Established Member of the

HuGBC

2035-ben jöhet a Holdra telepített naperőmű

2013. december 01., Saját hír 2902

A fukusimai atomerőművel kapcsolatos aggályok hatására Japánban felerősödtek a zöldebb és biztonságosabb, ugyanakkor néha meglehetősen rendhagyó energianyerési módok felkutatására való törekvések.
3

A napelemes áramtermeléssel szemben sokan ellenérvként hozzák fel, hogy a napelemek nagy felületet foglalnak el. A tokiói Shimizu Corporation elgondolása erre is megoldást kínál: véleményük szerint nem szükséges a Föld értékes felületét felhasználni erre a célra, mert a Hold felszíne éppoly jól megfelelhet. A Luna Ring névre keresztelt 11 560 km hosszú és 425 km széles gyűrűben elhelyezett napelemekkel számításaik szerint 13 000 terawatt energiáét lehetne előállítani. Ezt lézersugárral és mikrohullámmal továbbítanák a földi fogadóállomásoknak. 

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy mennyibe kerülne a projekt, az építkezés kezdetét mindenesetre 2035-re jósolják. a munkákat robotokkal tervezik lebonyolítani. Az első tervek a koncepcióról egyébként már 2010-ben napvilágot láttak, azonban a közelmúlt fukusimai atomerőművel kapcsolatos fejleményei, az atomenergiával kapcsolatban felmerült aggályok miatt újra a figyelem középpontjába került – a szigetországban ugyanis felerősödtek a fenntarthatóbb és biztonságosabb energiaforrások felkutatására irányuló törekvések.

A projektről bővebben a Shimizu Corporation cikkében olvashatunk.

Forrás: http://shimz.co.jp

<< Vissza a főoldalra