Established Member of the

HuGBC

A legjobb energia az, amit nem használtunk el – hogyan lesz zöld a házunk?

A Forbes.hu megkeresésére a környezettudatos gondolkodás, tervezés és építőanyag-választás témaköreiben nyilatkozott két HuGBC tagunk, jó tanácsokkal szolgálva az építkezőknek.
1

A környezetbarátság először egy gondolat. A fenntarthatóságot nem lehet megvenni a tüzépen, nem tartják a barkácsáruházban és nem is egy kiegészítő, amit a tervező bekapcsol a programjában és hirtelen zöld lesz tőle a ház. Sok gondolkodásra van szükség, mielőtt az első markolónyi földet megmozdítanánk.

1. Végy egy darab földet
Jelentős összeget és jelentős időt emészt fel már az az időszak is, amikor még bele se kezdünk a betonozásba. „Az egyik legfontosabb elem, hogy nem az építésnél kezdődik el a fenntarthatósági gondolkodás, hanem már a telek kiválasztásánál. Sokat számít a telek tájolása, a telekre építhető ház elhelyezkedése az energiamegtakarítás szempontjából” – mondja Jakab Dávid, a Realiscon ingatlanfejlesztési tanácsadó fenntartható építésben szerzett tapasztalatai alapján. A telektanácsadók még nem lepték el az építőipari szakmát, de a tervezést végző szakembereket meg lehet és meg is kell kérdezni vásárlás előtt.  „Ha az ember házépítésben gondolkodik és még nincs telke, akkor elérhető a segítség. Megkérdezhet olyat, aki tervezett már ilyen házat és ténylegesen ért hozzá” – javasolta Jakab.

2. A tervezés
A telek megvásárlása után sem a szűzföld feltörésével folytatódik a munka, hanem kockás papír és tervezőprogram előtti gondolkodással. „A fontos pontok, a sarokelemek meghatározása az építkezés második lépése. Még nem kezdünk el tervezni, pláne nem kezdünk el kivitelezni ilyenkor, hanem elmondjuk a partnereinknek – a tervezőnek és a kivitelezőnek – hogy milyen végeredményt szeretnénk. Lapos vagy magastetőset? Kevés vagy sok üvegfelülettel rendelkezzen? Nagyon sokféle elképzelést meg lehet valósítani, de ezeket meg kell fogalmazni, hogy a szakemberek mellé tudják tenni a tudásukat arról, hogyan lehet az adott igényt kielégíteni úgy, hogy az épület fenntartható is legyen” – mondta Jakab.

3. Építőanyagok
A következő lépésnél, a tervezésnél pedig már felmerülnek olyan kérdések, hogy milyen anyagokból építünk. A kezünket azonban nem feltétlenül köti meg az, ha zöld házat szeretnénk. Fa-, fém- de akár műanyagtokos ablakból is lehet olyat vásárolni, amely megfelel a fenntarthatóság kritériumainak.

„Nyilván a természetben előforduló építési anyagok közelebb állnak a fenntarthatósághoz, de ezzel együtt betonból is lehet olyan épületet építeni, ami a passzív ház kategóriába is illik” – mondja Jakab.

Van lehetőség az újrahasznosított anyagok használatára is – mondja Dr. Harmathy Norbert, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) professzora – de ezekkel jelentős karbonmegtakarítás nem érhető el.

...

Még a passzívház minősítés is elérhető betonépülettel – tudjuk meg Jakab Dávidtól – mert a minősítési rendszer nem a felhasznált építőanyagok előállítására fókuszál, hanem arra, hogy mennyi energiabefektetéssel üzemeltethető az épület.

Ugyanakkor jó és fontos irány minél kisebb karbonlábnyomú alapanyagokat használni. És míg ez tíz-húsz éve csodaszámba ment, mára a technológiák elterjedése és például a napelemrendszerek árának meredek csökkenése miatt már nem számít ritkaságnak egy-egy passzívház.

4. Input és output
Általában véve biztos, hogy a legjobb energia az, amit nem használtunk el. Azzal nincs baj, nem kell kifizetni, nem kell megtermelni. A ház esetében a hőterheléseket és a hőveszteségeket kell először lecsökkentenünk, ettől kevesebb energiával tudjuk ellátni és üzemeltetni a létesítményt

„Fontos, hogy a határoló szerkezetek, a födém, a padlószerkezet kellőképpen le legyen szigetelve. A vonalmenti- és a pontszerű hőhíd csomópontok megfelelően legyenek megtervezve, hogy elkerüljük a hőveszteségeket az épületburkon keresztül. Magas hőtechnikai karakterisztikájú- és légzáró üvegezést kell alkalmaznunk.  Egy családi ház vagy társasház esetében manapság elvárás, hogy háromrétegű Low-E réteggel ellátott üvegezést építsünk be” – sorolja a hőtechnikával kapcsolatos szempontokat Dr. Harmathy Norbert.

...

A teljes cikk elérhető itt.

Forrás: http://forbes.hu

<< Vissza a főoldalra