Established Member of the

HuGBC

2050-re teljesen kizöldülhet az energiatermelés

2016. április 15., Sajtómegjelenés 1174 zöldenergia környezettudatos környezetvédelem napenergia szélenergia megújuló energiaforrások

Ha a világ energiamixében 2030-ig megduplázódna a megújuló energia aránya, akkor globálisan évente mintegy 4,2 billió dollárt spórolhatnánk – derül ki Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség, az IRENA legújabb, 40 országnak készült útmutatókkal teli tanulmányból.
1

Sprint helyett maratont kell futni

A megújuló energiaforrások térnyerésének létjogosultsága ma már egyértelműnek látszik. Elég csak megnézni a tavalyi évi adatokat, amelyekből kiderül, hogy minden korábbinál többet fektettek a zöld energiaszektorba, világszerte összesen 280 milliárd dollárnyi összegben, többet, mint a fosszilis alapú vagy nukleáris energiába.

Ebben a szektorban nem lehet és nem is érdemes rövidtávra tervezni, hanem fokozatos, stabil ütemű növekedéssel kell támogatni a zöld energia térnyerését. Az IRENA főigazgatója, Adnan Z. Amin szerint a globális energiamixben a jelenlegi 18 százalékról 36 százalékra kellene növelni a zöld energia arányát, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi éves 0,17 százalékos növekedést hatszorosára, 1%-ra kell feltornázni, és ezt a tempót tartani is kell 2030-ig.

Javaslatuk 40 országnak vázol fel egy olyan lehetséges utat, amellyel képessé válhatnak jelentős mértékben megnövelni a zöld energia arányát.

Ez a negyven ország egyébként a Föld teljes energia fogyasztásának 80 százalékát fedi le.

Jó a Földnek, a gazdaságnak és az embereknek is

Ha 2030-ra globálisan sikerülne kétszeresére növelni a megújuló energiaforrások felhasználását, úgy számos pozitív hatással számolhatunk.

Jelentős mértékben nőne az új munkahelyek száma, becslések szerint 2030-ra 24,4 millióan dolgozhatnak majd a zöld energiaszektorban (2014-ben 9,2 millió foglalkoztatott volt az iparágban).

A cikk tovább folítatódik az origo.hu oldalán ITT.

Choosing a best online pharmacy will ensure your health and safety

Forrás: http://origo.hu

<< Vissza a főoldalra