Established Member of the

HuGBC

A WorldGBC publikálta a legtöbb LEED minősítéssel rendelkező ország toplistáját

2019. február 20., WorldGBC News 569 world green building council LEED LEED v4.1 Living standard

Február 13-án a U.S. Green Building Council (USGBC) – a LEED zöld minősítési rendszer megalkotója – közzé tette az USA-n kívüli LEED minősített épületek toplistáját. A Top 10 között első helyen Kína (szárazföldi rész) szerepel több mint 68 millió négyzetméternyi minősített területtel. Az első tíz helyezett közel 7800 minősített épületet és több mint 210 millió négyzetméter területet fed le.
1

“Az elmúlt 25 évben, a LEED világszerte vezető szerepet játszott a fenntarthatóságért folytatott erőfeszítésekben” – nyilatkozta Mahesh Ramanujam, az USGBC és a Green Business Certification Inc. (GBCI); a LEED projektek minősítő testületének elnöke. A listavezető 10 ország és régió olyan elkötelezett USGBC tagvállalatokat és szakembereket képviselnek, akik az életminőségünk javításán fáradoznak. A jobb jövő egyetemes életkörülményeket jelent mindenki számára, és ez a jövő nem lenne lehetséges az ezekben az országokban zajló rendkívüli munka nélkül.”

A lista a 2018. december 31-es adatok szerint rangsorolja az országokat és a régiókat, a LEED minősített bruttó négyzetméter alapján. A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a világ legelterjedtebb zöld minősítési rendszere 96,275 regisztrált és minősített épülettel, több mint 167 országban.

A teljes lista:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A LEED a világon mindenütt a kiválóság jelképe, és folyamatosan tovább emeli a mércét a fenntartható épületek, városok és közösségek területén. Nemrégen az USGBC bemutatta a LEED v4.1-et, a minősítő rendszer legújabb változatát, és elindította az új tesztverziót a meglévő épületek értékelésére (LEED v4.1 O+M), az új épületekre (LEED v4.1 BD+C) és a belső terekre (LEED v4.1 ID+C).

LEED v4.1 nagyobb hangsúlyt fektet az emberi egészségre és folyamatosan méri az adatokat. A friss kutatások szerint a környezettudatos építés növekedése 2021-ben is folytatódni fog. Az Egyesült Államokban a megrendelők elvárása továbbra is az elsődleges indok a környezettudatos építésre, az épület használóinak egészsége és jólléte pedig a legfőbb szociális szemponttá lépett elő. A LEED segítségével az USGBC a piacot magasabb színvonalú épületek felé mozdítja, ami egyben magasabb életminőséghez vezet.

Az épületek, városok és közösségek hatása az emberekre továbbra is az USGBC és a kapcsolódó iparágak fókuszában áll. Az USGB nemrégiben elindította Living Standard kampányát, mely részben a környezettudatos építésre tett erőfeszítések kiterjesztése, részben azt a célt szolgálja, hogy a LEED ne csak a leggyakrabban használt vezetői minta, hanem egyben az iránymutató életszínvonal is legyen. Abban a hiszemben, hogy a történetek egy fenntarthatóbb világhoz vezetnek, a kampány példákat mutat be – kicsiket és nagyokat – melyek jól tükrözik, hogy az USGBC, a LEED és más hasonló fenntarthatósági programok javítják az életminőséget világszerte. A livingstandard.org oldalra látogatva az egyének és vállalatok részt vehetnek a kampányban és elküldhetik történeteiket.

A magyarországi minősített épületek adatbázisát itt találja.

 

<< Vissza a főoldalra