Established Member of the

HuGBC

2019. augusztusa óta 22 épület szerzett WELL minősítést Európában

2020. február 28., Hírek tagjainktól 71 WELL minősítési rendszer beltéri levegő minőség well being egészség

Jó példa Hollandiában, Arnhemben (Amsterdam és Dortmund között félúton) egy 4.500 m2-es és egy 3.500 m2-es bérlakás komplexum, mely WELL Silver minősítést ért el.
1

Az 'Aan de Rijn' lakóegyüttes két, 7 és 9 emeletes épületből áll, amelyeket egy terepszint alatti parkolóház kapcsol össze. Összesen 94 különféle típusú és különféle lakóterületű bérelhető apartman található az épületben. Az apartmanok 2 vagy 3 hálószobásak, alapterületük jellemzően 85 m2 és 100 m2.  Havi bérleti árkategóriája 901-1074 euró.

Az egyik legnagyobb kihívást az apartmanok jó beltéri levegőminőségének biztosítása jelentette, mert lakóépületeknél erre még kevés gyakorlatias és költséghatékony megoldás van. Végül a légkezelőt szállító cég segítségével megoldották a feladatot. A szűrők cseréje a bérleti díjba van építve.

Egy másik kritikus pont a füstmentes környezet kialakítása volt. Ennek érdekében a közös külső és belső területeken tilos a dohányzás, de az új bérlők az apartmanokon belül sem dohányozhatnak. Ez a szabály egy újfajta hozzáállást igényel a bérlőtől és a bérbeadótól is.

A projekt két legnagyobb kihívása a karbantartási költségek optimalizálása és a dohányzás tiltásának bevezetése volt. A WELL minősítés megszerzését a bérbeadó szorgalmazta, így a megnövekedett karbantartási költségeket nem tudták a meglévő lakókra terhelni. A megoldást a beszállítókkal való szoros és támogató együttműködés jelentette.

Az apartmanon belüli dohányzás megosztó volt. A meglévő bérlők többnyire örültek neki, hogy a bérbeadó figyelmet fordít az egészségükre. Az értékesítési csapatban viszont volt némi ellenállás, mert a dohányzás tiltása nem növeli a lakások kiadhatóságát és negatív visszhangot kelthet. Végül a Vesteda mint bérbeadó vállalati szinten megkockáztatta, hogy az üres apartmanokat nemdohányzó apartmanként hirdetik meg és kiállnak az egészséges életmód hirdetése mellett. Az épületben szűrt ivóvizet is biztosítanak.

Végül a piaci szereplők, a szolgáltatók és a lakók pozitívan értékelték a WELL minősítéssel járó fejlesztéseket.

Szerző: Kurucz Regina WELL AP

Forrás: 
https://account.wellcertified.com/project-profiles/vesteda-huren-aan-den-rijn-te-arnhem-toren-b 
https://www.vesteda.com/nl/reguliere-projecten/woninginformatie/actueel-woningaanbod.aspx?complex=1169972 
https://nieuws.vesteda.com/vesteda-behaalt-well-building-standard-certificaat/

<< Vissza a főoldalra