Established Member of the

HuGBC

A környezettudatos építés jövője az „okosítás”

Már nem elég LED világítást használni az irodákban vagy otthon kevesebb vizet használni, hogy az épületeinkkel kevesebbet ártsunk a bolygónknak, ugyanakkor kényelmesen éljünk. Intelligens megoldások és egyéni szinten sok bölcs döntés kell ahhoz, hogy a hely, ahol élünk és dolgozunk, a környezetre is tudatos legyen. Ehhez mutatnak követendő példákat a Nemzetközi Zöld Építés Hete programjai, melyek szeptember 24-30. között a HuGBC szervezésében kerülnek megrendezésre.
1

Az épületek és az építkezések a globális energiafogyasztás 36%-át, az energiához kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás 39%-át teszik ki. Ezek a számok akkor csökkenthetők jelentősen, ha az épületek fejlesztése, tervezése és használata összefonódnak. Ne felejtsük el, hogy mi, emberek használjuk az épületeket, így választásainkkal és viselkedésünkkel jelentősen befolyásoljuk többek között az energiafelhasználást és az üzemeltetési költségeket. Az épület kialakítása és egyedi karakterei pedig nagymértékben hatnak a komfortérzetünkre, így a fűtésre, hűtésre, szellőztetésre, stb. fordítandó energiaigényeinkre is.

Mivel egy épület életciklusa alatt a költségek 80%-a az üzemeltetéskor jelentkezik, melynek 40%-át az energiafelhasználás teszi ki, az „okos” épületüzemeltetési rendszerek (Smart Building Management) képesek támogatást nyújtani abban, hogy energiát ott, akkor és csak akkor fogyasszunk, amennyi az épület használók optimális komfortszintjének eléréséhez szükséges.

Ezekkel a rendszerekkel javítható az épület „válaszadási képessége” és az épületenergia-szolgáltatás hatékonysága, miközben a felhasználók igényeit is figyelembe lehet venni. Az intelligens épületek a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében is az élen járnak, hiszen rugalmasan kezelhető az energiaszabályozás, annak tárolása és felhasználói igénye tekintetében. A szabályozókon és szenzorokon keresztül mért valós idejű adatok támogatják a fenntartókat, üzemeltetőket és a tulajdonosokat abban, hogy mérjék, nyomon kövessék és előjelezzék az energia-teljesítményt és igényt. A mért adatokkal az esetleges közbeavatkozásokat (pl. karbantartás) lehet előre kimutatni és megtervezni, illetve amennyiben az épület nem az elvártak szerint teljesít, vagy ahol egy beavatkozás jelentős energia- és szénkibocsátás-csökkenést eredményezhet.

Az aktív felügyeletek használata 230 EJ megtakarítást is hozhat 2040-ig, mely kb. a duplája a teljes ingatlanszektor 2017-es fogyasztásának.*

„A Nemzetközi Zöld Építés Hete hazai programjaiban minden évben más-más témát állítunk fókuszba, hiszen a környezettudatos építés sok területet lefed. Idén az „okos” technológiákra és megoldásokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet – mondja Barta Zsombor a HuGBC elnöke, fenntarthatósági- és zöldminősítési szakember. „A fenntartható épített környezet fogalmába az is beletartozik, hogy az egyének és a társadalom számára egészséges, hosszútávon élhető épített közeget teremtsünk. Eközben bánjunk okosan a felhasznált nyersanyagokkal, majd a kész épületet tudatosan üzemeltessük. A smart technológiák alkalmazása ezeket a célokat támogatja, és ma már nem is választható el a fenntarthatóságtól.”

A fentiek tükrében a Nemzetközi Zöld Építés Hetén a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) épületbejárásokkal, innovációk bemutatásával, valamint a lakosság felé „okos” ötletekkel várja az épületeink környezeti teljesítményére érzékeny érdeklődőket.

Nézze meg a Nemzetközi Zöld Építés Hete programjait itt.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete hazai programjainak megvalósítását az Alukönigstahl Kft. anyagi támogatása tette lehetővé annak a mottónak a jegyében, melyet Ádám István, a vállalat ügyvezetője (korábban a HuGBC elnökségi tagja) fogalmazott meg: „A fenntarthatóság nem trend, hanem magatartás.”

Az ügyvezető szerint a globális megatrendek mint a nagymértékű urbanizáció, a munka és a magánélet összeolvadása, valamint az egyre növekvő környezettudatosság határozzák meg az építőipar jövőjét. „Mindez olyan fenntartható építészetet követel, amely a szociokulturális szempontokat, valamint a gazdasági érdekeket és az környezeti értékeket egyaránt figyelembe veszi” – mondja Ádám István. Támogatásként az Alukönigstahl Kft. tanácsadással és digitális műszaki megoldásokkal segíti a beruházók, építészek, kivitelezők és nyílászáró-gyártók munkáját a fenntartható építkezés minden fázisában – az első ötlettől egészen a homlokzat újrahasznosításáig.

*A közölt adatok forrása: Global Status Report 2017 - Towards a zero-emission, efficient, and resilient buildings and construction sector (UN Environment)

<< Vissza a főoldalra