Established Member of the

HuGBC

A WorldGBC Európai Régiójának álláspontja az EPBD felülvizsgálatáról

A World Green Building Council (WorldGBC) Európai Régiója véleményt tett közzé az Európai Bizottság által 2021. decemberében javasolt EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) felülvizsgálattal kapcsolatban.
1

A módosításban pozitív lépést jelent a teljes életciklusra vonatkozó karbonkibocsátás (Whole Life Carbon, WLC) figyelembevétele mivel az irányelv 2027-től a 2000 m2 alapterületű, nagyméretű új épületekre, majd 2030-tól minden új épületre vonatkozóan előírja ennek a jelentését. A WorldGBC szerint ez a cél azonban nem elég ambiciózus az EU 2050-es klímacéljainak eléréséhez.

Az életciklus-szemléletre való átállás kulcsfontosságú eleme, hogy az épületekkel kapcsolatos teljes életútra vonatkozó karbon-adatok kötelező gyűjtésén keresztül felmérjük, hogy az milyen hatást jelent az iparágra. Az adatok gyűjtését pedig most – és nem 2030-ban kell elkezdeni –, hogy a teljes épületállomány 2050-re karbonsemlegessé válhasson.

A felülvizsgálat bevezeti az energiahatékonyság minimumkövetelményeit (Minimum Energy Performance Standards, MEP), amellyel kapcsolatban a WoldGBC javasolja, hogy a Bizottság vizsgálja meg, miként egészíthetők ki a követelmények a teljes élettartamra vonatkozó karbon-mutatókkal.

A WorldGBC üdvözli a kibocsátásmentes (zero-emission building) épület fogalmának bevezetését a közel nulla energiahatékonyság helyett, véleménye szerint azonban ezek meghatározását is úgy kell kialakítani, hogy az illeszkedjen az életciklus szemlélethez.

Az álláspont támogatja az energiatanúsítványok harmonizációját és a teljesítményosztályok átskálázását. Ennek elérése érdekében viszont nem elég, hogy a teljes életciklusra vonatkozó karbon-mutatók közzététele opcionális, azok kötelezővé tételét szorgalmazza a szervezet.

A javaslat szerint már most meg kell határozni, hogy a tagállamok által 2024. végéig bevezetendő épületfelújítási útlevelekből és szint(ek)ből származó adatok miként használhatók fel a nemzeti szintű teljes életciklusra vonatkozó karbon-adatbázisok létrehozására. Ez az adatbázis EU-szerte összehangolt és összehasonlítható referenciaértékeket nyújtana.

A javaslat kiterjed továbbá a teljes életciklusra vonatkozó karbonkibocsátás két komponensének, a működési és beépített karbonkibocsátás számításának módszerére és mérőszámaira vonatkozó szempontokra is.

A WorldGBC véleménye itt olvasható.

 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra