Established Member of the

HuGBC

A hazai társasházaknál 50-60% megtakarítás lenne elérhető. Energiahatékony társasházfelújításhoz ad ki hiánypótló gyakorlati kézikönyvet a HuGBC – könyvbemutató január 23-án kedden a FUGA-ban

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete január 23-án mutatja be az „Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban” című könyvét. A HuGBC társasházfelújításhoz készített most megjelenő gyakorlati kézikönyvével lakástulajdonosokat, közös képviselőket, szakembereket támogat a felújításban.
1

Az épületek a legnagyobb hazai CO2-kibocsátók és energiafogyasztók közé tartoznak. A teljes végsőenergia-felhasználás 27%-a lakóépületekben történik. Az épületállomány megújulási aránya, bár növekvő tendenciát mutat, még mindig alacsony – a felújítási arány (amely nemcsak a mélyfelújítást tartalmazza) a lakóépületek esetében évente megközelítőleg csupán 1 %.

A január 23-án, kedden a FUGA-ban bemutatásra kerülő új könyv egyedülálló gyakorlati tudásanyagot foglal össze annak érdekében, hogy kézzelfogható eszközöket nyújtson lakástulajdonosoknak, közös képviselőknek, a témában érintett szakembereknek a társasházak energiahatékony felújításához.

A könyvbemutatón többéves szakértői munka eredményét ünnepli a Magyar Környezettudományos Építés Egyesülete. A bemutató része egy izgalmas panelbeszélgetés is, ahol Zubreczki Dávid építészeti mesemondó, szakíró fog eszmét cserélni szakértőinkkel és a szerzőkkel a könyv témájáról. A beszélgetés résztvevői lesznek: Beleznay Éva (szerző, vezető fenntarthatósági szakértő, HuGBC), Erő Zoltán (Budapest főépítésze), Dr. Szalay Zsuzsa (szerző, docens, BME Építőanyagok és Magasépítési Tanszék), Szécsi Ilona (szerző, energetikai szakember, Magyar Energiahatékonysági Intézet).

A most megjelenő kiadvány értékes gyakorlati, letölthető dokumentumokat, tervezési segédleteket is tartalmaz a felújításhoz: sikeres pályázatleadáshoz szükséges dokumentációs csekklista, energiafogyasztási adatok gyűjtése és elemzése épülethasználói kérdőív, közösképviselői csekklista, konkrét társasházi felújítási tanulmányok. 

Évről évre nő az újépítésű társasházak száma. Magyarországon jelenleg összesen 4 millió lakott lakás található, ennek 75%-át 1980 előtt építették. Ebben az időszakban az építkezéseknél az energiahatékonyság szempontjai még nem játszottak szerepet. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére irányuló Európai Unión belüli éghajlati együttműködés kiemelkedően fontos része a már meglévő lakásállomány minél előbbi felújítása. Nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a teljes végsőenergia-felhasználás 27%-a lakóépületekben történik. 

European Climate Initiative (EUKI) program keretében támogatást nyert RetrofitHUB három ország zöldépítési szervezeteinek együttműködési és kutatási projektjének (HuGBC, GBC Croatia, PLGBC) eredményeként született meg az energiahatékony társasházi felújítások gyakorlati vonatkozásait feltáró könyv.

Az épületek felújítása komplex, holisztikus megközelítést igényel. Az „Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban” c. könyv végig veszi az energiahatékony felújítás fogalmi kereteit, hazai épülettípusait, műszaki kérdéseit, pénzügyi szempontjait. Bemutatja a társasházi döntéshozatal és közösségi tervezés módszereit, majd lépésről lépésre ismerteti az épületfelújítási útitervet, konkrét épülettípusok példáin keresztül ismerteti be a hazai és nemzetközi jógyakorlatokat.

Az „Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban” könyv célja, hogy az érintettek megismerjék és megtanulják, a felújítási folyamatok módszertanait, az alkalmazási és a megvalósítási folyamatokat és a szükséges dokumentációkat. 

A kiadvány megjelenése egy következő lépés az klímatudatosabb jövő felé. 

A HuGBC gondozásában megjelenő könyv bemutatójára a FUGA - Budapesti Építészeti Központban kerül sor 2023. január 23-án kedden, 18 órától.

Regisztrálni itt lehet.

<< Vissza a főoldalra