Established Member of the

HuGBC

A HuGBC elindította Building Life projektjét: a Green Policy Centerrel együttműködésben már előkészítés alatt a hazai építésgazdasági ágazat karbonmentesítési útiterve

A HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete) elindította a #BuildingLife projektjét. A World Green Building Council kezdeményezésének célja az építőipari és ingatlan szektor 2050-ig történő dekarbonizációja. A HuGBC a Green Policy Centerrel együttműködésben egy minimális és maximális eredmény modellre építkezve, széleskörű stakeholder csoportok bevonásával készíti el a nemzeti dekarbonizációs ütemtervet. A terv az épületek teljes életciklusára vonatkozó üvegházgáz-kibocsátást figyelembe veszi, beleértve az épületekben felhasznált áram és távhő előállítással, illetve az építkezési-bontási-felújítási műveletek során és az építőanyagok gyártása, szállítása során történő emissziót is.
1

Előkészítés alatt a végleges ütemterv, amelyet 2024 szeptemberében publikál majd a HuGBC

A HuGBC és a Green Policy Center együttműködésében, átfogó konzultációk alapján zajlanak a nemzeti dekarbonizációs útiterv előkészítési munkái. Az egyeztetések során az érdekelt felek széles köre bevonásra kerül: építészek, mérnökök, fejlesztők, kivitelezők, gyártók, pénzügyi intézmények, civil társadalmi szervezetek és kormányzati tisztviselők részvételével zajlanak a megbeszélések.

A kezdeti modellezés fázisa 2024 áprilisában megtörtént, melyet alulról felfelé irányuló (bottom-up) megközelítés elvének megfelelő konzultációk követnek 2024. május és júniusban. A nemzeti ütemterv teljes kidolgozása július és augusztus között történik majd.

2024 áprilistól 2024 júniusig fókuszcsoportokkal és rendszer-feltérképező műhelytalálkozókkal zajlik a különböző érdekelt felek véleményének összegyűjtése.

A HuGBC és Green Policy Center május 13-án, a FUGA Budapesti Építészeti Központban megrendezett „Karbonmentes épületállomány 2050-ig” című rendszer-térképező workshopján, a stakeholderekkel a reális és elérhető célokon dolgozott. Illetve megoldásokat, működő lépéseket kerestek a széles körű ágazati összefogás előmozdítására. 

A végleges nemzeti dekarbonizációs ütemtervet a HuGBC 2024 szeptemberében megrendezésre kerülő Zöld Építés Hetén mutatja be.

Az útiterv konkrét célokat és intézkedési javaslatokat tartalmaz majd az iparági szegmensek számára

A HuGBC a Green Policy Centerrel együttműködésében egy átfogó szén-dioxid-mentesítési tervet dolgoz ki a magyar építőipari ágazat számára. Ez az útiterv felvázolja majd a konkrét célokat és intézkedéseket fogalmaz meg a különböző építésgazdasági szegmensek számára az épületállomány 2050-ig történő szén-dioxid-semlegességének eléréséhez.

A Building Life Projekt

A #BuildingLife kampány arra ösztönzi a nemzeti kormányokat és az Európai Bizottságot, hogy támogassák az építőipar szén-dioxid-mentesítését olyan jogszabályok és szakpolitikai döntések révén, amelyek a kibocsátások csökkentésére összpontosítanak az épületek teljes életciklusa során. Beleértve a gyártásból származó kibocsátásokat is, illetve a szállítás, az építés és az építőanyagok életciklusának végfázisait.

A World Green Building Council „BuildingLife” projektjét az IKEA és a Laudes Alapítványok (ECF, EBRD) támogatják. A projekt célja, hogy megkönnyítse az európai Green Deal megvalósítását a nulla nettó kibocsátás és a körforgásos működés elérésével az építőiparban ágazatban.

Green Policy Center

Green Policy Center klímapolitikai szakmai műhely azért jött létre 2020. áprilisában, hogy tudományosan megalapozott információk mentén, kiegyensúlyozottan és őszintén foglalkozzon a klímaváltozással, és egyéb halasztást nem tűrő zöldpolitikai kérdésekkel, annak érdekében, hogy Magyarország 2050-es klímasemlegességi célja megvalósulhasson. 

<< Vissza a főoldalra