Established Member of the

HuGBC

A negyedik RetrofitHUB „Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban” műhelymunkát január 24-én szerdán tartotta meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete

2024. február 02., Saját hír 171

Az eseményen bemutattuk a RetrofitHUB projekt több éves szakmai munkájának eredményeként létrejött „Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban” c. kézikönyv egyik részét, az 1945 előtt épült társasházak jellegzetességeit és javasolt felújítási lépéseit. Az Átrium Házként is ismert, a Margit körút 55.sz. alatt található társasház és korábbi felújításai munkálatainak áttekintése után a 21 résztvevő gyakorlati feladatokként két fontos területtel foglalkozott, amelyek az érdekegyeztetés és együttműködés, illetve a rövid, közép és hosszú távú felújítási tervváz elkészítése voltak.
11

Az Átrium házban tartott műhelymunkán lakástulajdonosok, illetve több terület szakemberei vettek részt: közös képviselők, társasházkezelők, lakásszövetkezetek képviselői, kivitelezők, építőanyag gyártók, műszaki szakemberek (építész, mérnök, tanácsadó), szakmai szervezetek és egyetemek képviselői.

A Dr. Szalay Zsuzsa (energetikai szakértő, BME Építőanyagok és Magasépítési Tanszék) és Beleznay Éva, Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szakmai vezetésével zajlott rendezvény fókuszában egy 1945 előtt épült társasház állt, az Átrium Házként is ismert a Margit körút 55. szám alatt, a II. kerületben található épület.

Beleznay Éva áttekintést adott a RetrofitHUB projektről, majd röviden bemutatkoztak a műhelymunkán résztvevők, és ezt követően bemutatták a társasházban eddig lezajlott felújításokat, illetve korszerűsítéseket.

Az épület fő építőanyaga monolit vasbeton, ami az 1936-os építési időszak egyik sajátossága. A házban megfigyelhető a fűtési és energetikai rendszerek fokozatos megújítása: a központi hőtermeléstől az egyes lakások önálló rendszereinek kialakításáig sokféle korszerűsítés történt.

Az ablakcserék kihívásai között szerepelt, hogy az eredeti ablakok acélprofilokból készültek és bár impozáns látványt nyújtottak, a modern követelményeknek már nem tudtak megfelelni. A felújítást nehezítették a műemlékvédelem szabályozási korlátai is.

A különböző tulajdonossal rendelkező lakásokban más-más fűtési rendszerek működnek, és érdekes problémák merülnek fel a bérlők fűtési költségeinek elszámolásával kapcsolatban. A résztvevők által felvetett kérdések a költségosztók használatára és az egyéni fűtési igényekre fókuszáltak.

Az épület energetikai tanúsítványa szerinti állapot, az esetleges ablakcserék és a homlokzatjavítások tervei mind fontos tényezők az energiahatékonyság és az épületkorszerűsítés szempontjából.

A HuGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója Beleznay Éva, Dr. Szalay Zsuzsával (energetikai szakértő, BME Építőanyagok és Magasépítési Tanszék) együtt ismertették az energiahatékony felújítások jelentőségét, majd bemutatták az 1945 előtt épült társasházak javasolt felújítási útitervét, a HuGBC által kidolgozott, az épületfelújítás megtervezésére irányuló módszertani ajánlást. Ezt a módszertant a HuGBC RetrofitHUB projektjének több éves szakmai munkájának eredményeként létrejött nemrég megjelent az „Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban” c. kézikönyv tartalmazza.

Az esemény első feladata egy együttműködést és érdekérvényesítést elősegítő gyakorlat volt. Itt a résztvevők 3 csoportban dolgoztak. Mindenki kapott 1 szerepet (közös képviselő, fiatal tulajdonos, nyugdíjas tulajdonos, kisgyerekes családos, bérlő, befektető stb.), majd a feladat az volt, hogy minden szereplő ismertesse a többiekkel a saját érdekeit. A feladat azzal segítette elő a közös gondolkodást, hogy a résztvevők átláthatták és megérthették a felújításban szereplők különböző döntési folyamatait és érdekeit, támogatva a felújítási projektekben szükséges hatékony együttműködést.

A műhelymunka második részében a résztvevők rövid, közép és hosszú távra készítettek el egy kivitelezhető felújítási terv vázat az épület korábban megismert adottságaira és főbb problémáira építkezve.

A feladat eredményeként az alábbi megállapítások és tervek készültek a mintaház rövid, közép és hosszútávú felújítására:

 

Rövidtáv

●        „tűzoltás”

●        gépipar, lapostető, szigetelés kérdése, zöldtető kérdése – színházterem teteje, utcai homlokzat kérdése, apró gépészeti megoldások – világítás stb. korszerűsítése

●        fűtésszabályozás, programozható, hidraulikai szabályozás    

●        világításnál LED-re csere

 

Középtáv

●        épületgépészeti korszerűsítés: nagyon kis költséggel nagy nyereség jár

●        100ezer - 2 millió forintig a jelenlegi kazán korszerűsítése

●        lépcsőházi üvegezés javítása – fából síküvegből (túl hideg)

●        tető hőszigetelése (3-5 év)

●        utcai homlokzat – nem csak településképileg/esztétikailag, ingatlanértéknövelő is

 

Hosszútáv

●        hőigények csökkentése: minél alacsonyabb hőveszteség, egész épületre meg kell szervezni

●        épületgépészet: hőtermelők cseréje, szekunder rendszer fejlesztése, hatékony technológiákra történő csere, magas hatásfok mellett relatíve alacsony igény után teljesíteni tudja

●        épületüzemeltetés:

napelem telepítése: részben fedezné az energiaigényeket

világítás korszerűsítése – LED izzók a hagyományos helyett

levegőminőség – szűrt, megfelelő levegőminőségre megfelelő szellőző rendszerre van szükség – rossz a körúti levegő

 

A műhelymunka eredményeként megállapítást nyert, hogy a komoly műszaki tervezés elengedhetetlen. A támogatások elnyeréséhez 75% fedezet szükséges, amit előre kell biztosítani.

A felújított ingatlannak nem csak környezetvédelmi szempontból van jelentősége, hanem nagymértékben csökkenthető a felhasznált energia, ezáltal a lakók rezsiköltségei. Az ingatlanok értéknövekedése sem utolsó szempont, hiszen az FF kategóriában már 20%-kal magasabb, míg a CC kategóriában 30-35%-kal magasabb áron értékesíthető a felújított ingatlan.* 

A nemrég lezajlott könyvbemutatónkon tapasztalt nagyfokú érdeklődés azt bizonyítja, hogy igen magas a motivációs hajlandóság a társasházi felújítási projektek beindítására. A felújítási projektek sikerességét nagyban visszaszorító tényezők (együttműködés hiánya, érdekellentétek, felújítási és pénzügyi terv hiánya, anyagi források hiánya) megfelelő felkészüléssel, tudással és módszertannal kiküszöbölhetők, illetve feloldhatók!

A RetrofitHUB projektet finanszírozó Német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztériumnak, és a Climate Initiative-nak (EUKI) az volt a célja, hogy elősegítse az Európai Unión belüli éghajlati együttműködést az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében, melynek legfontosabb feladata a meglévő épületállomány felújítása. A hazai társasházaknál 50-60% megtakarítás lenne elérhető. A HuGBC gondozásában megjelent, már említett, „Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban” c. kézikönyv hiánypótló segítség mind a lakók, mind a közös képviselők és szakemberek számára.  A könyv letölthető innen

 


MEHI-Eltinga-KSH közös kutatása

Ertl A., Horváth Á., Mónus G., Sáfián F., Székely J. (2021) Az energetikai jellemzők és az ingatlanárak kapcsolata Statisztikai Szemle 99. évfolyam 10. szám
https://www.ksh.hu/statszemle_archive/all/2021/2021_10/2021_10_923.pdf Utolsó letöltés: 2023. december 12.

 

<< Vissza a főoldalra