Established Member of the

HuGBC

A környezettudatos építkezéshez a törvényi szabályozásnak is változnia kell

Az RTL Klub Szuperzöld c. műsora az épületek öko lábnyomával foglalkozott. A témát felvezető első interjú Barta Zsomborral, a HuGBC elnökével készült.
1

A műsor fő kérdése az volt, mit lehetne tenni azért, hogy fenntarthatóbban és környezettudatosabban építkezzünk?

Barta Zsombor válaszában egyrészt vázolta a jelenlegi helyezetet, másrészt kitért a jövőbeli trendekre és megoldásokra. Felhívta a figyelmet egy 2019-es OECD tanulmányra, mely az építőipar anyagfelhasználási igényét vetíti elő 2030-2050-re. A jelentés szerint, ha ilyen ütemben használjuk fel az anyagokat, mint most, 2050-re megduplázódik a szükséges mennyiség.

A jövőre nézve Zsombor felhívta a figyelmet arra, hogy az épített környezetnek hatalmas szerepe van a klímaváltozás elleni harcban. Az építőipar sajnos lassan reagál az innovációkra, ugyanakkor nagy arányban hozzájárul a szén-dioxid kibocsátáshoz. Ezért a fenntarthatóság kérdése az épített környezetben megkerülhetetlenné vált.

Ma Magyarországon már 140 zöldminősítéssel rendelkező épület van. Elérhetőek azok a nemzetközileg már bevezetett, környezettudatosságot ösztönző megoldások az építés és az építőanyagok tekintetében, amik a környezettudatosságot tudják fokozni. Szerencsére az elmúlt 10 évben a piaci szereplők is felismerték a fenntarthatóság fontosságát, és a trend folytonos. A szélesebb körben való elterjedéshez azonban a törvényi keretrendszernek is változnia kell.

Zsombor piaci helyzetképe után a műsor összefoglalta a Magyarországon jelenleg elérhető állami támogatásokat, illetve a napelem piacon az utóbbi időben történt technológiai változásokat is.

A video regisztráció után itt érhető el.

Forrás: http://rtlmost.hu

<< Vissza a főoldalra