Established Member of the

HuGBC

600 ezer műanyag palackból építettek környezetbarát házat Kanadában

2019. szeptember 09., Sajtómegjelenés 133 újrahasznosítás PET palack Kanada környezetbarát lakóház

A kanadai Nova Scotia tartományban a JD Composites céget vezető Joel German és társa, David Saulnier három hálószobás házat épített több mint hatszázezer műanyag vizespalackból. A kilátás a Meteghan folyóra már csak hab a tortán.
1

Az újrahasznosítás során a vizespalackokat felaprítják és felhevítik, az így kapott anyagot aztán egy tartályba helyezik, ahol különböző gázokkal kezelik és habbá olvasztják a műanyagot. Mikor lehűl, a hab rendkívül tartóssá válik, nem rohad, nem penészedik. Ezt az eljárást egy különálló cég, az ontariói Armacell végzi. Ezekből a polietilén-tereftalát (PET) panelekből alkotta meg German és Saulnier a környezetbarát ház 15 centiméter vastag falait.

Azon kívül, hogy a ház építéséhez eldobható műanyag hulladékot használnak, amely máskülönben a szeméttelepen, vagy az óceánban végezné, az új alapanyag képes arra is, hogy ellenálljon a lehető legrosszabb időjárásnak, amivel a jó öreg anyatermészet megkínálhatja. A megkeményedett habot vékony üvegszálas réteg borítja kívül és belül, amelyre UV-álló festéket visznek fel, hogy megvédje a napfénytől.

 „Az épület roppant biztonságos, nem szivárognak belőle gázok vagy egyéb vegyszerek, és minden tűzvédelmi előírásnak megfelelt” – mesélte German az amerikai Forbesnak. A támfalak teherbírását a betonéhoz lehet hasonlítani, az anyag alacsony súlyához képest nagyon erős, jól bírja a terhelést.

A CBC helyi hírügynökség szerint mindössze négy nagyobb vállalat használ a világon ilyen alapanyagot, és German cége az egyetlen, aki ilyen módon épít. Az építkezés megkezdése előtt egy mintapanel szélcsatornás teszten esett át, hogy kiderüljön, mennyit is bír. Az eredmény: akár 524 km/h sebességű szélnek is ellenáll, amely egy ötös fokozatú hurrikán kétszerese.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Forrás: http://forbes.hu

<< Vissza a főoldalra