Established Member of the

HuGBC

A hatékony klímaadaptáció alapja a víz

2019. október 15., Sajtómegjelenés 111 BCSDH fenntartható vízgazdálkodás fenntartható jövőért díj

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti ebédjén került sor az üzleti szféra számára készült három pontos ajánlás bemutatására, amely a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához vezető utat mutatja meg.
1

A GDP mintegy 30%-át megtermelő 90 tagvállalatot tömörítő szervezet idén harmadszor adta át a Fenntartható jövőért díjat Változásvezető, Vezető nő és Üzleti megoldás kategóriában.

A fenntartható értékteremtés, a társadalomra gyakorolt pozitív hatás ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint a profit – Prof. Dr. René Schmidpeter előadása

„A jelen globális társadalmi és gazdasági kihívásai miatt a jövőről ugyanolyan következetesen kell gondolkodnunk, mint azt a világháború után tettük.  – mutatott rá előadásában Prof. Dr. René Schmidpeter a Center for Advanced Sustainable Management (CASM) igazgatója, a World Institute of Sustainability and Ethics (WISE) főtitkára – A vállalatok újra gondolják üzleti modelljeiket a negatív hatás minimalizálása és a társadalomra gyakorolt pozitív hatás maximalizálása érdekében. Minél nagyobb a pozitív hatás, annál nagyobb a vállalkozói profit. Egyre több felsővezető látja, hogy ezek a messzemenő környezeti és társadalmi változások kiszámíthatatlan kockázatokhoz vezetnek, és ugyanakkor előre nem látható üzleti lehetőségeket teremtenek.”

Kiemelte, Európa ennek az új világnak a mozgatórugója lehet, hisz a jólétet és jóllétet biztosító szociális piacgazdaság jó alapot szolgáltat arra, hogy olyan ellentmondásokat feloldjunk, mint a profit és a fenntarthatóság közötti konfliktus, és létrejöhessen egy „ökoszociális piacgazdaság.

A BCSDH ajánlása a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításáért

 „Tekintettel arra, hogy az éghajlatváltozás napjaink egyik legnagyobb globális kihívása és hatásainak jelentős része a vízen keresztül fog jelentkezni, a vállalatok vízgazdálkodási gyakorlatának fejlesztése jelentős mértékben tudja segíteni a klímaadaptáció folyamatát. Nincs olyan vállalat, amely ne függene ettől a természeti erőforrástól.” – mondta el beszédében Ifj. Chikán Attila, a szervezet elnöke, felvezetve azt a három pontos ajánlást, amelyet a BCSDH, tagvállalatainak vezetőivel közösen fogalmazott meg, hogy segítsenek az üzleti szférának megtenni a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához szükséges lépéseket:

A BCSDH ajánlása az üzleti szektor számára a felelős vízgazdálkodásért:

  • Klímaadaptációs stratégiák kidolgozása, melyben a víz, mint értékként kezelt, kiemelten vizsgált kockázati tényező jelenik meg.
  • Körforgásos vízgazdálkodás megvalósítása a vízlábnyom csökkentése érdekében.
  • Partnerség az értékláncban és a működési környezetben a vízhatékonyság és a vízmegújulás érdekében.

Az ajánlás szakmai előkészítésében és megfogalmazásában közel 80 első számú vezető, civil, tudományos és vállalati szakember vett részt. Mind az üzleti szektor, mind az érintettjeik számára azonosítottak olyan üzleti megoldásokat, amelyek terjesztésével és megvalósításával növelhetik pozitív hatásukat a fenntartható vízgazdálkodás kapcsán.

"A fenntartható jövőért" díj elismerést kaptak:

Üzleti megoldás kategóriában:

  • Future FM Létesítménygazdálkodási Zrt. - a „Partnerség a víztakarékos technológiák bevezetésében” projekt
  • Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. - „Magyar komló projekt”

Vezető nő kategóriában:

  • Horváth Magyary Nóra (K&H Bank)
  • Petrényiné Szabó Krisztina (MOL)
  • Széll Hajnalka (Auchan)

Változásvezető kategóriában: Ilics László (Generali Biztosító)

Forrás: http://bcsdh.hu

<< Vissza a főoldalra