Established Member of the

HuGBC

A körforgásos gazdaság az építőipar jövője

Három HuGBC tagvállalat jó gyakorlatának megmutatásával jelent meg a HuGBC és a BCSDH közös cikke a Magyar Építéstechnika 2020/3. számában.
1

Az építőipar – amely évente a világon kinyert erőforrások csaknem felét fogyasztja és hatalmas környezeti lábnyomot hagy – alapvető ágazat a lineárisból a körforgásos, fenntarthatóbb gazdaságra való átállásban. 

A körforgásosság felé való elmozdulás hatalmas lépés, hiszen az érdekeltek szerepeinek és üzleti modelljeinek alapvető megváltoztatását jelenti olyan környezetben, ahol a kulturális, szabályozási, piaci, technológiai, edukációs és egyéb akadályok jócskán lassítják a folyamatot. Viszont a körforgásos gazdaság 4500 milliárd dolláros üzleti lehetőség1, és azok a vállalatok, amelyek az elsők között lépnek az új szemlélet megvalósításának útjára, vitathatatlan versenyelőnyt élveznek.

Az építőipar a legnagyobb energiafelhasználó ágazat, amely az összes globális energiafogyasztás több mint egyharmadát teszi ki, és ezzel óriási széndioxid-kibocsátó. Ezen túlmenően a globális üvegházhatású gázkibocsátás kb. 20%-a épületekkel kapcsolatos. A népesség növekedése, az urbanizáció, az éghajlatváltozás és az erőforrások szűkössége miatt az építőiparnak drámai módon kell meg változtatnia a működését.

A nyersanyag kitermelésétől a hulladéklerakóig vezető nyílegyenes (lineáris) modell felett eljárt az idő, vissza kell térnünk az ipari forradalom előtt évezredeken át követett – természetes – folyamathoz, az állandó megújuláshoz. Ehhez új szemléletmód, új szokások, új jogi szabályozók és kreatív módszerek bevezetésére van szükség, ami bátor, innovatív hozzáállást igényel mind a piaci szereplők, mind a politikai döntéshozók részéről.

Egy 2018 novemberében, több piaci szereplő összefogásával készült ajánlásban3 öt konkrét üzleti modell készült, melyek mind merőben új és szokatlan változásokat hoznak.

...

A hazai edukációt a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) karolta fel az épített környezet tekintetében. Tavaly novemberben, a szervezet konferenciája a Körforgásos Gazdaság témakörét járta körül holland és hazai jó gyakorlatok, elvek és stratégiák ismertetésével.

Jó gyakorlatok

 

Alukönigstahl Kft.

A nyílászárók és függönyfalak gyártásához szükséges rendszeranyagokat forgalmazó Alukönigstahl Kft. környezettudatos épületek megvalósításához újrahasznosított anyagtartalommal rendelkező, energiahatékony megoldásokat kínál, amelyek az épület felújításakor vagy elbontása idején újra felhasználható erőforrásokat biztosítanak. Számos ajtó-, ablak-, és függönyfalrendszerük rendelkezik Cradle to Cradle® (bölcsőtől a bölcsőig) minősítéssel, amely holisztikus szemlélettel vizsgálja és értékeli azt, hogy a teljes élettartama alatt mennyire környezetbarát egy adott építési termék és milyen mértékben járul hozzá a körforgásos folyamatok kialakításához az építőiparban.

Daikin Hungary Kft.

A klimatizálásban élenjáró Daikin esetében a körforgásos gazdaság egy átfogó stratégia, melynek célja a termékek teljes életciklusa alatt a környezeti hatások minimalizálása, a beszerzéstől a gyártáson át a hűtőközeg újrahasznosításáig. A hűtőközegek regenerálása elengedhetetlen része ennek a folyamatnak. A Daikin által megteremtett „Hitelesített újrahasznosított hűtőközeg-elosztás” a regenerált hűtőközeg minőségét és mennyiségét egyaránt biztosítja az ügyfelek számára. A független ellenőrzési folyamat továbbá azt is garantálja, hogy az újrahasznosított hűtőközeget kizárólag a Daikin Europe gyárban gyártott két meghatározott berendezés gyári töltéséhez használják fel. Az újrahasznosított hűtőközeggel töltött új berendezések így hozzájárulnak az Európai Unió F-gáz szabályozásának teljesüléséhez is. Azon felhasználók, akik az újrahasznosított hűtőközeggel töltött berendezések mellett döntenek, támogatják, hogy egy év alatt legkevesebb 150 000 kg új hűtőközeg előállítása elkerülhető legyen.

Irota Ecolodge

Azon kívül, hogy az Irota Ecolodge Magyarország eddig egyetlen klímasemlegesen működő szálláshelye, olyan megoldásokat is felvonultat, amelyek a körforgásos szemléletet támogatják. A házak fa tartószerkezetből készültek, mely szerkezet az esetleges elbontás után új épület alapanyaga lehet. Hőszigetelés gyanánt a falakba cellulózt fújtak, amit újrahasznosított újságpapírból gyártottak. Használt női magazinok jelennek meg konyhai dekoráció gyanánt is. Az esővizet használják ágyneműmosásra, a toalettek öblítésére és a kerti biomedence utántöltésére, a vízfogyasztást így 40-60%-kal csökkentve. Az egyik ház berendezéséhez használt bútorokat – ágyakat, szekrényeket, ládákat, asztalokat és székeket – szereztek be, melyek felújítva töltik be új funkcióikat. A fűtés rásegítésre megújuló erőforrásokat használnak, így a környéken szokásos fafűtés során a tűzifa felhasználás is csekély.

A teljes cikk a Magyar Építéstechnika 2020/3. számában jelent meg a Fókusz rovatban. A cikk alább letölthető. 

Letölthető dokumentumok:

<< Vissza a főoldalra