Established Member of the

HuGBC

Alacsony szén-dioxid-kibocsátású épületfelújítások fellendítése Európában

Az Oslóban megrendezett URBAN FUTURE globális konferenciához kapcsolódóan a World Green Building Council és partnerei ezúton jelentik be a BUILD UPON2 projektet, melynek célja az európai városok épület-felújításainak felgyorsítása.
1

A mai napon a World Green Building Council európai régiója nyolc várossal és partnereivel együttműködve jelentette be a BUILD UPON2 elindítását a világ legnagyobb, épületfelújításokra vonatkozó együttműködési projektének következő fázisaként.

A világ különböző városainak közreműködésével, melyek az európai választások napirendjén belül kiemelt jelentőségű elemnek tekintik az éghajlatváltozással járó vészhelyzeteket és az azzal kapcsolatos fellépéseket, az Európai Unió (EU) által finanszírozott projekt képessé teszi Európa városait arra, hogy a nemzeti kormányokkal és az iparággal egyesítsék erőiket a meglévő épületállomány 2050-re történő szén-dioxid-mentesítése érdekében. A BUILD UPON 2 fokozza az EU-nak Az épületek energiateljesítményéről szóló irányelve (EPBD) által előírt nemzeti épületfelújítási stratégiák hatékonyságát és végrehajtását.

A következő nyolc tesztváros fog aktívan részt venni a projektben:

  • Budaörs, Magyarország
  • Velika Gorica, Horvátország
  • Dublin, Írország
  • Padova, Olaszország
  • Wroclaw, Lengyelország
  • Madrid, Spanyolország
  • Eskişehir, Törökország
  • Leeds, Egyesült Királyság

Ezek a városok olyan többszitű, a felújítások hatását vizsgáló keretrendszert fejlesztenek ki és tesztelnek majd, amely elérendő mérföldköveket és mérhető előrehaladási mutatókat tartalmaz, mint például: kibocsátáscsökkentés, a foglalkoztatás növelése és az egészség javítása. Az adatok helyi szinten történő rögzítésével a keretrendszer nemzeti szinten kapcsolja össze a felújításokat a politikával és döntéshozatali folyamatokkal. A projekt átfogó célja, hogy legalább 10 város nyilvánosan elkötelezze magát amellett, hogy stratégiákat dolgozzon ki az épületállománya 2050-re történő szén-dioxid-mentesítésére.

Cristina Gamboa, a World Green Building Council ügyvezető igazgatója szerint: “Még nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk az összes épületünk korszerűsítése és felújítása érdekében, hogy egészséges és kényelmes életkörülményeket tudjunk biztosítani, miközben csökkentjük az energiaigényüket. Az energetikai felújítás egy elengedhetetlen hosszútávú, fenntartható megoldás az energiaszegénység enyhítésére, és arra, hogy melegebb otthonokat kínáljunk lakosainknak, egészségesebb iskolákat biztosítsunk gyermekeinknek és csökkentett energiaszámlákat kórházaink és vállalkozásaink számára.”

Legalább 50 millió európai, az összes népesség mintegy 10%-a tartozik az energiaszegény csoportba. Az energiaszegénység a háztartások alacsony jövedelméhez, a magas energiaköltségekhez, valamint a kevésbé energiahatékony otthonokhoz köthető. Ismert, hogy súlyos hatással van az uniós polgárok egészségére, beleértve a téli halálozások számának növekedését, illetve a mentális egészségre, a légzőszervekre és a keringési problémákra gyakorolt káros hatásait.(1)

A mélyreható felújítás messzemenő előnyökkel jár a társadalom számára, mivel a növekvő beltéri komfort és a jobb levegőminőség megakadályozza a hideg és nedves otthonokhoz kapcsolható betegségeket és korai haláleseteket. Ez ráadásul csökkenti az egészségügyi és szociális szolgáltatásokra nehezedő nyomást.

Arturo Lorenzoni, Padova város polgármester-helyettese a következőket mondta: “Padova elkötelezte magát az épületállománya felújítása mellett, hogy még jobbá tegyük városunkat a látogatók és a polgárok számára. Épületeink felújítása elősegíti gazdasági növekedésünk megerősítését és foglalkoztatási lehetőségeket kínál a helyi lakosok számára. Nemzetként pedig tanulhatunk a kísérleti városoktól, ami támogatja munkánkat Olaszország összes többi részén is.” 

Owen Keegan, a Dublini Városi Tanács elöljárója így fogalmazott: “Dublin városa elkötelezett a régebbi épületek felújítása mellett az energiahatékonyság javítása érdekében. Ez a fenntarthatósághoz, a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatáshoz is hozzájárul. A Tanács örömmel dolgozik együtt a többi hét európai várossal Az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv végrehajtásának előmozdításán.”

Terry McCallion, Energiahatékonysági és éghajlatváltozási igazgató, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD): “Az éghajlatváltozás elleni intézkedések és a támogató nemzeti politikák iránti igény ma nagyobb, mint valaha, mivel a régiónak és különösen a városi környezetnek már most szembe kell néznie az éghajlatváltozás okozta vészhelyzettel. Az épített környezet megfelelő kezelése kulcsfontosságú szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni lépések felgyorsításában. Az épületek felújítására tett gyorsabb fellépések nélkül nem fogjuk elérni Európa 2030-as éghajlat- és energiacéljait. Az EBRD elkötelezett az erőforrások mozgósítása és a régióban az alacsony kibocsátású és éghajlat-biztonságos építőipar irányába való átmenet támogatása mellett.”

A BUILD UPON 2 projektet a World Green Building Council tagságához tartozó nyolc nemzeti zöldépítési szervezet – köztük a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) – által alkotott konzorcium vezeti majd, együttműködésben a Buildings Performance Institute Europe (BPIE) szervezetével és a Climate Alliance önkormányzati hálózatával, amely a Polgármesterek Szövetségének (CoM) európai irodáját vezeti, több mint 7 000 helyi és regionális önkormányzat képviselőjeként.

A jövőben a keretrendszert az EU által előírt EPBD végrehajtásának tervezeteként fogják használni, valamint útmutatóként szolgál a CoM-ot aláíró, az épületállományuk kibocsátásmentesítéséért erőfeszítéseket tévő városok és a kormányok számára világszerte, akik útmutatást keresnek a nemzeti építési stratégiáik kialakításához.

 

(1) Buildings Performance Institute Europe - http://bpie.eu/wp-content/uploads/2017/04/Factsheet_A-170420v4.compressed.pdf

<< Vissza a főoldalra