Established Member of the

HuGBC

A tavalyi nagy sikerű rendezvény után nem kell ismét őszig várni a Green Walk épület-látogatásaira. A 2016-os őszi esemény leglátogatottabb épületeiből összeállított "Best of helyszínek" programjai 2017. április 18-22. között várják az érdeklődőket.
 
A hazai fenntartható építés friss sztárjai és a töretlen népszerűségű épületek szerepelnek ezen az öt napon: a Meséskert Óvoda (passzívház), a Nordic Light Offices, a CEU Campus Redevelopment Project, az Andrássy úti paloták metamorfózisa és a Fővárosi Állat- és Növénykert Energia Játszótére és Energia Rallyja várja a látogatókat.
 
A HuGBC által szervezett Green Walk különlegessége, hogy számos, máskor nem látogatható épületbe lehet bejutni.
 
Szeretettel várjuk az érdeklődőket! A részvétel ingyenes, a látogatásokért MÉK továbbképzési kreditpont igényelhető. 
 

Regisztráció:

Az épületlátogatások regisztrációhoz kötöttek, mert a helyszíneken a férőhelyek száma korlátozott.

MÉK bírálati sorszám: 2017/42. 

MÉK továbbképzési pontérték: 1 pont/épület

Regisztrálni az alábbi email címen lehet: sieto.andrea@hugbc.hu, ahol a következő személyes adatokat kérjük megadni: név, telefonszám, mely programokon kíván résztvenni, kreditpontot igényel-e vagy sem. 

Részletes program:

Április 18. kedd

14:00 - Meséskert Óvoda (passzívház) - BETELT, REGISZTRÁCIÓ LEZÁRVA
fotó: Könözsi Szilvia
Cím/ Találkozó helye: 1134 Budapest, Kassák Lajos u.17.
Túravezető: Pólus Károly, okl. építészmérnök, HuGBC tag
Résztvevők száma: min. 10 - max. 20 fő
Fotózási információk: szabadon fotózható 
A bejárás során a tervezők bemutatják a  XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala beruházásában megvalósult 16 csoportos passzívház óvodát, mely több szempontból is egyedülálló:

Példamutató beruházói szemléletet tükröz
A XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala a 100 lakásos minősített passzívház megvalósításával példaértékű beruházást hozott létre a szociális lakásépítés területén. Ennek az előremutató szemléletnek a következő elemeként valósult meg a 16 csoportos passzívház óvoda Magyarországon az első "Darmstadt Passivhaus Institut" által minősített ilyen volumenű középület.

Kiemelkedő komfortot biztosít
Az óvoda passzívházként történő megvalósításának célja a környezetvédelem és energiahatékonyság, ugyanakkor a hővisszanyerős szellőzés, a mennyezetfűtés és -hűtés, a külső árnyékolók alkalmazása a gyermekek és az itt dolgozók magas szintű komfortját biztosítja.

Funkcionális ugyanakkor innovatív építészeti megoldásokat alkalmaz
A passzívház-tervezés bonyolult kritériumrendszere nem akadálya a kortárs építészeti formanyelv érvényesülésének, melynek alapja a racionalitás és funkcionalitás. Ezt jól tükrözi az épület alaprajzi struktúrája és belső térkapcsolatai, a homlokzatok nyílásrendszere, a belső terű közlekedők felülről történő természetes megvilágítása és a fedett-nyitott tetőn elhelyezett játszókert is.

Hasznos eszköz lehet a környezettudatos nevelésben
Az óvoda mint a gyermekek öntudatra ébredésének első közösségi helye, talán a legalkalmasabb hely a környezettudatos nevelés első magjainak elhintésére. Az épület és a jól kialakított nevelési program eszköz lehet az itt nevelkedő gyermekek és szüleik gondolkodásának formálásában.

Április 19. szerda

16:00 - CEU Campus Redevelopment Project - BETELT, REGISZTRÁCIÓ LEZÁRVA
fotó: Póllai Attila
Cím / Találkozó helye: Budapest V. ker. Nádor u. 15.
Túravezető: Mikó Katalin
Résztvevők száma: max. 25 fő
Fotózási információk:  Az épületben tartózkodókról csak olyan fénykép készülhet, amelyen nem beazonosíthatóak a képen szereplő egyének. 
A Közép-európai Egyetem (CEU) Campus Redevelopment projektje a kontinens egyik első BREEAM minősítést szerzett felsőoktatási épületegyüttese. Az épületbejárás a projekt első, elkészült fázisát érinti. Az új kampuszon a koncepció megalkotásától a kivitelezésig, valamint az üzemeltetésben is fontos szerepet játszik a fenntarthatóság és a környezettudatosság elve. A környezettudatos megoldások mellett kiemelt szerepet kapott a fejlesztés során az épületek innovatív oktatástechnológiával való felszerelése.
A kampuszbejárás során a látogatók megismerkedhetnek a CEU új, interaktív okostantermeivel és egyéb, tanulásra és kutatásra optimalizált tereivel. 

Április 20. csütörtök

15:00 - Nordic Light Offices- BETELT, REGISZTRÁCIÓ LEZÁRVA
 Cím / Találkozó helye: 1133 Budapest, Süllő utca 6.
Túravezetők: Schmidt András, Ábrahám András
Résztvevők száma: max 15 fő
Fotózási információk:  a helyszínen egyeztetve lehet majd fotózni
A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. a Nordic Light komplexumot a zöldépítési elvekkel összhangban álló, „A” kategóriás irodaépületként álmodta meg. A Nordic Light a tervek szerint összesen 26.200 négyzetméter irodaterületet kínál, és építése két fázisban történik. A nyolcemeletes irodaépület a legmodernebb fenntartható megoldásokat vonultatja fel, optimális minőségű belső környezetet és kiemelkedő költséghatékonyságot biztosít. A fejlesztés LEED Gold előtanúsítvánnyal rendelkezik.
 
Az előadőadás  során olyan, főleg műszaki megoldásokat szeretnének bemutatni, amelyek egyben biztonságosak, praktikusak, és növelik, növelhetik a hatékonyságot. Szeretnék a tapasztalataikat megosztani és rávilágítani arra, hogy sok kiemelt veszély könnyebben leküzdhető, mint azt eddig gondolták.

Április 21. péntek

14:00 - Andrássy úti paloták metamorfózisa - BETELT, REGISZTRÁCIÓ LEZÁRVA
Cím / Találkozó helye: Budapest VI., Andrássy út 3.
Túravezető: Nagy Csaba, építész
Résztvevők száma: max. 20 fő
Fotózási információk: A fotózás tilos!
Az ingatlannal kapcsolatosan sajtóanyagot nyilvánosságra hozni csak az építtető előzetes engedélyével lehet!
A bejárás az átalakítás előtt álló Andrássy út 3., volt Saxlehner palotából indul, majd az elkészült Hotel Moments Andrássy út 8. szám alatti épületének megtekintésével ér véget.
 

+ 1
Április 22. szombat

09:00 - Fővárosi Állat és Növénykert, Energia Rally és Energia játszótér
Cím / Találkozó helye: 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12. (főbejárat előtt)
Túravezető: Beleznay Éva
Résztvevők száma: max. 20 fő
Fotózási és egyéb információk: Szabadon fotózható. Az igyenes belépés csak a csoportos látogatásra szól, az állatkert látogatásához belépőjegy szükséges.
A HuGBC fenntarthatósági, társadalmi kommunikációjának része a a Fővárosi Állat- és Növénykert új oktatási-nevelési helyszíne.
 
Egyesületünk partnerségével készültek el a megújuló energiákat bemutató Energia Játszótér mellett az Energia Rally elnevezésű, interaktív játékokkal tűzdelt információs állomások. A táblák a víz-, a földhő-, a nap- és a szélenergiát komplex módon, hazai jelenlétükre kitérve mutatják be. Valamennyi tablóhoz a gyerekeket aktivitásra, a jelenségek megfigyelésére serkentő feladatok társulnak.
 
Ez a helyszín az Állatkert számára egy átfogó, energia- és vízgazdálkodási projekt folytatása. 

 

 

 

 

<< Vissza a főoldalra