Established Member of the

HuGBC

A csatát megnyertük, de vége van-e a háborúnak? Márfi József a fenntarthatóság emberi oldaláról

2015. március 02., Saját hír 2529 márfi józsef green talk fenntarthatóság

A Green Talk márciusi kiadásán Márfi József, a HuGBC alapító tagja a fenntarthatóság emberi tényezőiről beszélt.
1

Rendhagyó időpontban, hétfő délután várta a hallgatóságot az RICS és a HuGBC közös szervezésében zajló Green Talk sorozat idei második kiadása a Közép-európai Egyetemen. Az előadó Márfi József, a HuGBC alapító tagja, LEED AP volt, aki a fenntartható építés egy újonnan a figyelem középpontjába kerülő tényezőjéről: az emberi szempontokról beszélt az összegyűlt érdeklődőknek.

Az előadó történeti kitekintéssel kezdte a prezentációját. „A zöld mozgalmak alapja a 90-es években azzal a felismeréssel indult, hogy jobb épületeket kell emelnünk” – elemezte. „A mozgalom lassan terjedt, Európában és Amerikában a képzések megjelenésével pedig a késő 2000-es években nyert szélesebb elismertséget. A robbanásszerű fejlődés a 2010-es évekre jött el: ez annak volt köszönhető, hogy egyre szélesebb rétegekhez sikerült eljutni, az emberek rájöttek, hogy nem űrtudományról van szó, és több területről (klímaváltozás, vízhiány stb.) is megerősítést nyert e szempontok létjogosultsága. Ma pedig már minden EU tagországban van Green Building Council.”

Míg kezdetekben az épületekre és a bevett kivitelezési gyakorlatok megváltoztatására esett a hangsúly, és nagyon nehéz volt kitörni a ’status quo’-ból, addig mára már elmondható, hogy bár a minősítés önkéntes, mégis minősített épületek születnek. „A csatát megnyertük, de a háborúnak vége van-e?” – tette fel a kérdést a szakember. „Sikerült megtörni a ’status quo’-t, változtatni a kivitelezési gyakorlatokon, de elégedettek lehetünk-e? Még előttünk áll, hogy a teljes folyamatok is megváltozzanak (BIM, IPD stb.)” – adta meg a választ.

Mi várható vajon a közeljövőben a területen? Példaként a Különvélemény című filmet említette, utalva rá, hogy az abban látható futurisztikus megoldások elterjedése várható az építőiparban is. A figyelem fókuszába pedig az épületek helyett egyre inkább azok használói kerülnek. Vagyis például ideje nagytakarítást tartani az épületekben, a mérgező anyagokat eltávolítva onnan – „ami nem mindig könnyű feladat, mert nem vagyunk vegyészek”.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nem mindenki olyan elkötelezett ezirányban, mint mi vagyunk, a gyártóknak pedig segítségre van szüksége az átálláshoz. A minősítő rendszerek azonban nagy segítséget nyújthatnak ehhez a folyamathoz (pl. a LEEDv4 előírásai). Az új, humán szempontok szem előtt tartásával új, a többitől független minősítő rendszer is létrejött Well Building Standard néven (a Delos fejlesztése), a holisztikus megközelítés jegyében.

Az előadó ismertette az új minősítő rendszer szempontjait, amelyek sorra veszik a beltéri levegővel, vízzel, megvilágítással stb. kapcsolatos kritériumokat, továbbá a kérdés anyagi oldalát is, példaként egy olyan projektet hozva, ahol az összes beruházási költség tekintetében 1,78% arányban jelentkezett pluszkiadás.

Baross Pál, a HuGBC elnöke a prezentáció zárszavaként hozzátette: a fókusz ma egyre jobban eltolódik az épületeket használók felé, és az ezzel kapcsolatos tudásanyag valóban nem "űrtudomány" – ugyanakkor az erre való odafigyelés nemcsak tervezési feladat. Annak kutatása pedig, hogy miként hat egy épület a használójára, egy teljesen új megközelítést kívánó tudományág. „Egyre több cég dolgozik különösen kreatív munkavállalókkal, akik a megszokottól eltérő tereket kívánnak – így fontos szerep jut például a belsőépítészeknek” – fejtette ki a HuGBC elnöke, aki azt is hozzátette: „Mindig azt javaslom az ingatlanpiac szereplőinek: ha a piacon akarnak maradni, legyenek zöldek. Ez a jövő.”

„Az olyan innovatív cégek, mint az Apple, Google stb. meg kell tartsák a munkavállalókat – a hívogató környezet is része ennek. Fontos, hogy a munkaalkoholistáknak is jusson szórakozás” – zárta előadását tréfálkozva Márfi József, akitől még azt is megtudhattuk: ez a terület új az Egyesült Államokban is, forradalmi újítások mennek végbe az ingatlanfejlesztésben, amin rajta kell tartanunk a szemünket, és ezeket a folyamatokat az építészeknek is követniük kell.

A prezentáció után párbeszéd következett az előadó és a hallgatóság között.

Márfi József február végén egész napos kurzust tartott a fenntartható épületüzemeltetésről, amelyről bővebben itt olvashatunk.

A következő Green Talk szintén a CEU-n várja az érdeklődőket, a részletek hamarosan honlapunkon, Facebook és LinkedIn oldalunkon!
 

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra