Emerging Member of the

HuGBC

A 2020-ra kitűzött célok felé tett előrelépések értékelése az EU 2016-os Energiahatékonysági eredményjelentésében

2017. február 21., WorldGBC News 1875 EU Energy Efficiency Report energiahatékonyság EuroACE

Február 1-jén az Európai Bizottság kiadott egy jelentést, amely a tagállamoknak a 2020-ra kitűzött nemzeti energiahatékonysági célelőirányzatok felé 2014-ben megtett lépéseit, valamint az Energiaunió megállapodásainak végrehajtását elemzi.
1

A jelentésben a Bizottság azon optimizmusának adott hangot, hogy a 2020-ra kitűzött 20%-os energiahatékonysági cél elérhető, ha a tagállamok ragaszkodnak a kötelezettségvállalásaikhoz, és továbbra is a meglévő uniós energiahatékonysági jogszabályok és programok végrehajtásán dolgoznak.

A legfontosabb megállapítások közé tartoznak:

A végső energiafogyasztás (a végfelhasználók, például lakossági fogyasztók, ipar és szolgáltatási ágazat energia-felhasználása) tekintetében Európa már elérte a 2020-os célokat

 

A tagállamok elkötelezettek az ambiciózus energiahatékonysági politikák végrehajtása iránt, és valamennyi ágazatban jelentősen fokozták az erőfeszítéseket az elmúlt években

Az EU 28 országa számára végzett elemzés kimutatta, hogy a primerenergia-fogyasztásban 2005-2014 között bekövetkezett 11%-os csökkenés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a gazdaság visszaesésével javult az energiaintenzitás és viszonylag kis szerepet játszó változások következtek be az üzemanyag keverékek használatában is.

Az elemzés azonban úgy találta, hogy további erőfeszítések szükségesek a meglévő épületek felújítására vonatkozóan. Ehhez javítani kell az energiahatékonysági beruházások pénzügyi feltételeit, illetve az információs és kommunikációs technológiát (ICT) is használni kell.

A publikációra válaszként az EuroACE egy nyilatkozatot tett közzé, melyben a felújítások fontosságával kapcsolatos egyetértésének adott hangot. Ugyanakkor felszólította az EU-t, hogy a múlt novemberben közzétett „Az épületek energiateljesítményéről” szóló átdolgozott irányelv (EPBD) javaslatainál menjen tovább. Azon a tényen alapulva, hogy éppen az energiahatékonysági felújítás vezet a rendkívül energiahatékony épületek kialakításához, az EuroACE felszólítja a jogalkotókat, hogy fogadjanak el egy egyértelműbb és határozottabb 2050-es perspektívát.

 

 

 

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra