Emerging Member of the

HuGBC

A Green Solution House nyerte az Active House versenyt

2016. december 06., Sajtómegjelenés 1010 active house alliance aktív ház aktív ház szövetség Green Solution House

A Nemzetközi Aktívház Szövetség örömmel jelentette be az Active House címért folytatott verseny győztesét. A versenyre, amelyet az új címke bevezetésének céljával tavaly áprilisban indítottak, 21 pályázat érkezett a világ minden tájáról.
1

Az Active House Alliance (Aktívház Szövetség, HuGBC társult tag) hálózatához tartozó vállalatok olyan közös jövőképben hisznek, amelyben az épületek a lakóknak egészségesebb és kényelmesebb életet biztosítanak anélkül, hogy az éghajlatra negatív hatással lennének. 

A nemzetközi szakértőkből álló zsűri tagja közé tartozott Rory Bergin, okl. építészmérnök, partner, Sustainable Futures, HTA Architects (Anglia), Duzan Doepel, partner, építész, Doepel Strijkers, (Hollandia), Marco Imperadori, egyetemi tanár, Politecnico di Milano (Olaszország) és Tornóczky Mónika, okl. építészmérnök, az Alukönigstahl termékmenedzsere (Magyarország), a HuGBC korábbi titkára.

A zsűri a 21 résztvevő közül 5 átfogó projektet jelölt ki, amelyeket a Szövetség az építészekkel és tulajdonosokkal folytatott interjúkban részletesebben is megvizsgált, majd az Active House kényelmet, energiafogyasztást és környezetvédelmet összhangba hozó elveinek megfelelően értékelte azokat.

A zsűri a verseny győzteseének a Green Solution House-t választotta, mivel a tervezési folyamat során egyedülálló módon kombinálta a három Active House elvet, részleteseiben korszerűsítette a meglévő épületeket, illetve oktató-nevelő hatású tulajdonságokkal bír.

“ Kialakítás szempontjából egyértelmű, hogy a Green Solution House az Active House összes elvét felöleli, miközben sikeresen birkózik meg a meglévő szerkezet átalakításának összetett feladatával” mondta el Duzan Doepel építész. A szintén építész Rory Bergin rámutatott, hogy "a Green Solution House egy nagyon összetett projekt, és biztató látni egy ilyen bonyolult megközelítést minden részletében kidolgozva, ami feltétlen elismerést érdemel”.

Az Active House Alliance és a zsűri úgy döntött, hogy az első körben kiválasztott projektek közül három másikat is Active House címkével díjaz. Ezek a munkák az Isobo Aktiv Haus Norvégiában, a LichtaktivHaus Németországban és a Ház a Garda-tó partján Olaszországban. “ Összességében ezekben a projektekben olyan különböző elemeket láthatunk, amelyek akár egyfajta bemutatótermeként illusztrálhatják, mit is jelent az aktív ház” – állapította meg Tornóczky Mónika építész. “A projektek különböző éghajlati viszonyok és eltérő körülmények között épültek. Ez jól mutatja, hogy az Active House elveket számtalan kialakításban meg lehet valósítani, és azok az egész világon alkalmazhatók” – magyarázta.

“Az épületek számára létrehozott címkerendszerek legtöbbje a hőmegtakarításra koncentrál, pedig a forró éghajlatokon épülő házakat is fontos fókuszba helyezni” mondta el Marco Imperadori egyetemi professzor. “A Ház a Garda-tó partján a meleg éghajlaton is meg tudta oldani az energiahatékonyság problémáját úgy, hogy közben nagy ablakfelületeket és jó nappali fényviszonyokat biztosít. A Garda-tóhoz hasonló gyönyörű környezetben az ilyen nagyméretű ablakok alapvető fontosságúak. Így tehát egy aktív házban nem csak a klímakomfort, de a lelki kényeztetés is a lakók kényelmét szolgálja.” magyarázta Imperadori.

Ezennel mind a négy projekt megkapta az Active House címkét, és a kapcsolódó konferenciákon bemutatásra kerül majd, illetve a Szövetség mindegyik projektről cikkeket és blogot fog megjelentetni.

 

 

 

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra