résztvevők száma: max. 25 fő
Tervező: Ferencz Marcel DLA
Fejlesztő: Debreceni Egyetem
Az épület egy olyan innovatív fenntartható épületenergetikai demonstrációs központ, amelyben a hallgatók üzemelés közben ismerhetik meg a legkorszerűbb épületgépészeti és épületenergetikai rendszereket, például hőszivattyúkat, napkollektorokat, hővisszanyerőket és más energiahatékony berendezéseket. A funkciók egy egyszerű térformában, az innováció emblematikus jelének számító kockában kaptak helyet. A Rubik kockára utalva a tér kilenc egyforma egységre oszlik, az azonos terek tervezetten, a geometriából fakadóan más és más tájolással mutathatják az épületfizikai rendszerek működéseit. A működéshez szükséges villamos energiát jórészt napelemek állítják elő.
Regisztráció erre a programra itt >>

Szeptember 17. kedd

14:00 - Újbuda Polgármesteri Hivatal
 Cím / Találkozó helye: 1113 Budapest, Bocskai út 39-41.
Túravezető: Hégli Imre, környezetvédelmi osztályvezető
Résztvevők száma: min. 2 fő, max. 18 fő
Az Újbudai Polgármesteri Hivatal intézmény kategóriában a 2013 Legzöldebb Irodája díjat nyerte el. Az elektronikus dokumentumkezeléssel és a néhány helyen már működő elektronikus iktatással éves szinten 300 csomaggal kevesebb papírt használnak fel. A hivatal tankönyvi példája a sikeresen bevezetett és fenntartott Zöld Iroda Programnak. A látogatás alkalmával most lehetőség nyílik arra, hogy a környezettudatos szemlélettel működő intézmény saját kezdeményezéseit megismerhessük (pl. zöldfal, napelem, hulladékprés, stb.).
Regisztráció erre a programra itt >>
16:00 - Odoo aktívház
 Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K. épület mellet a kertben
Találkozó helye: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K. épület és a könyvtár között a kertben
Túravezető: Birtalan Orsolya
Résztvevők száma: max. 15 fő
Tervező: Odoo project csapat
Fejlesztő: Odoo project csapat
A madridi Solar Decathlon-on szép nemzetközi sikert elért, magyar diákok által megálmodott és létrehozott aktívház megtekinthető a BME kertjében. A hallgatók nem csak az épület működésébe avatják be a látogatókat, de a verseny körülményeiről és hangulatáról is beszámolnak. Példa értékű teljesítményről van szó, amelyre büszkék lehetnek azok, akik részesei lehettek az Odoo projektnek.
Regisztráció erre a programra itt >>
18:00 - Science Park irodaház
 Cím / Találkozó helye: 1117 Budapest, Irinyi József utca 4-20
Túravezető: Noéh Gábor, AIG/Lincoln Kft., HuGBC
Résztvevők száma: min. 5 fő, max. 25 fő
Tervező: Építész Stúdió
Fejlesztő: Skanska
A HuGBC tagja AIG/Lincoln Kft. mutatja be az Építész Stúdió által 2002-ben tervezett épületet, amely Közép- és Kelet-Európában elsőként a Breeam in Use minősítésen mindhárom kategóriában párhuzamosan „very good” fokozatot szerzett. A Science Park két fázisban épült, mindkét épületének három szárnya van. A 1.5 ha nagyságú, zöld parkkal körülvett épületegyüttes a teraszokon és erkélyeken kívül számos izgalmas építészeti megoldással rendelkezik. A 2012 végén végzett korszerűsítés következtében a hulladékhő felhasználása miatt, a fűtési energiafelhasználás több mint 60 %-kal csökkent, a fűtési szezonban.
Regisztráció erre a programra itt >>

Szeptember 18. szerda

09:30 - Corvin-negyed
 Cím: Budapest, VIII. kerület - Corvin negyed
Találkozó helye: 1082 Budapest, Futó u. 47-53. alatti Corvin Irodák I. irodaépület előtt
Túravezető: Radványi Gábor, Futureal, HuGBC
Résztvevők száma: min 10 fő, max. 40 fő
Különleges kérés: A Corvin Plaza területén a fényképezés nem engedélyezett.
Fejlesztő: Futureal
A Corvin negyed fejlesztése Közép-Kelet Európa legnagyobb város rehabilitációs programja, amely új lakóépületek és irodaházak megvalósítása mellett egyedülálló vendéglátó és bevásárló koncepciót kínál. A Corvin Sétány egy tágas, gépjárműforgalomtól mentes, szökőkúttal és virágos kertekkel díszített sétálóutcává vált. Az ide látogatók megismerkedhetnek a fejlesztési koncepcióval és a látványos építészeti megoldásokkal. A túrát vezeti: Radványi Gábor a Futureal csoport főépítésze és a HuGBC alelnöke.
Regisztráció erre a programra itt >>
13:00 - Eiffel Palace
 Cím: Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 78.
Találkozó helye: Bajcsy-Zsilinszky út és Stollár Béla utca sarok
Túravezető: Gyöngyösi Zsolt, DVM group, HuGBC
Résztvevők száma: min 1 fő, max. 30 fő
Generál tervező: DVM Design Kft., Építész tervező: Gelesz és Lenzsér Kft.
Fejlesztő: Horizon Development
A HuGBC tagja, a DVM group mutatja be az építkezést. Az 1893-ban épült palota homlokzata az eredeti formájában kerül felújításra, míg a régi épület többi része lebontásra került, és a helyére egy korszerű, 7 szintes irodaház és 5 szintes mélygarázs épül. Az acél és öntöttvas szerkezetek a belső udvarban kiszerelés után teljes felújításon esnek át, és régi fényükben kerülnek vissza a helyükre az építkezés során, valamint az elegáns fő lépcsőház is megmarad. Az újjászülető épületben számos környezettudatos megoldás található, így nem véletlen, hogy hazánkban elsőként mind a LEED, mind a BREEAM tanúsítvány megszerzését tűzte ki célul.
Regisztráció erre a programra itt >>
14:30 - Amerikai Nagykövetség épülete
 Cím: Budapest, V. kerület, Szabadság tér 10-11.
Találkozó helye: Hold utca és Kiss Ernő utca sarok
Túravezető: Hintenberger Zsolt
Résztvevők száma: min 1 fő, max. 30 fő
Generál tervező: Hérosz Zrt.
Fejlesztő: MNV Zrt.
Biztonsági előírások: Belépés csak név, személyi igazolvány szám megadást követően. Az adatokat szeptember 9-ig kérjük eljuttatni a kapcsolattartónak.
A HuGBC tagja, a DVM group mutatja be az építkezést. Az új nagykövetségi épület a V. Szabadság tér 10. és 11. számú, a XX. század elején épült, közös belső udvaros házak átépítésével valósul meg. A bontások során a közterülettel határos homlokzati falak maradtak meg. A teljes épületbelsőben új, pillérvázas, monolit vasbeton falas és födémes szerkezeti rendszer épült. Beépítése, egyes szintjeinek magassága a meglévő állapot adatait jelentősen nem módosítja. Az utcai homlokzatok rekonstrukcióján kívül a tető közterület felőli oldalainak eredeti állapotban való visszaépítését is tervezik. A bejárás idején gépészeti, elektromos és szárazépítési munkák zajlanak majd. Az új épület LEED tanúsításon megy keresztül, és a Silver fokozat megszerzését tűzte ki célul.
Regisztráció erre a programra itt >>
16:00 - Szabadság téri loft iroda
 Cím / Találkozó helye: Budapest, V. kerület, Szabadság tér 14.
Túravezető: Pólus Károly, építész ügyvezető, Archikon
Résztvevők száma: max. 25 fő
Tervező: Nagy Csaba, Archikon építész iroda
Generál tervező: Platiniumgroup Kft.
A neobarokk magánpalota 1901-ben épült, a tervező Meinig Artúr volt. A 2010.-ben megvalósult bővítés-átalakítás főbb elemei a tetőtér beépítése, a belső udvar üvegtetővel való lefedése, a mai igényeknek megfelelő lehetőleg variábilis, áttekinthető irodai alaprajzok megvalósítása és az új közlekedési rendszer kiépítése volt. A legnehezebb építészeti problémát a tetőtérbeépítés jelentette. A megrendelő a város feletti panorámát, és üvegfelületeket, míg a Műemlékvédelem a tetőtér eredeti formájának megőrzését és a palafedés anyagát és homogenitását kérte számon. A tető eredeti ívét követve végül olyan üvegfalas megoldás született, melyet egyedi, táblánkként mozgatható pala-lamellarendszerrel kombináltunk. Az épület 2011-ben az Aluta Nívódíjat és a XIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton a Budapesti Építész Kamara különdíját nyerte el. 
Regisztráció erre a programra itt >>
18:00 - Budapest 2030: hosszú távú városfejlesztési koncepció Albrecht Ute előadása
 Cím / Találkozó helye: FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.
Előadó: Albrecht Ute, a BFVT Kft. ügyvezetője
Résztvevők száma: max. 25 fő
Közel 30 éve nem készült a fővárosra teljes területére vonatkozó komplex, átfogó helyzetelemzés. A tanulmány széleskörű adatgyűjtésre alapozva jelöli ki Budapest fejlődésének legfontosabb irányait. Az elkészült anyag a városfejlesztési stratégia alapdokumentuma, amely kiemeli a szakértők, érintettek és döntéshozók folyamatos párbeszédének jelentőségét. A dokumentum többek között elemzi Budapest gazdaságát, mint humán infrastruktúráját és társadalmát, városszerkezetét, épített és természeti értékeit.
Regisztráció erre a programra itt >>

Vidéki helyszín:

16:00 - Környezettudatos ipari épület Komlón
 Cím: 7300 Komló, Sikondai út, közvetlen Komló határában
Találkozó helye: Sikonda Wellness Hotel étterme (7300 Komló-Sikonda, Fürdő u. 5.)
Túravezető: Dr. ifj. Kistelegdi István DLA
Résztvevők száma: min. 5 fő, max. 25 fő
Tervező: Dr. ifj. Kistelegdi István DLA
Fejlesztő: RATI Kft.
A HuGBC társult tagja a PTE Pollack Mihály Műszaki Kara vállalta, hogy demonstrációs projektként mutatja be a példaértékű ipari épületet a Zöld Építészet Hete keretén belül. A különleges „energia design” technológiai és építészeti megoldásokkal élenjáró környezetbarát RATI épületet a látogatók számára Dr. Kistelegdi István DLA, az Energiadesign tanszék vezetője és az épület vezető tervezője mutatja be. Az érdeklődők megismerkedhetnek az integrált tervezési metodikában rejlő lehetőségekkel és az aktív, plusszenergiássá fejleszthető épület működési tapasztalataival. 
Regisztráció erre a programra itt >>

Szeptember 19. csütörtök

09:00 - 100 lakásos passzívház Angyalföldön
 Cím: 1133 Budapest, Jász utca 91.
Találkozó helye: 1133 Budapest, Zsinór utca és Jász utca sarok
Túravezető: Egri Rozália és Nagy Csaba, építész
Résztvevők száma: max. 25 fő
Biztonsági előírások: Zárt cipő kötelező! Sisak (25 fő részére a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. és/vagy a kivitelezők biztosítják)
Különleges kérések: Építési területen bejárás, majd az előadás a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. Béke utca 65. szám alatti II. emeleti tárgyalójában.
A XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala beruházásában megvalósuló 100 lakásos passzívház, Magyarországon az első "Darmstadt Passivhaus Institut" által minősített ilyen volumenű épület. Tervezése során elsődleges szempont a kompakt tömegformálás, a hőhídmentes kialakítás, az optimális tájolás és a megfelelő hővisszanyerős szellőzés kialakítása volt. A három részből álló épületegyüttes egy zöldtetős belső udvart ölel körül. Az épület hőszükségletét talajszondás hőszivattyús rendszerrel biztosítja. Az építkezésen a szerkezetkész állapot tekinthető meg. A vendéglátók rövid előadással teszik teljessé a programot.
Regisztráció erre a programra itt >>
11:30 - Váci Greens irodaházak
 Cím / Találkozó helye: 1138 Budapest, Váci út 117-119.
Túravezető: Borbély Zoltán
Résztvevők száma: -
Tervező: TIBA Építész Stúdió
Fejlesztő: Atenor Group
A Váci Greens fejlesztés épületei minden egyes lépésükben környezetbarát szemléletet tükröznek. Az „A épület” volt az első, amely elnyerte a BREEAM kiváló minősítését. Az épületlátogatás során olyan megoldásokkal ismerkedhetünk meg, mint az újrahasznosított víz használata a zöld területek fenntartásában, és a toalettekben, igény szerint szabályozható szellőzés az üléstermekben, vagy az alacsony energiafogyasztású berendezések alkalmazása. Az épület tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, ami illeszkedik a fenntartható városfejlesztés koncepciójába.
Regisztráció erre a programra itt >>
13:00 - K&H irodaház
 Cím: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
Találkozó helye: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. a főbejárat előtt
Túravezető: Szabó Tamás vezetőtervező, és Borzásiné Danilovics Anikó TriGranit, HuGBC
Résztvevők száma: min. 5 fő, max. 25 fő
Tervező: Finta Stúdió
Fejlesztő: TriGranit
Különleges kérések: A gyorsabb bejutás érdekében a látogatás előtt két nappal a látogatáson résztvevők, nevét, szemig. számát, lakcímét, és anyja nevét meg kell kapjam.
A HuGBC tagja a TriGranit Fejlesztési Zrt. mutatja be a K&H Csoport új székházát, amely a LEED minősítés arany fokozatával rendelkezik. A székház a helyszínválasztástól a teljes kivitelezésen át a berendezésig az előírt környezettudatossági és fenntarthatósági kritériumok alapján kialakított nemzetközi rendszer szabályainak megfelelően épült a Finta Stúdió tervei alapján.
Regisztráció erre a programra itt >>
16:00 - Laurus irodaházak
 Cím / Találkozó helye: 1103 Budapest, Kőér u. 2/a.
Túravezető: Regner Ákos, az üzemeltető képviselője
Résztvevők száma: max. 20 fő
Tervező: S.A.M.O. Tervező és Ingatlanfejlesztő Kft.
Beruházó: ERSTE Group
A hazánk legmagasabb pontszámú végleges BREEAM minősítésével rendelkező épület tervezésekor a legfőbb szempont az élhető munkahely kialakítása volt, mely a legvégsőkig megfelel a jövő kihívásainak. Az ergonomikus dizájn, a nyitható ablakok, a fejlett épületfelügyeleti rendszer, a kerékpáros-barát kialakítás vagy az épület alatt elhelyezett nagyszámú parkolóhely garantálja a Laurus Irodaházakban dolgozók hatékony munkavégzését és jó közérzetét.
Regisztráció erre a programra itt >>

Szeptember 20. péntek

10:00 - Élőgépes Víztisztítómű, Dél-Pesti Szennyvíztisztító
 Cím: 1238 Budapest, Meddőhányó utca 1.
Találkozó helye: 1238 Budapest, Meddőhányó utca 1., FcsM Dél-pesti Szennyvíztisztító telep bejárata
Túravezető: Sütő-Nagy Kata
Résztvevők száma: max. 25 fő
Tervező: Organica / Veolia
Fejlesztő: FCsM.
Budapest szennyvizét jelenleg 3 szennyvíztelep tisztítja (Észak-Pest, Csepel és Dél-Pest). A Dél-pesti Szennyvíztelep az 50-es években épült hagyományos eleveniszapos eljárással. A város növekedésével és a telep fejlesztésével egyre nagyobb hatásfokot kellett biztosítani a biológai medencékbe, annak érdekében, hogy a hatóságilag előírt határértékeknek megfelelő minőségű víz kerüljön a Kis-Dunába. A szennyvíztelepen egy biogázüzem is működik, amely a nagyáruházakból fogadja a lejárt szavatosságú élelmiszereket. A berendezés ezekből a hulladékokból rothasztás útján állít elő biogázt. A rothasztás során keletkező csurgalékvizet szintén a biológiai medencék tisztítják; ez további kihívást jelent a technológia számára.
Regisztráció erre a programra itt >>
15:00 - Geometria irodaház
 Cím / Találkozó helye: 1027 Budapest, Medve u. 17.
Túravezető: Gunther Zsolt, Csillag Katalin, 3h építésziroda és Tenke Tibor, igazgató, Geometria Kft.
Résztvevők száma: min. 5 fő, max. 30 fő
Tervező: 3h építésziroda
Fejlesztő: Geometria Kft.
A 3h építésziroda által tervezett kisméretű irodaházban a passzív és az aktív zöld elemek egyensúlyának és a különleges építészeti eszközök alakalmazásának lehetünk szemtanúi. A heterogén környezetre ritmikus homlokzati tagolással reagál a szigorú geometriával szerkesztett épület, amelynek átrium köré szervezett belső világában környezettudatos megoldások segítik a fenntartható kényelem megteremtését.
Regisztráció erre a programra itt >>
17:00 - Harbor Park megnyitó ünnepség
 Cím / Találkozó helye: 1225 Budapest, Campona u. 1.
Túravezető: Koncz Róbert, Prologis, HuGBC
Résztvevők száma: -
Tervező: -
Fejlesztő: Prologis
A Zöld Építészet Hete alkalmával kerül sor a Prologis által létrehozott Harbor Park megnyitására, ahol a környező irodák és ipari létesítmények dolgozói számára nyílik lehetőség a kikapcsolódásra. A fejlesztési koncepció kialakítása során központi szerepet kapott a környezettudatos szemléletváltás elősegítése. A pihenő-park kialakítása és az ott elhelyezett eszközök segítséget nyújtanak a fenntartható életmód kialakításában.
Regisztráció erre a programra itt >>
18:00 - Záróesemány, WGBC Leadership Award

Pénteken kerül sor a Green Walk rendezvény-sorozat záró eseményére, amelynek keretén belül kihirdetjük a WGBC Leadership Award, nemzetközi pályázat eredményét. A díj három kategóriában kerül átadásra: épületek, városi szinten megvalósult környezettudatosság valamint vállalati kezdeményezések. Az Európában meghirdetett versenyen hazai projektek is indultak a HuGBC támogatásával.

2013 évi Zöld Építészet Hetét a HuGBC a Green Walk épületlátogatásokkal teszi emlékezetessé. A program zárásához közeledve, szeretnénk a résztvevőkkel közösen ünnepelni, amelyere minden érdeklődőt várunk!

A helyszín Budapest legfrissebb pop-up bárja a KIOSK lesz. V.ker. Március 15. tér 4.

 

Szeptember 21. szombat

Vidéki helyszínek:

10:00 - Környezettudatos családi ház, Göd
 Cím: 2131 Göd
Találkozó helye: Göd, vasútállomáson 10.00 órakor (Figyelem! Nem Alsógöd vagy Felsőgöd.) A Budapest, Nyugati pu. 9:11-kor induló vonattal érdemes menni.
Túravezető: Baranyák Zoltán, tulajdonos
Résztvevők száma: -
Tervező: Kazinczy Gyöngyvér, HuGBC
Fejlesztő: Baranyák Zoltán
Biztonsági előírások: Zárt cipő kötelező
Az épületet Kazinczy Gyöngyvér, a HuGBC alapító tagja tervezte egy fenntartható életformát követő házaspár számára. A telek Göd településen, a vasútállomástól mintegy 200 méterre található, ami fontos szempont a Budapesten dolgozó házaspárnak, akik a közösségi közlekedést preferálják az autózással szemben. Az épületben felhasznált környezetbarát építőanyagok, az energiatudatos tervezési módszerek, energia hatékony épületszerkezetek, és a megújuló energiaforrások együttes alkalmazásával sikerült egy rendkívül alacsony energiaigényű, ugyanakkor környezetbarát és költséghatékony épületet létrehozni. Az építkezés még nem fejeződött be teljesen, a befejező munkálatok szakaszában van. A látogatók számára az építész és a tulajdonos személyesen mutatja be az épületet és ismerteti tervezési és kivitelezési tapasztalatokat.
Regisztráció erre a programra itt >>
16:00 - Autonóm szalmaház, Penc
 Cím: Penc
Találkozó helye: Csak a regisztálóknak küldjük el ezt az információt.
Túravezető: Kelemen Béla, tulajdonos
Résztvevők száma: min. 5 fő, max. 15 fő
Tervező: Ertsey Attila, HuGBC
Biztonsági előírások: Időjárásnak megfelelő könnyű terepi öltözet ajánlott. Kullancsok is lehetnek.
Különleges kérések: Nagyobb esőzések után a ház nehezen megközelíthető. Ezt időben jelezni fogjuk.
Élet rezsi nélkül – a penci autonóm ház bemutatása a gyakorlatban. A program része a szelíd technológiák bemutatása az elkészült épületen: fa, szalma, agyag használata, földtégla-préselés, tapasztás. Megismerhetjük továbbá az autonóm technikákat, azaz a napelemes szigetüzemű elektromos ellátást, az energiatárolás módjait, az egyedi vízellátást, az Országh József-féle teljes esővíz rendszer és szürke-víz kezelést, valamint a masinát: sütés-főzést, központi fűtést, melegvíz-készítést tűzhelykazánnal.
Regisztráció erre a programra itt >>

 

<< Vissza a főoldalra