Established Member of the

HuGBC

A növény-felhőkarcoló 5000 embert fog ellátni élelemmel

2019. március 18., Sajtómegjelenés 249 növény felhőkarcoló Plantagon környezettudatos biotermékek

A növekvő urbanizáció következtében a helyi friss ételek előállítása egyre sürgetőbbé válik. Erre a kihívásra a növény-felhőkarcolók nyújthatnak megoldást.
2

A városi környezet zöldítésének elsősorban az az előnye, hogy a növényzet - kiterjedésétől függően persze - javítja a levegő minőségét. Másrészt - ahogyan azt például Japánban már felismerték (lásd Pasona projekt) - friss ételt is biztosíthat. A svéd Plantagon ez utóbbira alapozva álmodta meg növény-felhőkarcoló koncepcióját, mely több ezer ember számára fog friss élelmiszert biztosítani.

A vertikális farmmal kombinált épület prototípusa a svédországi Linköping-ben épül, a 2012-ben megkezdett projekt elkészültét 2020-ra datálják.

A növények táptalaj nélkül, ásványi anyagokban gazdag vízben fognak növekedni. Optimális ellátásukat automatizált rendszer biztosítja majd, mely monitorozza többek közt a tápanyagszintet, a napfényt, a páratartalmat és hőmérsékletet. Környezettudatos és egyúttal praktikus megoldás, hiszen az ott termesztett biotermékeket nem kell szállítani, helyben értékesítik őket. A növények zárt rendszerben növekednek, így gyomírtóra sincs szükség.

A 40 millió dolláros bekerülés hosszútávon kifizetődő lesz, mivel az előzetes számítások szerint több mint 5000 lakos élelmezését lesz képes biztosítani. Nem beszélve az épület energiahatékony működéséről, amely a kiadások további csökkenését fogja eredményezni.

Amennyiben a Plantagon épülete beváltja a hozzá fűzött reményeket, várhatóan több ehhez hasonló épület is megjelenhet Európa-szerte az elkövetkezendő évtizedekben.

A teljes cikk itt érhető el.

Képek forrása: Plantagon

Forrás: http://ecolounge.hu

<< Vissza a főoldalra