Established Member of the

HuGBC

A LEED minősített lakóépületek száma 19%-kal nőtt globálisan

2019. augusztus 12., WorldGBC News 339 LEED USGBC épület minősítés lakóházak zöld otthonok

A U.S. Green Building Council (USGBC) új jelentést tett közzé „Lendületben a LEED” címmel (LEED in Motion), mely a zöld trendek növekedését vizsgálja a lakóházak piacán. Az eredmények azt mutatják, hogy a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősített lakóingatlanok száma 19%-kal nőtt a világon 2017 óta, és minden idők legmagasabb számát érte el: globálisan közel 500.000 családiház és társasház minősített, az Egyesült Államokban pedig több mint 400.000.
1

„A legfontosabb befektetést az ember az otthonában teheti, és ezeknek a tereknek a minősége közvetlenül kihat az egyén egészségére és jóllétére” – nyilatkozta Mahesh Ramanujam, az USGBC elnöke. „Az építőiparban szeretnénk megoldásokat találni az emberek életszínvonalának emelésére, ezért prioritásnak kell tekintenünk a lakóházak építését és felújítását, mivel ezek nemcsak környezetbarátok, hanem emelhetik minden ember életminőségét.”

A felmérés összesíti a top 10 amerikai államot LEED minősített otthonok szempontjából, Kaliforniával az első helyen. Ebben az államban majdnem 40.000 LEED minősített otthon található, melyet Texas követ több mint 24.500 lakóegységgel. A LEED a leggyakrabban használt minősítési rendszer a világon (Mo-on a BREEAM-et követi). A LEED minősítés minden típusú épületre elérhető, csakúgy, mint környékekre, városokra és közösségekre.

Egy LEED minősített otthon kb. 20-30 százalékkel kevesebb energiát használ, mint egy átlagos, de egyes tulajdonosok akár 60 százalékos energiamegtakarításról is beszélnek. Az energia-, a hulladék- és a vízhasználat csökkentése mellett a minősített otthonokat úgy tervezik, hogy az emberek egészségét és kényelmét szolgálják. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) becslései szerint az amerikaiak idejük 90%-át épületekben töltik, ahol a szennyező anyagok koncentrációja 2-5-ször magasabb lehet, mint a szabadban. A LEED minősítési szempontok támogatják a friss levegőt, a természetesanyagok használatát, hogy csökkenjen a mérgező- és szennyezőanyagoknak való kitettség, melyek asztmához, allergiához vagy más légzőszervi megbetegedésekhez vezetnek.

 

Az építkezők és vásárlók elriasztva érezhetik magukat a jelen lakáspiaci helyzettől, de a zöld otthonok egyben megbízható befektetési lehetőségnek ígérkeznek. Ugyanolyan költséggel felépíthetők – néha kevesebbért – mint a hagyományosak; gyorsabban és drágábban eladhatók; kevesebb karbantartást igényelnek; növelik az energia- és vízhasználat hatékonyságát, ami csökkenti a rezsiköltséget. Országosan az átlagos éves energiaköltség több mint 2000 dollár és aránytalanul nagy terhet jelent az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező lakosoknak. A LEED a gazdasági fejlődés eszköze is, a döntéshozók az olcsóbb lakhatási költségek elérésének érdekében alkalmazzák. Jelenleg 78000 lakóegység felel meg a megfizethető lakhatás kategóriájának, és vesz részt LEED minősítésben.  

„Nehéz lehet átlátni, hogy a zöld otthon miért prioritás, de a környezeti és egészségi hatásai nagyon realisztikusak” – emelte ki Ramanujam. „Saját kutatásunk azt mutatja, hogy az emberek értik a hulladékcsökkentés, az energia- és víztakarékosság, a környezeti lábnyom csökkentésének fontosságát, de mindez ijesztő lehet. Zöld otthonok építésével, vásárlásával ezen lépések megtétele könnyebbé tehető, miközben egészségesebb, fenntarthatóbb környezetet teremtünk magunknak és a jövő generációinak.”

Előre tekintve, a zöld családi- és társasház építések száma tovább fog nevekedni 2022-re, amiben a LEED-nek továbbra is fontos szerepe lesz. Azért, hogy lépést tartson a változó trendekkel és technológiákkal, áprilisban a USGBC megkezdte a LEED v4.1 szerint a lakóházak regisztrációját.

Letölthető dokumentumok:

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra