Established Member of the

HuGBC

A nagy európai bankok új zöld jelzálogrendszert indítanak

2018. június 14-én World Green Building Council (WorldGBC) európai régiója és 37 nagy európai bank új energiahatékonysági jelzáloghitel kísérleti programot indított. Ez a befektetők részéről erőteljes jelzésként értékelhető arra vonatkozóan, hogy a zöldépítés kulcsfontosságú növekedési piac Európa számára.
1

A kísérleti projekt célja az energiahatékonysági jelzáloghitelekre vonatkozó új európai kritériumok tesztelése, melyeket a WorldGBC európai régiójához tartozó Green Building Council-ok dolgoztak ki partnereikkel együttműködésben, az EU által finanszírozott Energiahatékonysági Jelzáloghitel Kezdeményezés (Energy Efficient Mortgages Initiative) keretein belül. A kísérleti projektben Európa legnagyobb bankjai vesznek részt, többek között a BNP Paribas, az ING Bank, a Nordea Bank és a Société Générale.


A zöld lakásokat alacsonyabb közüzemi költségeinkek és azon jellemzőjüknek köszönhetően, hogy értéküket jobban megőrzik az idő múlásával, egyre kevésbé kockázatos befektetésként ismerik el mind a hitelfelvevők, mind a hitelezők. Ráadásul a zöldjelzálog-fedezetű kötvények iránt gyorsan növekvő befektetői kereslet segíti a hitelnyújtó intézményeket, hogy vonzóbb jelzálog konstrukciókat alakítsanak ki a zöldebb otthont választók számára. 
A kísérleti projekt keretében a részt vevő bankok a rendszer kritériumainak megfelelő jelzálogokra alacsonyabb kamatlábakat állapítanak meg, valamint a kedvezményes finanszírozás egyéb formáit is alkalmazzák. A közel 40 nagybank részvétele az új rendszerben azt bizonyítja, hogy a nagy befektetők egyre inkább a megszokottnál kedvezőbb befektetésként ismerik el az energiatakarékos otthonokat.


Terri Wills, a WorldGBC vezérigazgatója szerint: “Európa vezető bankjainak a kísérleti projekt iránti elkötelezettsége azt mutatja, hogy a zöldépítés bekerült a főáramba. A WorldGBC európai régiója kidolgozta az új építésekre és felújításokra vonatkozó energiahatékonysági kritériumokat, amelyek elősegítik a zöld jelzáloghiteleket kibocsátó bankok számára az egységes piaci szabványok kialakítását. Bízunk benne, hogy idővel úgy tudjuk fejleszteni a szabványokat, hogy azzal a befektetői közösséget támogassuk az éghajlati kockázatok kezelésében.”
A bankok kísérletben részt vevő csoportja megvizsgálja majd, hogyan lehet a rendszer kritériumait alkalmazni a jelzáloghitelezésükben az elkövetkező 1-2 évben. A kezdeményezés a remények szerint olyan újgenerációs jelzáloghitel-termékeket hoz létre, amelyek segítik a fogyasztókat csökkenteni az energiaszükségletet az ingatlanszektorban.


Stephanie Sfakianos, a BNP Paribas fenntartható tőkepiaci igazgatója azt mondta: “Az Energiahatékonysági Jelzáloghitel Kezdeményezés elindítása pozitívan járul hozzá az emberek életéhez, és az egyik módja annak, hogy a BNP Paribas a hasonló gondolkodású szervezetekkel együttműködve minőségi megoldásokat szállítson a fogyasztók otthonába. A BNP Paribas elkötelezett amellett, hogy élen járjon a fenntartható megoldások megvalósításában, és véleményünk szerint az Energiahatékonysági Jelzáloghitel Kezdeményezés kulcsfontosságú elem a szén-dioxid-kibocsátási kihívások kezelésében, miközben abban is támogatja a fogyasztókat, hogy élvezhessék a kényelmesebb és egészséges életet.


Michael Lewis, E.ON vezérigazgató, Egyesült Királyság: “A zöld jelzáloghitelek energiahatékonysági forradalmat tudnak elindítani azáltal, hogy a lakástulajdonosok számára lehetővé teszik, hogy az otthonaik fejlesztéséhez szükséges megfizethető finanszírozáshoz hozzájussanak. Büszkék vagyunk arra, hogy az Energiahatékonysági Jelzáloghitel Kezdeményezés egyik vezető partnerévé válunk, és úgy véljük, hogy a ma elindított kísérleti szakasz nagy lehetőséget kínál a bankoknak, a közműveknek és az energiahatékonysági szakértőknek arra, hogy együtt dolgozzanak egy nagyszerű jövőkép valóra váltásán.”


Az idei év elején a zöldépítés európai egyesületei piackutatást végeztek több mint 500 szakértő részvételével, hogy kidolgozzák az épületek értékelésének kísérleti kritériumait, és biztosítsák, hogy ezek helyi szinten megfelelő módon alkalmazhatók legyenek az épületekre. A zöldépítés egyesületei most számos országban megkezdik a zöld jelzálog „csomópontok” felállítását azon befektetők és a helyi energia- és építőipari üzleti partnereinek támogatására, akik fel szeretnék fedezni az energiahatékonysági jelzálogprogramokat vagy azokkal kísérletet szeretnének tenni. 


Háttérinformáció
Az Energiahatékonysági Jelzáloghitel Akcióterv (Energy Efficient Mortgages Action Plan EeMAP) Kezdeményezés – az Európai Jelzálogszövetség- Európai Fedezeti Kötvénytanács (European Mortage Federation-European Covered Bond Council, EMF-ECBC), a velencei Ca’Foscari Egyetem, a RICS, a World Green Building Council Európai Regionális Hálózata, az E.ON és a SAFE Goethe Egyetem, Frankfurt vezetésével – célja egy olyan energiahatékonysági jelzáloghitel létrehozása, amelynek révén a lakásvásárlókat az épületek energiahatékonyságának javításra vagy egy eleve energiahatékony ingatlan vásárlására ösztönzik a jelzáloghoz kapcsolódó kedvező feltételek révén. A kezdeményezés sarokköve az a feltételezés, hogy a hitelfelvevő hiteltörlesztő-képességére és az ingatlan értékére gyakorolt hatásnak köszönhetően az energiahatékonyság kockázatcsökkentő hatást jelent a bankok számára, amely összefüggést az EeMAP Kezdeményezés igyekszik alátámasztani. Az európai zöldépítés egyesületei egy sor európai teljesítményküszöböt hoztak létre azon bankok számára, melyek energiahatékony jelzálogtermékeket kívánnak kibocsátani.

Ezek a következők:
•    Új építésekre: feleljenek meg a nemzeti "közel nulla energiájú építés" szabványoknak, ahogyan azt az EU éghajlatvédelmi szabályai előírják; VAGY legyenek 20%-kal jobbak a nemzeti szabványoknál, ha a közel nulla energiára vonatkozó szabványok még nincsenek érvényben.
•    Felújításokra: érjék el az energiaszükséglet 30%-os csökkentését, melynek bizonyítékául a felújítási munkák után kiadott új ’Energiateljesítményre vonatkozó tanúsítvány” szolgál.

Olvassa el a teljes kritériumot itt, a projekttel kapcsolatos további információkért pedig látogasson el projekt weboldalára.
 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra