Established Member of the

HuGBC

A zöldépítés nagyágyúi találkoztak Budapesten

A fenntarthatóság nem luxus, pusztán visszatérés a józan észhez: ez is tanulsága volt a Build2Gether Green Retrofit nemzetközi konferenciának.
8

A fenntarthatóság nem luxus, pusztán visszatérés a józan észhez – ezt is megtudhattuk a hatalmas mennyiségű tudásanyag és információ mellett, amely elhangzott a szeptember 24-én Budapesten megtartott, nemzetközi Build2Gether Green Retrofit konferencián. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervezésében az  Eiffel Palace-ban zajló egész napos rendezvény része volt a nemzetközi Zöld Építés Hetét ünneplő programsorozatnak, és nagyszerű alkalmat adott rá, hogy a hazai és külföldi szakemberek a prezentációk és kerekasztalok, valamint az azokat követő kötetlen eszmecsere során megosszák egymással a területtel kapcsolatos tudásanyagukat, tapasztalataikat. A konferencia fókuszpontjában a fenntartható épületfelújítások témaköre állt, de szélesebb kitekintést is adott a fenntarthatóság kérdéskörére, és egyben tapasztalatcserére is lehetőséget teremtett a szomszédos országokban működő GBC társszervezetekkel.

Mindenki tesz a klímaváltozásért, de senki sem beszél róla – a Mark Twain szavaira rímelő gondolattal Baross Pál, a HuGBC elnöke nyitotta meg a konferenciát, aki rámutatott, hogy a zöldépítést zászlajára tűző szervezetek számos olyan szakembert tömörítenek, akik egész életüket a fenntarthatóság eszméjének szentelik. A szakember kiemelte a fenntartható épületfelújítások értéknövelő szerepét is. A találkozó felütését Faragó Tibor címzetes egyetemi tanár, az 1988-ban megalakult Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) korábbi hazai koordinátora előadása adta, aki a klímaváltozással kapcsolatos tudományos kutatások és nemzetközi politika története mellett beszélt a lehetséges forgatókönyvekről, azaz szcenáriókról is. Az előadásból megtudhattuk: a pre-indusztriális korszak óta a globális CO2-kibocsátás már 40%-kal, a Föld átlaghőmérséklete pedig több mint 1 ºC-kal nőtt, a 2 ºC-os növekedés pedig már valószínűleg kritikusnak tekinthető. A klímaváltozás egy bizonyos mértéke felett pedig már nem tudunk adaptálódni, ezért az okokkal is foglalkoznunk kell, nem csak a következményekkel. A szakember kiemelte azt is: az építőipar szerepe e téren nemcsak a kibocsátás-csökkentés, hanem az adaptáció miatt is különösen fontos. 

Szeretem a direktívákat – ezt a meglepő kijelentést James Drinkwater, a WorldGBC Európai Régiós Szervezetének vezető tanácsadója tette, aki előadásában beszélt többek között az európai Energiahatékonysági Irányelv célkitűzéseiről; ezek értelmében hosszú távú stratégia kidolgozása kívánatos, amely bátorítja az energiahatékonyságot javító beruházásokat. Rámutatott az államok közötti együttműködés fontosságára, és arra is, hogy az energiahatékony felújítások általános problémája a nagy tőkeigény. Optimizmusra adhat okot, hogy számos pozitív példát is megismerhettünk a prezentáció során, például az ír GBC tanácsadó tevékenységét, a spanyol GTR riportot, továbbá a UK Climate Change Act vagy a Nordic Built charta célkitűzéseit. 

Milyen problémákkal, kihívásokkal néznek szembe a közép-kelet-európai országokban a zöldépítés területén tevékenykedő szervezetek? Kerekasztal-beszélgetés során a szomszédos Green Building Councilok Budapestre érkezett képviselőitől mindezekről első kézből értesülhettünk. Ladislav Piršel a szlovák, Ines Reiter az osztrák, Libor Marek a cseh, Snjezana Turalija a horvát, míg Barta Zsombor, a HuGBC alelnöke a magyar szervezet képviseletében beszélt a legfontosabb tapasztalatokról és célkitűzésekről – érdekes egybeesés, hogy a HuGBC mellett több szervezet is éppen idén ünnepli ötéves születésnapját!

A konferencia során az elmélet mellett a gyakorlat is terítékre került, sikeres fenntartható épületfelújítások példáinak képében: Doris Wirth, a Vienna Engineers elnöke egy osztrák, Gerhard Hoffmann DGNB Senior Auditor német épületfelújítások példáját ismertette, Susanna Sternová professzor a szlovák gyakorlatba engedett bepillantást, Beleznay Éva, a HuGBC elnökségi tagja pedig a nemrég környezettudatos minősítést szerzett Dorottya Udvar példáját mutatta be részletesen, részletesen beszámolva a minősítés folyamatáról és annak legfontosabb szempontjairól – a prezentációból többek között kiderült, hogy melyek egy százéves történeti épület erősségei és gyengébb pontjai a fenntarthatóság szempontjából. 

Matuz Géza, az ÉMI Nonprofit Kft. termelési és értékesítési igazgatója az uniós Energiahatékonysági Irányelv meglévő épületekre való hazai alkalmazásával kapcsolatos nemzeti stratégiáról beszélt a hallgatóságnak, kitérve az épületállomány ahhoz szükséges felmérésére is. Prezentációjából megtudhattuk, hogy itthon a 4,3 milliós épületállomány 70%-a megérett a felújításra, nem minden épületet érné azonban meg renoválni.

Az ebédszünet lehetőséget teremtett a kötetlen beszélgetésre, a délutánt pedig ünnepélyes ceremónia nyitotta: az osztrák ÖGNI (Österreichische Gesellschaft für Nachhaltige Immobilienwirtschaft, szervezet a fenntartható építésért) három, a Raiffeisen Evolution által fejlesztett hazai (a Residence 1 és 2 irodaház és a Rumbach Center) és egy lengyel DGNB minősítésű projektet díjazott, az ezt elismerő oklevelet vette át ünnepélyesen Rudolf Riedl, a Raiffeisen Evolution ügyvezető igazgatója az ÖGNI-től; a szervezetet Ines Reiter ügyvezető igazgató képviselte.

A konferencia szponzorainak prezentációi során Kiss Gábor, a HuGBC elnökségi tagja az Armstrong Hungary képviseletében a környezettudatos módon készült álmennyezetek jelentőségéről és felújításban betöltött szerepéről, Oláh Péter, a COTHEC Kft. szolgáltatási projekt értékesítője az innováció fontosságáról beszélt. Tóth Kornéltól, az Eiffel Palace területének nagy részét bérlő PwC Magyarország menedzserétől pedig megtudhattuk, hogy egy épület történeti jellege és fenntartható kialakítása határozottan előnyt jelent bérlői szemszögből is.

A konferencia második kerekasztala során a GBC-k képviselői már a jövőbe tekintettek: Richard Teichmann, az ÖGNI alapító tagja, Ladislav Piršel, a szlovák GBC ügyvezető igazgatója, Arne Springorum, a cseh GBC ügyvezető igazgatója, és Mark Gero, a horvát GBC elnökségi tagja mellet Radványi Gábor, a HuGBC alelnöke és Rábai György, az RICS Hungary korábbi elnöke vitatta meg az elérendő célok és stratégiák témakörét. 

A jó hangulatú eseményt az Eiffel Palace bemutatása zárta: Gyöngyösi Zsolt, a HuGBC elnökségi tagja és a fenntartható épületté alakított historizáló palota kivitelezését és generáltervezését végző DVM group környezettudatossági tanácsadói osztályának vezetője prezentációja után egy túra során mutatta be a házat az érdeklődőknek, akik a tetőteraszról Budapest csodálatos panorámájában is gyönyörködhettek.

Még több konferenciafotót itt találhatunk. A Green Walk 2014 programsorozatról készült beszámolónk és képgaléria itt

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra