Established Member of the

HuGBC

A COVID-19 sötétségén túl: természetes fény, friss levegő és a fenntarthatóság otthonainkban

Oliver Rapf, a BPIE ügyvezető igazgatója szerint az Európai Zöld Megállapodásnak (European Green Deal) központi szerepet kell játszania a COVID-19 okozta válság utáni helyreállítási programban. A Megállapodás középpontjában pedig az Európai Bizottság közelgő Felújítási Hullám (Renovation Wave) programjának kell állnia.
1

Oliver Rapf a Building Performance Institute Europe (BPIE) nonprofit tudásközpont ügyvezető igazgatója, amely a tényeken alapuló politikaalkotást támogatja az épületek energiateljesítményének vonatkozásában.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben tette közzé új gazdasági növekedési stratégiáját, az Európai Zöld Megállapodást. A növekedési intézkedések végrehajtására most nagyobb szükség van, mint valaha. Ennek egyik alapvető eleme az ún. Felújítási Hullám elindítása volt. A Zöld Megállapodás megállapította, hogy épületeink infrastruktúrájának sürgős fejlesztésre van szüksége, nemcsak az éghajlatváltozás elleni küzdelem miatt, hanem európaiak millióinak kiszabadításához az energiaszegénységből, valamint annak biztosítása érdekében, hogy az épületek egészséges és megfizethető élet- és munkakörnyezetet biztosítsanak.

A Felújítási Hullámnak számos pozitív hatása lenne gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból, de egészségügyi szempontból is. Megfelelő erőforrások esetén a Felújítási Hullám:

  • Ösztönzi a helyi gazdaságok újbóli növekedését, miközben támogatja a polgárok bizalmát a fellendülésben, a társadalmi kohézióban és az egészségesebb életkörülményekben.
  • Új és jobb munkahelyeket hoz létre az építési értéklánc mentén, valamint új gazdasági lendületet ad a szolgáltatások és az ipar regionális és helyi támogatása terén.
  • Javítja az épületek minőségét és a beltéri környezetet, csökkentve a rossz építési előírásokhoz kapcsolódó egészségügyi problémákat.
  • Befektetési lehetőségeket hoz létre a hosszú távú ingatlanvagyonba, amely jobb és egészségesebb élet- és munkakörülményeket biztosít az emberek számára.
  • Támogatja az éghajlati célok és az igazságos átmenet elérését.

Az európai Felújítási Hullámnak nem szabad kizárólag az energiamegtakarításra összpontosítania. Valójában az épületeinknek sokkal emberközpontúbbnak kell lenniük, hogy kielégítsék a fenntartható és humánus terek iránti igényünket. A felújítás az épületeket a remény és az egészség mérföldkövévé teheti, és hosszú távú pozitív hatással lehet a társadalomra. Erre van szüksége a társadalmunknak e drámai válság után.

A Felújítási Hullám elindításához sok intézkedés szükséges, de az egyik legfontosabb feltétel a finanszírozás. Válsághelyzet esetén a kormányok hajlandóak jelentős összegeket fektetni annak leküzdésére. Noha a járvány elleni harc most prioritás, továbbra is szembe kell néznünk az éghajlati válsággal, és mihelyt átjutunk az alagúton, felújítási kihívással is. Nem szabad elfelejtenünk ezeket, és olyan Zöld Helyreállítási Programot (Green Recovery Program) kell kidolgoznunk, amely összehangolja a gazdasági növekedést a társadalmi és környezeti prioritásokkal.

 

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://euractiv.com

<< Vissza a főoldalra