Established Member of the

HuGBC

Ausztria megtette az eddigi legnagyobb lépést a 100 százalékban megújuló energiafelhasználás felé

„Zöld akkumulátorként” működő energiatárolók telepítéséről állapodott meg egy svájci és egy osztrák energetikai vállalat. A deal nagy lépés lehet Ausztria ambíciózus vállalásában, amely szerint 2030-tól energiafogyásztásának 100 százalékát megújuló forrásokból fedezné.
1

A digitális energetikai technológiák fejlesztésével és szállításával foglalkozó svájci ABB ötéves, várhatóan 100 millió dollárnál (29,5 milliárd forint) is nagyobb értékű keretszerződést írt alá az ausztriai villamosenergia-rendszer üzemeltetőjével, az APG-vel gázszigetelésű kapcsolóberendezések (GIS) szállításáról.

Ez a projekt lesz Ausztria történetének eddigi legnagyobb villamosenergia-hálózati bővítése – tudatta szerkesztőségünkkel az ABB Magyarország. Az ABB a kapcsolóberendezéseket egy olyan villamosenergia-hálózat kiépítéséhez biztosítja, ami segít felkészíteni az infrastruktúrát a fokozatosan növekvő mennyiségű, megújuló forrásból származó villamosenergia fogadására.

A megújuló energia esetében nehéz feladat az előrejelzés, ami terhelésingadozásokhoz vezethet. Ahhoz, hogy a villamosenergia-hálózat meg tudjon ezzel birkózni, erős, rugalmas áramátviteli infrastruktúra szükséges. A hálózat a kelet-ausztriai szélerőműveket összeköti az ország nyugati részén működő szivattyús energiatározókkal, emellett a fölös nap- és szélenergiát is az Alpok szivattyús energiatározóihoz szállítja, amelyek így „zöld akkumulátorként” működve tárolhatják az energiát mindaddig, amíg a magasabb fogyasztású időszakokban szükség nem lesz rá. 

Ausztria 2030-ig energiafogyasztásának 100 százalékát megújuló energiából tervezi fedezni, és teljesen szénmentes országgá kíván válni. Ez a célkitűzés jól illeszkedik az Európai Unió (EU) megújuló energia részarányára vonatkozó célszámaihoz is, amelyek 2030-ra 32 százalékot, 2050-re pedig 75 százalékot tesznek ki. Az ABB technológiai megoldásai katalizátorként működnek az intelligensebb, biztonságosabb és zöldebb villamosenergia-hálózat megvalósításában.

A teljes cikk itt olvasható.

Folyamatábra az ABB és az APG új kapcsolóberendezéseinek működéséről. (Forrás: ABB Magyarország)

 

Forrás: http://forbes.hu

<< Vissza a főoldalra