Established Member of the

HuGBC

Április végétől Öko-logikus építészet 2014 konferenciasorozat

2014. április 01., Saját hír 5124

Debrecen a hét alkalmas rendezvénysorozat első állomása.
1

A szerdán induló Öko City kiállítás és rendezvénysorozat befejeztével sem maradnak sokáig elfoglaltság nélkül azok, akik szeretnék magukat továbbképezni a fenntartható építés témakörében: április 24-én Debrecenben indul a HuGBC szakmai támogatásával az Öko-logikus építészet 2014 konferenciasorozat, amely összesen hét hazai településen, az ökologikus épületeket középpontba állítva, három hazai beruházás segítségével mutatja be fenntartható fejlesztések sajátosságait: a Corvin-negyed, az angyalföldi 100 lakásos passzívház, valamint egy pécsi, passzívházzá alakuló családi ház példáján.

Épülő ökologikus épületek állnak az idei Öko-logikus Építészet sorozat középpontjában. A három beruházást újszerű formában fogjuk tárgyalni: a tervezők dinamikus, Prezivel készült, látványos bemutatóját alkalmazástechnikusok hozzászólásai, villámelőadásai fogják színesíteni – kiemelve, ellenpontozva, hangsúlyozva az egyes kérdéseket.

Elsőként Radványi Gábor építész, a HuGBC alelnöke a Corvin Negyed kapcsán az urbanisztikai szintű kérdéseket tárgyalja, hiszen társadalmi szintű kérdéseket inkább urbanisztikai, mint épületléptékben lehet megoldani. A LEED, BREEAM környezettudatos minősítési rendszerek is figyelembe veszik a városi kapcsolódásokat a közlekedéstől a hulladékkezelésig – érdekes a tucatnyi minősített épület tanulsága a város közepén.

Épül és befejezéshez közel áll az ország első 100 lakásos passzívháza – ennek építéséről, a felvetődött dilemmákról, az elvek gyakorlattal való ütközéséről tart prezentációt Nagy Csaba a tervező Archikon képviseletében. Százas léptékben sok anyagi, műszaki, technikai kérdés jóval élesebben vetődik fel, mint egy-egy családi ház tervezése kapcsán.

A legtöbb meglévő épület energetikai felújítása, passzív- vagy akár aktívházzá alakítása igen sürgető feladat lenne. De vajon egyáltalán átalakíthatók-e évtizedekkel korábbi, nem éppen öko-felfogásban készült házak aktívház-szintre? Ifj. dr. Kistelegdi István egy pécsi, szintén épülőben lévő családi ház felújítását, passzívházzá alakítását ismerteti a részletekbe menően, bemutatva a megközelítés mikéntjét, a tervezési metódust is.

Valamennyi előadói blokkot a konkrét műszaki megoldásokat, konkrét termékeket, technológiákat elemző-bemutató alkalmazástechnikai hozzászólások egészítik ki, melyekben gyártó cégek szakértői segítenek az egyes kérdések minél alaposabb megvilágításában. Lesz szó hőszigetelési kérdésekről, csomópontképzésről, napelemekről és tetőkről, árnyékolásról, ablakokról és hőszivattyúkról, szellőzési kérdésekről, kémények energiatudatosságáról, álmennyezetek környezettudatosságáról, minősítéséről, szoftverekről és még sokminden más érdekességről.

Részvételi díj: előzetes regisztráció és fizetés esetén: 3 150 Ft + áfa (4 000 Ft)

helyszíni készpénzes fizetés esetén: 3 937 Ft + áfa (5 000 Ft)

Figyelem! Visszatérítés! Minden résztvevőnek bruttó 2 000 forintot írnak jóvá a tervlap.hu rendszerében. (A visszatérítés csak a teljes napon résztvevőknek jár!) Az összeg felhasználható a kiadó saját rendezvényeinek részvételi díjaira, szaklap- és szakkiadvány-előfizetésekre stb. Ezen kívül minden résztvevő éves előfizetést kap a Metszet digitális lapszámaira!

Kamarai akkreditáció

MÉK: 3 pont (2014/54)

További részletek itt.

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra