Established Member of the

HuGBC

10 év alatt több mint 20.000 BREEAM minősített épület az Egyesült Királyságban

A Building Research Establishment (BRE) vezető minősítő rendszere, több mint 20.000 épületet értékelt az elmúlt évtizedben az Egyesült Királyságban, ezzel jelentősen hozzájárult az ország nettó szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséhez.
1

A Building Research Establishment (BRE) vezető minősítő rendszere, több mint 20.000 épületet értékelt az elmúlt évtizedben az Egyesült Királyságban, ezzel jelentősen hozzájárult az ország nettó szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséhez.  A Brit Klímaváltozási Egyezmény (2008) novemberben ünnepelte a 10. évfordulóját. Ebben a törvényben az ország vállalta, hogy 2050-ig legalább 80%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Most, a 10 éves évforduló megfelelő alkalom a számvetésre, az Egyezmény szerepének áttekintésére: hogyan járult hozzá a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez Nagy Britanniában; illetve a BRE szerepének felülvizsgálatára az épített környezet átalakításában. 

Az épített környezet Nagy-Britanniában az éves szén-dioxid kibocsátás 40%-áért felelős (379 Mt). Gyakorlati példával szemléltetve ez a mennyiség elég lenne a Wembley Stadion 20.000-szeri, vagy több mint fél milliárd emeletes busz megtöltéséhez.

1990-es bevezetése óta a BRE BREEAM minősítése a jó gyakorlaton alapulva az építőipar és az ingatlanpiac számára követendő példaként szolgált. Vezető szerepet töltött be a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, az innovációk elterjesztésében és az iparág fellendítésében. Ez a megközelítés több országban is követőkre talált, valamint a londoni ingatlanpiac mértékadó minősítő rendszerévé vált.

Egy 2016-os felmérés szerint, mely a londoni kereskedelmi célú ingatlanokat vizsgálta - a BREEAM minősítések aránya 9% volt (123.000 m2), felülmúlva minden egyéb minősítő rendszert.

Dr Shamir Ghumra, a BRE BREEAM igazgatója szerint: „A BREEAM 15 éve vezető szerepet játszik a szén-dioxid kibocsátás és vízfogyasztás csökkentésében, valamint más környezeti tényezők megfigyelésében – régebb óta, mint ahogy a klímaegyezmény hatályba lépett. A minősítési rendszer folyamatosan fejlődik és támogatja az iparágat az átalakulásban.

A BREEAM nemcsak Nagy-Britanniában, hanem nemzetközi szinten is ösztönzi a változást az új és meglévő épületek és közösségek fejlesztésével, a jó gyakorlatok megosztásával. Ahogyan a Klímaváltozási Egyezmény nemzetközileg elismert mint jó gyakorlat; a BREEAM is nemzetközi mércéjévé vált az épületek és közösségek minősítésének.”

A BRE elköteleződésének részeként – miszerint változást visz az épített környezetbe és megoldásokat ad, olyan kihívásokra, mint a szén-dioxid kibocsátás csökkentése – a BREEAM biztosítja, hogy a minősítési rendszer a világ bármely lakott épületére alkalmazható, külön változatokat kidolgozva új-, meglévő, és felújított épületekre illetve nagyberuházásokra. BREEAM minősített épületek például a nemrég átadott Amerikai Nagykövetség London központjában vagy Európa legnagyobb logisztikai bázisa Csehországban, mely az Amazonnak készült.

Minden épülettípus esetében, a BREEAM New Construction standard szerint, melyet a nem lakóépületek környezeti életciklus-hatásának vizsgálatára használnak, nagyobb szén-dioxid kibocsátás megtakarítást mérnek az előírt küszöbértékeknél, átlagosan körülbelül 23% irodáknál, 21% kereskedelmi egységeknél és 19% egészségügyi intézményeknél.

A BREEAM New Construction standard szerint minősített irodaépületek sokkal jobb szén-dioxid megtakarítási mutatókkal rendelkeznek: körülbelül 23%-al alacsonyabbak, mint az előírt minimum. A BREEAM Excellent minősítést elért épületek várható szén-dioxod megtakarítása pedig átlagosan 35%-al magasabb az előírásoknál.

A BREEAM nemcsak a „nem lakó épületeket” minősíti.  A BRE Home Quality Mark (HQM) – Otthon Minőség Mutató - az új otthonokat minősíti fenntarthatóság és általános minőség szerint; illetve további mutatókat vizsgál a fenntartási költségek, a tulajdonos jóléte és ökológiai lábnyomával kapcsolatosan. Ezek biztosítják a lakókat az otthon minőségéről, az építtetőket pedig ösztönzik a magas minőség előtérbe helyezésére.

A BREEAM innovációra is ösztönzi a piacot. Például, meghatározza a minimum elvárásokat a világítás hatékonyságával és a mellékhelyiség-kapacitásokkal kapcsolatosan. 1986-ban egy WC tartály jellemzően 9 liter kapacitással bírt -  ami majdnem négyszerese a felnőttek ajánlott napi folyadékbevitelének. 1997-ben, a BRE bebizonyította, hogy a jól megtervezett öblítés hatékonyan tud működni mindössze 3,5 literrel.

1997-re ezeknek a modern rendszereknek a felhasználása annyira elterjedt, hogy irányadóvá váltak a szabályozásokban. A korai kritika ellenére, csak a víztakarékos WC tartályoknak köszönhetően Nagy-Britanniában több millió liternyi vizet spóroltak meg, illetve a szennyvízkezelésből származó több tonna szén-dioxid kibocsátását kerülték el.

Dr. Ghumra hozzátette: „Nagy-Britannia alacsony szén-dioxid kibocsátású termék- és szolgáltatás piaca évente 121.7 milliárd font bevételt generál és 460.000 főt foglalkoztat, a kiszolgáló ágazatokat is figyelembe véve.  A BREEAM minősítő rendszer segítségével, illetve a Klímaváltozási Egyezmény támogatásával, a BRE továbbra is vezető szerepet játszik a brit gazdaság átalakításában, melyet elsősorban a professzionális szolgáltatások exportálásával nemzetközi szinten is érvényesítenek.”

Háttérinformáció a BRE-ről

A BRE a világ egyik vezető épület-tudományi központja. Az ügyfelek a BRE Akadémiához és az innovációs központokhoz fordulhatnak fenntarthatósági és biztonsági szolgáltatásokért, hogy megvalósíthassák szociális-, környezeti- vagy gazdasági céljaikat. Elkötelezettek, hogy összegyűjtsenek mindent tudást az épített környezet összes aspektusára vonatkozóan. Alakítják a standardokat az épületekre, otthonokra és közösségekre vonatkozóan, hogyan óvják az emberek a biztonságukat, a környezetet, hogyan  legyenek az épületek költséghatékonyak és hogyan alakuljanak olyan helyek, ahol az emberek élni, dolgozni és játszani akarjanak.

Forrás: http://bregroup.com/press-releases/climate-change-act-10-years-on/

<< Vissza a főoldalra