Established Member of the

HuGBC

Ámon Ada, energia- és klímapolitikai szakember, az EnergiaKlub alapítója az Európai Fenntartható Energia Díj Nők az energiaiparban (Women in Energy) kategóriájának egyik díjazottja

Az online díjátadóra az European Sustainable Energy Week keretében került sor. Karrierje inspiráló példája annak, hogy mi mindent lehet elérni szenvedéllyel, és a tiszta energiára való áttérés iránti elkötelezettséggel.
1

Ada kamaszkora óta elhivatott természetvédő, fiatal közgazdaságtudományi abszolvensként megalapított egy befolyásos szakmai műhelyt, az EnergiaKlubot. Ada elhivatottságának és kemény munkájának köszönhetően a szervezet az elmúlt 25 évben egyszemélyes mozgalomból vezető közép-európai energiaügyi szakmai műhellyé vált, amely az energiahatékonyságra, a megújuló energiaforrásokra és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra specializálódott.

Miután évekig próbálta meggyőzni a politikai döntéshozókat, hogy vegyék komolyan a fenntartható energia fontosságát, Ada mára olyan pozícióban van, amelyben ő maga eszközölhet változásokat. Az újonnan megalapított budapesti Klímavédelmi és Környezetvédelmi Bizottság klímapolitikai főtanácsadójaként azért dolgozik, hogy a városi lakosok életét egy ambiciózus program segítségével, a városi épületek renoválása révén javítsa.

A program egy kulcsfontosságú környezeti problémával foglalkozik, mivel az épületek - különösen a rosszul szigetelt épületek - energiafogyasztása az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő forrása. Egyre szélesebb körben elfogadott, hogy a nagyszabású, fenntartható városrehabilitációs programok választ adhatnak erre a kihívásra. Ugyanakkor, ez a perspektívaváltás nem történhetett volna meg azon emberek elkötelezett munkája nélkül, akik az energiahatékonyságot a politikai programjukba illesztették. Ada munkássága nemcsak csökkenti a kibocsátást, hanem energiamegtakarítást és alacsonyabb költségeket is eredményez a lakosok számára. A helyi közösségek számára további várható kedvező hatás a légszennyezés visszaesése, amelyről kimutatták, hogy csökkenthet, vagy akár meg is előzhet számos egészségügyi problémát.

“Ez nem atomfizika,” mondja Ada. „Az épületek energiahatékonnyá tétele azt jelenti, hogy csökken a szennyezés, és tisztább lesz a levegő. Ez életeket menthet, és megelőzi a korai halálozást.”

Ada egyike annak a három kivételes nőnek, akik a Women in Energy (Nők az energiaiparban) programban az Európai Fenntartható Energia Díj 2020 keretében fognak elismerést kapni! Mindhárom nyertes segített abban, hogy az energiahatékonyság a politika fősodrába kerüljön,valamint, hogy az állampolgárokat bevonják, és képessé tegyék arra, hogy kivegyék a részüket a tiszta energiára való átállásból.

A teljes cikk itt olvasható. 
 

Forrás: http://eusew.eu

<< Vissza a főoldalra