Established Member of the

HuGBC

Advancing Net Zero Nagykövet Program: Interjú Medveczky Andrással, a Siemens Zrt. Building technology vezetőjével

2024. június 13., Saját hír 332

Bemutatjuk a HuGBC Advancing Net Zero programjának hazai nagyköveteit, akik élen járnak az építőipar dekarbonizációs törekvéseiben, és vezető szerepet vállalnak a szektor klímaváltozáshoz való alkalmazkodásában. Medveczky Andrással, a Siemens Zrt. Building technology terület vezetőjével beszélgettünk a programról és az iparág kihívásairól.
1

HuGBC: Miért lettél az Advancing Net Zero Program magyarországi nagykövete?

Medveczky András: A fenntarthatóság közös felelősségünk, amelyet az építési szektorban nem hagyhatunk figyelmen kívül. A Siemens AG aláírója volt a Nettó Nulla Szén-Dioxid Kibocsátású Épületek Kötelezettségvállalásának (Net Zero Carbon Buildings Commitment), és Magyarországon is elkötelezettek vagyunk a program iránt. A környezetvédelem szempontjából elengedhetetlen az építőipar szén-dioxid-kibocsátásának nagymértékű csökkentése és a zéró karbonkibocsátású épületek térnyerése. Ennek megfelelően a Siemens ambiciózus célkitűzései közé tartozik, hogy 2030-ra csak nettó nulla CO2-kibocsátású épületeket birtokoljon vagy béreljen. Ezen túlmenően a gyártási folyamatainkat is fejlesztjük, és a technológiáink, mint pl. digitális ikrek, BIM bevonásával folyamatos, jelentős javulást tudunk elérni. Meglévő épületeinket modernizáljuk, illetve olyan irodaterületeket veszünk bérbe, amelyek eleget tesznek a saját, szigorú elvárásainknak. A HuGBC hazai Advancing Net Zero programjában való részvételünk hozzájárul a globális fenntarthatósági stratégiánk végrehajtásához, és ami a legfontosabb, elősegíti az együttműködést a hasonló célokkal rendelkező vállalatok között, akár a legjobb gyakorlatok megosztásával.

HuGBC: Hogyan támogatjátok az együttműködést az értéklánc szereplői között?

Medveczky András: Az értékláncban való együttműködést nagyban segíti a beszállítói partnerek kiválasztása. A Siemens számára fontos, hogy olyan beszállítókkal dolgozzon együtt, akik osztják azon értékeket és elveket, melyeket a fenntarthatóság kapcsán megfogalmaztunk. Az ilyen együttműködések hozzájárulnak, hogy magas színvonalú, környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat kínáljunk ügyfeleink számára, miközben hozzájárulunk az építőipar dekarbonizációjához.

HuGBC: A HuGBC tagjaként hogy látod, mivel járul hozzá a szervezet az építési ágazat dekarbonizációjához?

Medveczky András: A HuGBC a World Green Building Council globális szervezet tagja. Ez lehetővé teszi számunkra is, hogy kapcsolatba lépjünk és együttműködjünk más országokban működő hasonló szervezetekkel, és megosszuk velük az okosépületek területén szerzett legfrissebb ismereteinket és legjobb gyakorlatainkat. A nemzetközi hálózat részeként rálátást kapunk az építőipar trendjeire és innovációira, egyben lehetőséget kínál, hogy közösen dolgozzunk olyan kezdeményezésekben, mint az Advancing Net Zero, amelyek elősegítik az építési ágazat fenntarthatóságát és dekarbonizációját.

<< Vissza a főoldalra