Established Member of the

HuGBC

A környezettudatos építkezéshez a törvényi szabályozásnak is változnia kell

2020. március 18., Sajtómegjelenés 84 Szuperzöld Ökológiai lábnyom fenntarthatóság épített környezet Barta Zsombor környezettudatos építés karbonkibocsátás csökkentése

Az RTL Klub Szuperzöld c. műsora az épületek öko lábnyomával foglalkozott. A témát felvezető első interjú Barta Zsomborral, a HuGBC elnökével készült.
1

A műsor fő kérdése az volt, mit lehetne tenni azért, hogy fenntarthatóbban és környezettudatosabban építkezzünk?

Barta Zsombor válaszában egyrészt vázolta a jelenlegi helyezetet, másrészt kitért a jövőbeli trendekre és megoldásokra. Felhívta a figyelmet egy 2019-es OECD tanulmányra, mely az építőipar anyagfelhasználási igényét vetíti elő 2030-2050-re. A jelentés szerint, ha ilyen ütemben használjuk fel az anyagokat, mint most, 2050-re megduplázódik a szükséges mennyiség.

A jövőre nézve Zsombor felhívta a figyelmet arra, hogy az épített környezetnek hatalmas szerepe van a klímaváltozás elleni harcban. Az építőipar sajnos lassan reagál az innovációkra, ugyanakkor nagy arányban hozzájárul a szén-dioxid kibocsátáshoz. Ezért a fenntarthatóság kérdése az épített környezetben megkerülhetetlenné vált.

Ma Magyarországon már 140 zöldminősítéssel rendelkező épület van. Elérhetőek azok a nemzetközileg már bevezetett, környezettudatosságot ösztönző megoldások az építés és az építőanyagok tekintetében, amik a környezettudatosságot tudják fokozni. Szerencsére az elmúlt 10 évben a piaci szereplők is felismerték a fenntarthatóság fontosságát, és a trend folytonos. A szélesebb körben való elterjedéshez azonban a törvényi keretrendszernek is változnia kell.

Zsombor piaci helyzetképe után a műsor összefoglalta a Magyarországon jelenleg elérhető állami támogatásokat, illetve a napelem piacon az utóbbi időben történt technológiai változásokat is.

A video regisztráció után itt érhető el.

Forrás: http://rtlmost.hu

<< Vissza a főoldalra