Established Member of the

HuGBC

Adjuk vissza a természetnek azt, amit elvettünk tőle

2017. január 10., Hírek tagjainktól 1962 prointerier kft interface InterfaceFlor

2016 novemberében csatlakozott egyesületünkhöz a ProInterier Kft., az amerikai Interface csoport kizárólagos magyarországi képviselője. A vállalkozás zöldértékeiről és az egyesülethez csatlakozás motivációiról, céljaikról Kovácsová Kornéliát, a ProInterier Kft. marketing managerét kérdeztük.
1

Az InterfaceFlor néhány évvel ezelőtt a HuGBC támogató partnere volt, most rendes tagként csatlakoztak hozzánk. Mi áll az elhatározás hátterében?

Az amerikai Interface, mely a világ legnagyobb modulszőnyeg-gyártója, és amelynek Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában a kizárólagos partnere vagyunk, 66 éve, a modul szőnyeg feltalálása óta úttörő képviselője a környezetvédelemnek és a fenntartható gyártási technológiáknak. A vállalat 1994 óta futó programja a Mission Zero, melynek célja, hogy 2020-ra 0-ra csökkentse az Interface ökológiai lábnyomát. Ray Anderson, az Interface alapítója már sok évvel a LEED minősítés létrehozása előtt célul tűzte ki, hogy adjuk vissza a természetnek azt, amit elveszünk tőle. Ma az Interface hét globális gyáregységéből hat 100%-ban megújuló energiaforrásokkal működik. Termékei pedig 100%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek. Ezt a filozófiát követve számunkra kézenfekvő volt, hogy csatlakozzunk az egyesület munkájához itthon is.

Ray Anderson

Úgy tudom, saját márkás, zöld álpadló rendszerük is van.

Igen, a Prosystem a teljes álpadló spektrumot magában foglalja, úgymint az üreges padlókat, a bontható álpadlókat és az egyedi álpadló megoldásokat is. A Knauf alapanyagokból készülő termékek kielégítik a LEED és a BREEAM épületminősítési rendszerek követelményeit. A belsőépítészeti piac jelentős szereplőjeként, azonban fő tevékenységi körünk irodaházak belső kiépítése, elsősorban gipszkarton válaszfalak, álmennyezetek, álpadlók szerelése. A modul szőnyegek telepítéséhez egyedi, ragasztásmentes lerakási módunk van, ez a TacTiles. Előnye, hogy nem képződik ragasztószag a térben, költözés során egyszerűen, a hátlap és az aljzat sérülése nélkül felszedhető a szőnyeg, szállítható és újra lerakható. Az első olyan lerakási mód a piacon, melyért LEED pontot kap az irodaház.

  Net-Works program

Térjünk vissza a vállalat zöld gondolkodásához. Mit emelne ki legnagyobb eredményként?

Az Interface a piacon elsőként indította útjára Net-Works programját Közép-Afrikában és a Fülöp szigetek partjainál, melynek során a felhalmozódott halászhálóktól tisztítja meg a tengert. A halászhálóból később aquafil szálat nyerünk ki. Ma már szőnyegeink 90%-ka ebből az újrahasznosított szálból készül. A program célja a tengeri ökoszisztéma fenntartása mellett, a szigeteken élők pénzügyi és gazdasági helyzetének támogatása. Egyedülálló kezdeményezésként helyi közösségi bankokat formál, ahol az összegyűjtött háló mennyiségétől függően, megtakarítási programot biztosít a helyieknek. Ezen túlmenően folyamatos kutatási programokat végzünk európai és amerikai partnereinkkel, annak érdekében, hogy a jövő irodái és az újgenerációs munkavállalók, minél produktívabb és egészségesebb környezetben dolgozhassanak (humanspaces.com).

 

 

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra