Established Member of the

HuGBC

Algák mint építőanyag?

2018. december 21., Saját hír 975 alga építőanyag bioaszfalt

Az algák édes és sós vizekben egyaránt tömegesen fordulnak elő. Ezekben az élőlényekben szakértők szerint hatalmas potenciál rejtőzik – táplálék- és üzemanyagforrásként egyaránt kihasználhatóak, sőt mint kiderült, akár az építőipar is hasznosíthatja őket.
1

Az algákat ezenkívül a gyógyászatban, valamint kozmetikumok készítésére is felhasználják. Az algákat a közeljövőben akár az építőipar is kihasználhatja, mégpedig autópályák készítése során.

A mai utak és autópályák felszínét rendszerint beton vagy aszfalt borítja, ezek előnyökkel és hátrányokkal egyaránt rendelkeznek. A beton felszínén nem jönnek létre a vasutakhoz hasonló mélyedések, ezzel szemben az aszfaltborítás sokkal olcsóbb, elkészítése és javítása pedig szakaszonként is végbemehet. Ugyan a betonborítású autópályákon való közlekedés ma már sokkal halkabb, mint korábban, az aszfalt mégis sokkal kényelmesebb megoldásnak bizonyul.

Most azonban egy új alapanyag is színre léphet. Francia biotechnológusok hosszú ideje új anyagok fejlesztésén dolgoznak. Kutatásaik során az algák tanulmányozásával is foglalkoztak, és egy különleges bioaszfaltot hoztak létre.

A kutatók az algákat a kritikus szint feletti nyomásnak tették ki. A vízben található algák ekkor természetesen elpusztultak, és egy sűrű, fekete színű, kásás állagú folyadék jött belőlük létre. A bioaszfalt tanulmányozása során kiderült, hogy a levegőn gyorsan szilárdul, sőt víztaszító is tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek köszönhetően pedig kiváló lenne autópályák burkolatának elkészítésére. Ugyan a mesterséges és a bioaszfalt más-más vegyi összetétellel rendelkezik, tulajdonságaik hasonlóak. Az algák ugyan ma kimeríthető forrásnak számítanak, ipari előállításuk mértéke egyre nő, ezért a bioaszfalt a közeljövőben akár zöld utat is kaphat.

Forrás: Marti János 3. évezred magazin 2018. novemberi szám

<< Vissza a főoldalra