Established Member of the

HuGBC

A legnagyszerűbb mérnöki teljesítmények 2012-ből

2013. január 22., Sajtómegjelenés 3376

Új szeizmikus rendszer, különleges hídfelújítás, fenntartható irodaház, a világ leghosszabb ferdekábeles hídja, a világ legmagasabb kőépülete és egy óriási úszó dokk.

Azok a rendszerek, amelyekkel a geológusok a szárazon a földkéreg alá néznek, a víz alatt nem igazán működnek jól. Az új IsoMetrix tengeri szeizmikus rendszer azonban minden irányból képes adatokat gyűjteni, így a visszaverődő hullámokat 3D-ben tudja fogni. A rendszer a tengerfenék alatti szerkezetekről készít képeket, amivel lehetővé teszi az olajtársaságoknak, hogy mélytengeri olajtartó kőzetekről eddig elképzelhetetlenül tiszta képeket kapjanak.


Amikor a Buckland&Taylor cég mérnökei arra szánták el magukat, hogy a 83 éves Milton-Madison híd 740 méter hosszú rácsszerkezetét kicseréljék, egyben úgy is döntöttek, hogy ezt egyetlen lépésben teszik majd. A 15260 tonnányi acélszerkezet egy részét előre legyártják, míg a maradékot átmeneti pilléreken állítják majd föl. Nyolc strand jack rendszerű daru csúsztatja tovább az elkészült elemeket, a pilléreken keresztül.


Az első melbourni karbonsemleges irodaház a Pixel. Az 1143 m²-es irodaépület minden valószínűség szerint a világon valaha létezett legfenntarthatóbb munkahely. A Studio 505 építészeti cég tervezte Pixel napkollektorokkal és szélerőművekkel állítja elő a működéséhez szükséges elektromosságot. Összegyűjti az esővizet, tisztítja azt és újrahasznosítja. A karbonsemleges épületet az amerikai Green Building Council az idén a legmagasabb LEED pontokkal (Leadership in Energy and Environmental Design – a környezetbarát épületek nemzetközileg elismert pontozása) jutalmazta: az elérhető 110-ből 105-öt megkapott.


A világ leghosszabb ferdekábeles hídja az orosz kikötővárost, Vlagyivosztokot köti össze a Russky-szigettel. Fesztávolsága 1104 méter, az A-pillérek magassága 321 méter. Cölöpjei 77 méteresek és 580 méter hosszú tartókábeljeit UV-sugárzásálló burkolatba vonták.


A 412 méter magas kuvaiti Al Hamra Firdous Torony a világ legmagasabb épülete, amelynek egyik oldala kőből készült. A mérnökök és építészek az épület hűtése érdekében alkalmaztak követ, nem pedig teherbírása miatt. A torony monolit homlokzata délnek néz, ahová követ építettek hőtechnikai okok miatt. Az épület másik feléből Kuvait Cityre remek kilátás nyílik az üvegborítás mögül.


Ha egy hadihajó az óceán közepén tatarozásra szorul, a Dockwise Vanguard, egy szabályozott süllyedésre képes hajó szárazföldi dokként szolgálhat kinn a tengeren. A 275 méter hosszú és 62 méter széles Vanguard, amelyen focipálya nagyságú rakomány is elfér, fedélzetét a vízszint alá tudja süllyeszteni, miközben tornyai a víz felett maradnak, így a mamut tengeri hajók ráúsztathatóak a fedélzetre. Az óriás több mint 121 ezer tonna szállítmányt valamint további 7700 tonna élelmet, üzemanyagot és felszerelést bír el: ez majdnem kétszerese bármely más hasonló hajó hasznos teherbírásának.

Forrás: http://index.hu/bloghu/mernokbazis/2013/01/22/a_legnagyszerubb_mernoki_teljesitmenyek_2012-bol

<< Vissza a főoldalra