Established Member of the

HuGBC

Advancing Net Zero Nagykövet Program: Interjú Kiss Attilával, a Kingspan Magyarország műszaki igazgatójával

Bemutatjuk a HuGBC Advancing Net Zero programjának hazai Nagyköveteit, akik élen járnak az építőipar dekarbonizációs törekvéseiben, és vezető szerepet vállalnak a szektor klímaváltozáshoz való alkalmazkodásában. Kiss Attilával, a Kingspan Magyarország műszaki igazgatójával beszélgettünk a programról és az iparág kihívásairól.
1

HuGBC: Miért lettél az Advancing Net Zero Program magyarországi Nagykövete?

Kiss Attila: A Kingspan, a fenntartható építési megoldások globális úttörőjeként, büszke aláírója a Zéró Karbon Épületek Kötelezettségvállalásának (Net Zero Carbon Buildings Commitment), amely a World Green Building Council Advancing Net Zero globális programjának része. E programhoz olyan cégek csatlakoznak, amelyek élen járnak az épületek dekarbonizációjában. Az Advancing Net Zero programban való elköteleződésünk tökéletesen illeszkedik a Planet Passionate stratégiánkhoz, ami egy 10 éves kötelezettségvállalás a globális szén-dioxid-kibocsátásunk 45%-os csökkentésére.

HuGBC: Hogyan járul hozzá a Kingspan az építési ágazat dekarbonizációjához?

Kiss Attila: A Kingspan innovatív szigetelési és épületburkolati megoldásai jelentős mértékben hozzájárulnak az épületek energiahatékonyságának növeléséhez és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, az építés során használt anyagoktól kezdve az épületek üzemeltetéséig. Az elkövetkező hetekben mutatjuk be új, QuadCore LEC elnevezésű hőszigetelt panel termékcsaládunkat. Ennek előállítása az eddigiekhez képest legalább 20%-kal alacsonyabb széndioxid-kibocsátással jár, így csökkentve az épületekbe bekerülő, úgynevezett beépülő karbon mennyiségét.

Interjúvezető: Ez igazán inspiráló! Mit gondolsz, mivel támogatja a HuGBC az építési ágazat dekarbonizációját?

Kiss Attila: A Kingspan 2023-ban csatlakozott a HuGBC-hez. A HuGBC számos kiváló szakmai programot kínál, amelyek hatékonyan segítik elő az együttműködést az ágazat szereplői között. Tagjai lettünk többek között a HuGBC oktatási munkacsoportjának, ahol a szakértő csapattal együttműködve igyekszünk megosztani gyakorlati tapasztalatainkat az fenntartható működéssel most ismerkedő laikusokkal, tervezőkkel, üzemeltetőkkel. Az ilyen kezdeményezések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy közösen tudjuk elérni a szén-dioxid-mentes építőipart.

<< Vissza a főoldalra