Established Member of the

HuGBC

A legfrissebb World Green Building Trends felmérés válaszadóinak közel fele tervezi, hogy a következő 3 évben projektjei 60%-át zöldebbé teszi

A közelmúltban tették közzé a zöld épületekről szóló, 86 ország 2000 építőipari szakemberének részvételével zajlott kiemelkedő jelentőségű tanulmány eredményeit, melyek egyszerre meglepőek és bátorítóak.
2

Várakozások szerint a World Green Building Trends 2018 SmartMarket jelentésében részt vevők negyvenhét százaléka projektjeinek többségét (több mint 60%-át) zöldíti ki 2021-re. A Dodge Data & Analytics által közzétett új iparági jelentés azt mutatja, hogy az elmúlt 10 évben jelentősen nőtt a zöldépítési projektek nemzetközi piaca, és a zöldépítési tevékenységek iránti kereslet tovább fog növekedni – egyes régiókban akár kétszeresére is ugorhat. Egészen pontosan a jelentés 20 százalékos tervezett ugrást mutat azon cégek esetén, melyek jelenleg a zöld projektek többségét jegyzik.

„A világ legnagyobb, építőipari technológiákat kínáló szolgáltatójaként egyfajta elmozdulást tapasztalunk a hatékonyabb, fenntarthatóbb épületek felé” – mondja Chris Nelson, a tanulmány kiemelt támogatójaként szereplő Carrier vállalat kereskedelmi fűtés-hűtés részlegének elnöke. „Tény, hogy a zöldépületek háromszoros haszonnal járnak: az alacsonyabb üzemeltetési költségek, a belső levegő minőségének javulása és a csökkentett energiafogyasztás révén mérhető előnyöket jelentenek az épülettulajdonosok, a lakók és a köz számára is. A jelentés által feltárt tendenciák ugyanazt tükrözik, amit saját üzleti tevékenységünk során látunk: a zöldépítés a közegészségügy, a környezetvédelem és a teljes mérleg szempontjából jó dolog.”  

A jelentésben hat kontinens tizenkilenc országa szerepel, és mindegyikük esetében százalékos növekedés várható abban, hogy építési projektjeik túlnyomó részét zöldebbé teszik. „A zöld épületek iránti lelkesedés minden jelentősebb piacon egyértelműen kimutatható, melyet az általuk szerezhető, 2012 óta állandóan tapasztalható üzleti előnyök vezérelnek.” – jelenti ki Ph.D. Donna Laquidara-Carr, a LEED akkreditált szakembere és a Dodge Data & Analytics ipari felmérések kutatási igazgatója. „Ezek közé az előnyök közé tartozik például nyolc százalékos rezsiköltség-megtakarítás az első évben, illetve hét százalékos értéknövekedés az új zöldépületekre vonatkozóan, melyek egyértelműen arra késztetik a zöldépítéssel foglalkozó érintetteket, hogy a környezettudatosság iránti elkötelezettségüket tovább mélyítsék.”

Hasonló előnyök tapasztalhatók az átépítések és felújítások terén is. „Az épületek átépítése kulcsfontosságú a szén-semleges célok eléréséhez.” – véli Carl Elefante, az American Institute of Architects (AIA) 2018 elnöke. „Ezek az adatok azt mutatják, hogy a zöldépítés nem csak bolygónk számára jó, hanem már az első években csaknem tíz százalékos üzemeltetési költségmegtakarítást is eredményezhet. Bár ez bír valamennyi motivációs értékkel, még erősebb ösztönzőkre és jobb politikákra van szükség az Egyesült Államokban és határain kívül is ahhoz, hogy valósággá váljon az az értelmes épületfelújítás, amire szükségünk van.”

A jelentés azt is megállapította, hogy a zöldépítés arányának növelését gátló legnagyobb akadály – az a felfogás, hogy a fenntartható megoldások a hagyományos építésnél nagyobb költséggel járnak – drámaian, a 2012-ben mért háromnegyedről mára több mint a felére csökkent.

A jelentés egy másik figyelemreméltó kiemelése szerint sok válaszadó tervez zöldépítést a következő három évben tanúsítások megszerzése nélkül. A kutatásban részt vevő, tanúsítással rendelkező cégek több mint kétharmada azonban úgy találja, hogy a minősítés jobb teljesítményű épületek létrehozását teszi lehetővé számukra; amely eredmény összecseng más tanulmányok megállapításaival.

Az egészségesebb épületek szintén kiemelt zöld prioritásként jelentek meg a tanulmányban. Például a zöldépítést ösztönző fő társadalmi mozgatórugók közé tartozik a lakók egészségének és jólétének javítása, valamint a munkavállalók termelékenységének növelése. Az egyéb, egyre fontosabbá váló társadalmi hatások közé tartozik a közösségérzet kialakítása és a hazai gazdaság támogatása. „A tanulmány, melyet öt régió Green Building Council szervezetei támogattak, azt mutatja, hogy az iparág a zöldépítést kulcsfontosságú üzleti előnynek tekinti. Ezenkívül a zöldépítésnek a jelentős környezeti előnyökön túlmutató hatása is van, ami például a munkavállalók fokozott termelékenységében és elégedettségében nyilvánul meg.” – mondja Terri Wills, a World Green Building Council ügyvezetője.

A jelentés egy a zöld technológiáról szóló külön bekezdést is tartalmaz, melyben kilenc témavezető szakértő nyújt bepillantást az építési teljesítményt javító jelenlegi technológiákba és azokba a megoldásokba, amelyekről úgy vélik, hogy a közeljövőben a legnagyobb hatással lesznek erre a területre. „Mivel az iparág továbbra is nagymértékben támaszkodik a technológiára, ügyfeleink jó hasznát veszik az automatizált munkafolyamatoknak, amelyek a valós idejű adatokat helyezik az egyes projektek középpontjába, és minden szakaszban lehetővé teszik a csapatok számára az együttműködést.” – mondja Lynelle Cameron, az Autodesk fenntarthatósági alelnöke és az Autodesk Foundation vezérigazgatója. „Az energetikai elemző eszközök és a generatív tervezés szintén segíti a tervezőket abban, hogy az adatok felhasználásával jobb opciókat alakítsanak ki.” 

A jelentés hátteréről

A kutatásban 86 országból több mint 2000 építész, mérnök, kivitelező, tulajdonos, szakértő/tanácsadó és befektető vett részt. A jelentés célja, hogy elemezze a zöld szemléletű tevékenységek szintjét, a zöldépítési gyakorlatnak az üzleti tevékenységre gyakorolt hatását, a további zöldpiaci növekedést nagy valószínűséggel felgyorsító ösztönzőket és a kihívásokat, amelyek akadályozhatják azt. A Dodge Data & Analytics a tanulmányt a Carrierrel partnerkapcsolatban készítette el, amihez jelentős támogatást nyújtott az American Institute of Architects (AIA) és az Autodesk*, valamint kiegészítő támogatást a U.S. Green Building Council (USGBC) és elsőszámú kutatási partnerként vett benne részt a World Green Building Council.

Az általános megállapításokra, illetve az Ausztráliában, Kínában, Európában, Indiában, Közel-Keleten/Észak-Afrikában, Észak-Amerikában, Dél-Afrikában, Dél-Amerikában/Közép-Amerikában/ a Karib-térségben és Délkelet-Ázsiában rögzített specifikus eredményekre vonatkozó további információkért töltse le az ingyenes jelentést a https://www.construction.com/toolkit/reports/world-green-building-trends-2018 oldalon.

A Dodge Data & Analytics-ről

A Dodge Data & Analytics Észak-Amerika vezető szolgáltatója az építőipar számára nyújtott elemzések és szoftver-alapú munkafolyamat-integrációs megoldások terén. Az építési termékek gyártói, építészek, mérnökök, vállalkozók és szolgáltatók azért veszik igénybe a Dodge szolgáltatásait, hogy azonosítani és követni tudják az észrevétlen növekedési lehetőségeket, és élni tudjanak azokkal a fokozott üzleti teljesítmény érdekében. Legyen szó helyi, regionális, vagy országos szintről, a Dodge láthatóvá teszi a rejtett dolgokat, képessé teszi az ügyfeleit, hogy jobban megértsék saját piacukat, fel tudják ismerni a kulcsfontosságú kapcsolatokat és méretnövelési lehetőségeket, illetve sikeresen éljenek ezekkel a lehetőségekkel. A vállalat építési projektekre vonatkozó információi az iparág legátfogóbb, ellenőrzött adatainak tekinthetők. A cég 100 éve folyamatos innovációs örökségére támaszkodva segíti a Dodge az iparágat, hogy megfeleljen a jövő építési kihívásainak. További információkért látogasson el a www.construction.com weboldalra.

Letölthető dokumentumok:

Forrás: http://sajtóközlemény

<< Vissza a főoldalra