Established Member of the

HuGBC

A WELL elindult hódító útjára Magyarországon is

A háromnapos OfficeXPO keretein belül került sor október 15-én az első WELL Building konferenciára, ahol jelentős érdeklődést váltottak ki a hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadásai és kerekasztal-beszélgetései. A szakmai programot a HuGBC állította össze az ingatlan.com felkérésére.
1

Pár éve még azt sem tudtuk, hogy mi az a WELL Building Standard, ma már több hazai irodaház is megpályázta a minősítést. A WELL a többi nemzetközi zöld minősítési rendszerhez képest az épületeken belüli környezetet vizsgálja, az irodaházakra vonatkoztatva az egészséges munkahelyi környezetre helyezi a hangsúlyt tíz alapvető szempont alapján (pl. fény, levegő, táplálkozás stb.)

Joseph Marfi (HuGBC tag) és Paul Ajiboye szakértők előadásaikban nemzetközi kitekintést adtak a WELL világáról, és most jöjjön néhány adat, amely érzékelteti a minősítő rendszer fokozatos térhódítását. Jelenleg csaknem 4000 folyamatban lévő és minősített WELL-projektről számolhatunk be világszerte, amely több mint 40 millió négyzetméternyi területet ölel fel csaknem 60 országban. A WELL meglehetősen rugalmas rendszer, fokozatosan építik be az új javaslatokat és tapasztalatokat, hiszen a változó munkakultúrákhoz kell igazítani a belső tereket is.

A WELL Building Standard tökéletesítésében komoly szakértők működnek közre, tudományos alapon vizsgálják az emberi szervezetet, valamint az egészséges élet- és munkakörülményeket.  Ki kell emelnünk a Delos tevékenységét, amely – zászlajára tűzve az „egészséget” és a „jóllétet” – úttörő munkát végez azért, hogy egészséges irodákban, lakásokban és közterületeken töltsük a mindennapjainkat. Laborkörülmények között elemzik a környezetünket, nem csak a betegségek elkerülése a cél, hanem általánosan egy minőségi élettér megteremtése is.

"Sitting is the new smoking"

Számtalan aspektust említhetnénk, de érdemes kiemelni az irodai ülőmunka veszélyeit, hiszen ez már krónikussá vált, ahogy mondja az új szlogen: sitting is the new smoking. Mivel szinte egész nap ülünk, ezért az aktív, sok mozgással járó munkahelyek világa felé kell elmozdulnunk. Az új generációk a technológia és az új munkamódszerek segítségével már kilépnek ebből a statikus munkastílusból, és egészségesebb környezetben töltik az idejük nagy részét.

Az egészséges környezet egy komplex holisztikus megközelítést igényel, hiszen nem csak az irodában kell megteremteni a WELL feltételeit, hanem a munkaidő után a szabadidős tevékenységben és az otthoni élettérben is az optimális körülményekre kell összpontosítanunk, hiszen fizikai és lelki értelemben csak egy minden percében harmonikus életvitel biztosíthatja a WELL kitűzött céljait.

Folyamatosan értékelni kell az irodai WELL eredményeket, fontos a monitoring, hogy  az adott bérlő vállalat rendszeres visszacsatolásokat kapjon. A teljesítmény ellenőrzésére sztenderd megoldásokat, protokollokat lehet alkalmazni, megvan a megfelelő eszközrendszer, amellyel igazolni lehet az elért eredményeket. Szakértő munkatársakat kell képezni, akik tudatosan használják ki a WELL biztosította lehetőségeket, és a kollégáikat bevezetik a zöld minősítő rendszer alapelveinek mindennapjaiba.

....

Összességében az előadásokból és az élménybeszámolókból is kiderült, hogy meglehetősen komplex munkáról van szó, a WELL valóban aprólékosan és körültekintően a mindennapjaink valamennyi befolyásoló tényezőjét számba veszi, hogy mindenre kiterjedően nyújtson segítséget a 21. század emberének az egészséges életvitel megteremtésére mind az irodában, mind az otthoni környezetben.


A teljes cikk itt olvasható: http://realista.hu/ingatlanpiac/a-well-elindult-hdt-tjra-magyarorszgon-is/136890

Forrás: http://realista.hu

<< Vissza a főoldalra