Emerging Member of the

HuGBC

A klímaváltozás üzleti lehetőségeket is jelent

2017. december 14., Sajtómegjelenés 463 fenntarthatóság klímaváltozás befeketetés üzlet éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozásban rejlő üzleti potenciál kiaknázása – ami a kockázatok felmérése és beárazása mellett viszonylag új megközelítés – segíthet a klímaváltozás kezelésére fordított források mobilizálásában.
1

A klímaváltozás üzleti lehetőségeket is jelentA klímaváltozás befektetésekre, vállalati teljesítményre gyakorolt negatív hatásait, a vele járó kockázatokat egy ideje már vizsgálják, s próbálják a közgazdaság nyelvére lefordítani. Ám az a megközelítés, amelyik a kockázatok helyett a benne rejlő lehetőségeket, üzleti potenciált kutatja, újdonság (minden, ami problémákat okoz, értékek megsemmisülésével jár, jó üzleti lehetőségeket rejt, legyen az katasztrófa vagy háború, ezeket azonban mégiscsak jobb elkerülni - a szerk.).

A méréshez azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre konkrét, széles körben használt mérőszámok. A klímakockázatok mérésére ma is használt makrogazdasági modellek ugyanakkor a klímaváltozás adta lehetőségek felderítésére is alkalmazhatók – hangzott el az idei klímacsúcson Bonnban. Modellezhető lenne például, hogy milyen előnyökkel jár a fenntartható fejlődés vagy a karbonintenzitású eszközökről, gazdálkodásról az alacsonyakra történő átállás.

A kockázatok beárazása sem egyszerű. Ennek ellenére egyre többen próbálnak megfelelő közgazdasági modellel előrukkolni, amely segít dönteni a jövőbeli befektetésekről, a zöld beruházásokról és azok várható megtérüléséről. Az egyes események bekövetkezése körüli bizonytalanság, a földrajzi és időbeli eltérések azonban megnehezítik a jövőbeli modellezést. Világszinten könnyebb modellezni, kisebb földrajzi egységekre bontva azonban eltérő hatásokkal kell számolni. Az, hogy globálisan két fokot emelkedhet a hőmérséklet, nem jelenti azt, hogy mindenütt ugyanannyit nő – mondta az NRGreportnak Mezősi András, a Regionális Energiagazdaságkutató Intézet munkatársa. Nem lineárisak a hatások; Magyarország esetében a klímamodellek például azt mutatják, hogy bár összességében melegszik az éghajlat, a telek hidegebbek, a nyarak melegebbek lesznek, azaz szélsőségesebb lesz az időjárás – mondta a szakember.

Kevés a kézzelfogható tény

Az éghajlatváltozás jövőbeni hatásait megbecsülni, számszerűsíteni azért is nehéz, mert nem ismert, hogy mikor vagy milyen intenzitással következnek be – mondta az NRGreportnak Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a CEU professzora. Azt tudjuk, hogy lesznek hurrikánok, ám azt nem, hogy pontosan melyik évben –  tette hozzá. Ezzel szemben a klímaváltozásnak a jelenben meglévő hatásait már most is jól ki lehet számokkal fejezni, például a kínai légszennyezés esetében (gazdasági szempontból): az okozott egészségügyi kár jól mérhető – mondta a szakember.

További nehézség, hogy nem minden szektorból áll rendelkezésre egységesen adat. A mezőgazdaság és az éghajlat(változás) közötti összefüggések, az időjárás anyagi következményei az agrárium esetében jól ismertek. Az épületek/lakáságazat esetében azonban már nem feltétlenül, pedig szükség lenne például olyan számításokra, amelyek a part menti ingatlanok klímakockázatait elemzik.

Az üzleti döntések meghozásához ettől függetlenül rendelkezésre állnak adatok. Bármilyen cég, amelyik ilyen jellegű üzletbe vág, kialakítja, hogy milyen üzleti modell szerint kíván tevékenykedni – mondta lapunknak Dervalics Ákos energiaipari és business coach, az InnoEnergy HUB Hungary menedzsere. Például, ha valaki lakóházak szigetelésére adja a fejét, akkor fel kell tudnia mérni a célpiacot. Ismernie kell például, hogy a lakásállomány mekkora aránya van szigetelve, továbbá milyen a lakásállomány technológiai összetétele egy adott földrajzi területen, s még egy sor piaci adatot, amelyek több forrásból elérhetők. Hasonlóképpen nézhetünk más, az energiafelhasználás és a klímavédelem szempontjából izgalmas területet, például a mobilitást (közösségi közlekedés, szállítás), az energiatermelést stb., ahol gazdasági szereplők működnek, és a piac gazdasági adatai mérhetők, megismerhetők – mondta.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra