Established Member of the

HuGBC

A HuGBC és a WorldGBC is aláírta a WHO-nak benyújtott petíciót

51 ország több mint 680 épített környezeti szakértője szólította fel a közegészségügyi vezetőket, hogy fogadják el és fejlesszék a beltéri környezettel kapcsolatos bevált gyakorlatokat, melyek bizonyítottan segítenek megvédeni az épületben tartózkodókat a COVID-19 terjedésétől.
1

A nyilatkozat, mely petíció formájában került benyújtásra Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának - a közelmúltban 239 tudós által írt nyílt levél alátámasztására fogalmazódott, amely több kutatásra alapozva igazolja a vírus levegőben történő tovább terjedésének lehetőségét, és hangsúlyozza, hogy a COVID-19 aeroszolon keresztül, valamint nagyobb cseppeken keresztül terjed.

Míg a WHO legutóbbi, 2020. július 9-én kiadott tájékoztatója már tartalmazza az épületalapú megoldások integrálását, a petíció aláírói az épített környezet vezető hangjait képviselik, és sokkal részletesebb útmutatásra szólítanak fel.

Az épített környezet szakértői támogatják az orvosi és egészségügyi szakemberek modelljét, miszerint nem ártanak, és alkalmazzák az elővigyázatosság elvét. A WHO-nak benyújtott petícióban építészek, mérnökök, belsőépítészek és szakértők a világ minden tájáról sürgették a WHO-t, hogy működjön együtt az épített környezet szakértőivel az integrált tervezési és üzemeltetési megoldások iránymutatásának kidolgozása érdekében, amely a COVID-19 elleni védekezés kritikus része. Ez lehetővé teszi az épített környezet és az egészségügyi szakemberek számára, hogy zökkenőmentesen működjenek együtt a beltéri környezet javításában és a lakosság jobb tájékoztatásában.

A több száz építőipari szakember aláírása mellett számos befolyásos nemzetközi egyesület vállalta, hogy támogatja a petíciót; többek között a WorldGBC, az Amerikai Fűtési, Hűtési és Légkondicionáló Mérnökök Társasága (ASHRAE), a Nemzetközi Építészszövetség (UIA), a Nemzetközi WELL Building Institute (IWBI), a Nemzetközi Élő Jövő Intézet (ILFI) és a Nemzetközi Belsőépítészek / Tervezők Szövetsége (IFI). A közelmúltban a HuGBC is aláírta.

Itthon mit tanultunk az első járványhullám során azonosított munkahelyi járványokból? Ezt a kérdést a most megjelent Vállalati fehér könyvben teszi fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium Járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektje (2020.09.02.)  A munkahelyi járványok 5 kiemelt kockázati tényezője közül az első helyen említi a beltérben való terjedést, kiemelve azt, hogy a munkahelyi járványok 95%-a zárt terekben alakult ki. Ez azt jelenti, hogy az épített környezet minőségének fokozásával tehetünk a járvány terjedése ellen. (forrás: https://www.kormany.hu/download/4/3f/d1000/20200901_Vallalati_feher_konyv.pdf)

"A COVID-19 járvány felhívja a figyelmet az egészséges épületek fontosságára" - vallja a HOK tervezővállalat is, melynek igazgatója, Kay Sargent (ASID, IIDA, LEED AP, WELL AP), a petíció egyik koordinátora. (forrás: https://www.hok.com/news/2020-09/covid-19-pandemic-underscores-the-importance-of-healthy-buildings/)

A petícióhoz itt lehet csatlakozni.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra