Established Member of the

HuGBC

Aktívház szimpózium és díjak 2018

2018. december 07., Sajtómegjelenés 166 aktívház aktívház díj szimpózium

A 2018-as összejövetel nagy területet fedett le, nemcsak átvitt értelemben, hanem földrajzilag is. 177 résztvevő volt jelen Európán kívül Kanadából és Kínából is, amely azt mutatja, hogy az aktívház szemlélet gyorsabban terjed, mint korábban.
1

A kétnapos tanácskozás november 7-8. között zajlott Lecco-ban, a Politecnico di Milano épületében.

A sokféle téma azt bizonyítja, hogy az aktívház témaköre egyre több kérdést ölel fel. Az idei év fő témája az ember és épület közötti kommunikáció volt, az épületek befolyása az agyra - és fordítva. Ian Ritchie példákat mutatott olyan projektekre, melyek vizsgálják az épületek és az agy közötti kommunikációt. A résztvevők bepillantást nyerhettek az észak-amerikai aktívház piacba, ahol az éghajlat is nagy kihívások elé állítja az épületeket. Gord Cooke (Kanada) azt ismertette, hogyan befolyásolja az emberi viselkedés azokat a technológiai megoldásokat, melyeket otthonaink színvonalának javítására használunk. Pl. amikor a felhasználó a maximumra állítja a légkondicionáló berendezést, néhány fokkal alacsonyabbra, mint amire azt tervezték.

Ahogyan a Föld népessége növekszik, úgy nő a városoké is. Világszerte tapasztaljuk, hogy a városok gyors növekedése kihívások elé állít bennünket és rákényszerít, hogy tudatosabban bánjunk a városi terekkel. A jövőben még sürgetőbb lesz, hogy az emberiség hatékonyan használja és kezelje az életterét. Chiara Tonelli bemutatta az Active House RhOME projektet, mely megpróbál megfelelni a legtöbb kihívásnak, és emellett sokkal tér-hatékonyabb.

Végül az energiahatékonyság és fenntarthatóság örökzöld témái is sorra kerültek a tanácskozáson. A beszélgetések középpontjában az állt, hogyan lehet az épületek teljesítményét maximalizálni. Brian Cody bemutatta, hogy apróbb változtatások a tervezésben, milyen jelentős javulást eredményezhetnek az energiahatékonyság és fenntarthatóság terén.

A tanácskozás fénypontja az aktívház díjátadó és az azt követő gálavacsora volt az első estén.

Az Aktívház Díj 2018-as győztesei

Az idei volt a harmadik alkalom, hogy átadták az aktívház díjakat. A várakozásokat meghaladva 35 pályamű érkezett kilenc különböző országból.

A pályázatokat nemzetközi szakemberekből álló neves zsűri bírálta el: a zsűri elnöke - professzor Marco Imperadori, Politecnico di Milano (Olaszország), Eileen Meyer, építész (Olaszország), Shaun Joffe, igazgató, Great Gulf (Kanada), Bas Hasselaar, építész, DGMR (Hollandia), Kistelegdi István, professzor, Pécsi Egyetem (Magyarország) és Emilia-Cerna Mladin, professzor, Polytechnic University of Bucharest (Románia).

A zsűri négy kategóriában hirdetett győztest és egy pályaművet titkos szavazással választottak az Aktívház Díj idei győztesének.

Designed projects without radar

Kindergarten of Longfor Gaobeidian Railway City
Építész: MOCHEN ARCHITECTS & ENGINEERS
Fejlesztő: LONGFOR GROUP

Designed projects with radar

Wetland Museum of GuanTing
Építész: REN JUN, JIANG NAN
Fejlesztő: FORESTRY BUREAU OF HUAILAI COUNTY Wetland Museum of GuanTing

Built projects without radar

S8
Építész: WOLFRAM TRINIUS & KAI STEPPAN
Fejlesztő: WOLFRAM TRINIUS

Skygarden House
Építész: DUBBELDAM ARCHITECTURE + DESIGN
Fejlesztő: PRIVATE OWNER

Built projects with radar

Casa sul Parco
Építész: STUDIO DEL BOCA & PARTNER, PARMA / GIOVANNI ROSSI & PARTNERS, FIDENZA
Fejlesztő: MONTANARI COSTRUZIONI SRL

CIS - Copenhagen International School (a 2018-as Aktívházdíj győztese)
Építész: C.F. MØLLER ARCHITECTS
Fejlesztő: ECIS, EJENDOMSFONDEN CIS, THE FOUNDATION OF CIS

Forrás: http://www.activehouse.info

<< Vissza a főoldalra