Established Member of the

HuGBC

A közösség, az energia és a zöld megoldások uralják az irodákat

Az Év Irodája versenyt már 13-ik éve szervezik meg, ahol a legújabb irodákat, épületeket és legjobb tervezőket díjazza a szakmai zsűri. A 2022-es versenyre már megvannak a nevezők. Összesen 204 pályázat érkezett be, amelyek alapján jól kirajzolódnak az irodákat és általában az ingatlanpiacot jellemző trendek.
1

Az irodák a vállalati közösségek legfontosabb helyszíneivé váltak, amelyek ma már a kényelem és a technológiai lehetőségek tekintetében vetekszenek az otthoni adottságokkal. Emellett az energiatakarékosság mindent visz, ami felértékeli a zöld megoldásokat és átalakítja a designt. A pályázat következő szakaszában január 3-án elindult a közönségszavazás, amelyen február 3-ig vehetünk részt.

A közönségszavazás után szakmai zsűri értékeli a pályázatokat, melyben a fenntartható szempontokat a HuGBC részéről Barta Zsombor, a HuGBC elnöke (Real Estate Award zsűrije) és Radványi Gábor, a Futureal Csoport főépítésze, a HuGBC felügyelőbizottságának tagja (Az Év Irodája zsűrije) képviselik majd.

Az Év Irodája és a Real Estate Awards versenyekre összesen 204 pályázat érkezett, ezek között 74 vadonatúj irodát köszönthetünk. A szervezők örömmel tapasztalták, hogy a pandémia után az elmúlt időszak világgazdasági nehézségei mellett is jelentős fejlesztések valósultak meg, folytatódott az értékteremtés mind a kereskedelmiingatlan-, mind a lakáspiacon. Sőt, a háború és a válság ellenére a 2022-es pályázat számai a verseny tizenhárom éves történetében a második legnagyobb aktivitást jelentik, vagyis az ingatlanszektor továbbra is a hazai gazdaság meghatározó ágazata. 

A közönségnek szavazáskor, illetve később a szakmai zsűrinek az elbírálás során nem lesz könnyű dolga, hiszen az idén pályázó irodák, irodaházak és közösségi terek magas színvonalat képviselnek. Változatos terek és munkahelyek, épületek és szakmai teljesítmények fémjelzik idén is Magyarország egyik legfontosabb irodapiaci és üzleti  versenyét.

Az Év Irodája kategóriában több mint 300 ezer négyzetméternyi új munkahelyet neveztek, ahol összesen 18 ezer alkalmazott dolgozik. A pályázatok között a legkisebb iroda száz m2-es, míg a legnagyobb 86 ezer négyzetméternyi kialakított terület a Mol Campusban található. A legnagyobbak között említhetjük még a 84 ezer m2-es OTP irodaházat, a 27 ezer m2-es ExxonMobil szolgáltató központot, illetve a 21 ezer négyzetméteres Bosch Innovációs Kampuszt.

A beérkezett pályázatok átlagos mérete meghaladja a négyezer négyzetmétert, ahol átlagosan 253 alkalmazott dolgozik. Továbbá érdekes tendencia, hogy 2022-ben 16,7 m2 volt az egy főre jutó átlagos irodaterület. A verseny névadó kategóriájában további változó tendencia, hogy a pályázók közel harmada Budapesten kívülről érkezett, hiszen egyre több új irodát alakítanak ki a megyeszékhelyeken és az agglomerációban is. 

„Az idei pályázatoknál jól látszik, hogy a pandémia után konszolidálódó irodapiacon a nagy visszatérés már megtörtént, miközben a közösségi terekre helyeződött a hangsúly. A rugalmas munkavégzési lehetőségek, a hibrid modellel együtt járó átalakulások mind-mind nyomon követhetők az új irodákban” – mondta Fodor Dániel, Az Év Irodája Kft. ügyvezetője és a verseny főszervezője.

Az office branding még hangsúlyosabb szerepet kap a munkaerőpiacon, hogy az alkalmazottakat visszacsábítsák az irodákba, ennek fényében pedig a dolgozói jóllét együtt jár a fenntartható megoldásokkal. Ez utóbbi két, az elmúlt éveket meghatározó trend egymást erősítk a posztcovid időszakban és a jelenlegi energiakrízisben is. A hibrid modell miatt fontos szerep jut a hatékony térszervezésnek, ami mind technológiai megoldásokban, mind alaprajzi kialakításban és bútorozásban tetten érhető. Az aktivitásalapú munkavégzés még inkább felértékelődik, sok új munkahelyen ez határozza meg a kialakítást.

A nevezési határidő lezárulta után január 3-án indul Az Év Irodája közönségszavazása, amelyen február 3-ig vehetünk részt. A honlapon szavazhatunk a kedvenc irodánkra, közösségi helyszínünkre, irodaházunkra és épületünkre.

 

 

<< Vissza a főoldalra