Established Member of the

HuGBC

Az Agora Budapest a közösség szolgálatában

2018. július 24., Saját hír 601 Agora Budapest HB Reavis

"Az időtállóságot úgy érhetjük el, ha az épületek kulcsfunkcióira és a környezetre koncentrálunk. Ha olyan kellemes tereket biztosítunk az embereknek, ahol együtt lehetnek, ahol a különböző tevékenységeknek hódolhatnak. A közösséget szolgálni - ez a fő cél az irodaházak tervezésében, és minket is ez vezetett." - nyilatkozta a koncepció tervezője Florian Frotscher.
2

A HBReavis (HuGBC tag) fejlesztésében megvalósuló új városközpont tervezőjével az Építész Fórum készített interjút.

ÉF: Londoniként teljesen más atmoszférából jössz, mint Budapest. Külföldi építészként milyen tapasztalatokat tudsz hasznosítani, amikor egy másik országban tervezel? Hogyan lehet megteremteni az egyensúlyt az univerzális tudás és a helyi sajátosságok között?

Florian Frotscher: Építészként szeretek új országokat, új városokat felfedezni, megragadni minden pillanatot, amit csak tudok, hogy inspirációt gyűjtsek a helybéliektől. Miközben az Agora Budapest projektet terveztük, a csapatunkra erősen hatott Magyarország gazdag kulturális öröksége és építészeti hagyománya. Ahogy a fővárosban sétálsz, rengeteg lenyűgöző részletet látsz a házakon, ezekre mindenképpen szerettünk volna reflektálni a koncepcióval. Természetesen nem másolatokról van szó, ehelyett egy absztrakt módot találtunk a budapesti részletgazdag architektúra megjelenítésére. Érzékeny, tagolt tömegkoncepciót terveztünk, és a megvalósításnál autentikus anyagokat terveztünk, akár a kerámia homlokzat, ami a város és a kerámia díszek szoros kapcsolatára reflektál.

ÉF: Az Agora Budapest projekt egy emberléptékű és -központú fejlesztés kíván lenni. Egy ilyen nagy beruházásnál mindezt hogy lehet elérni?

FF: A barátságos, emberközpontú és nyitott épületkomplexum tervezésekor kulcsfontosságú a környezet és az Agorát jövőben használó közösség alapos megismerése, de elengedhetetlen az is, hogy a tereket olyan nyitottá tervezzük, amilyenné csak lehet és számtalan szolgáltatásnak is otthont adjunk. Az egyes épületeket nemcsak egymáshoz kapcsoltuk, hanem a közterekhez is. Külön figyeltünk arra, hogy itt mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb helyet: lesznek üzletek, kertek, lombos fák, zöldellő gyep, amik mind arra várnak, hogy az emberek felfedezzék őket. Sőt, egy gyönyörű belső agorát is terveztünk, ez lesz az épületegyüttes központi eleme. A bőséges természetes fénnyel, a külvilághoz való kapcsolódással, és a közösségi terekkel egy olyan munkakörnyezetet álmodtunk meg, ami támogatja, hogy az emberek igazán jól érezzék magukat. Ezek az elemek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy emberközpontú épületet alkossunk.

ÉF: Mi volt a masterplan fő koncepciója?

FF: Az elejétől kezdve holisztikus fejlesztésben gondolkodtunk. Nem szerettük volna egymás mellé, mindenféle kapcsolat nélkül "lerakni" az épületeket. A különböző formákkal, tornyokkal ellátott, egyfajta "építészeti állatkert" helyett sokkal inkább egy "épületcsalád" létrehozása volt a célunk, amelyben minden ház egyedi karakterrel rendelkezik, de illeszkedik a családba is. Tehát az alacsonyabb épületek nem egyszerűen önmagukban állnak a magasabbak mellett, hanem egy komplex fejlesztés részét képezik.

ÉF: A Make Architects mottója, hogy a világon a legjobb épületeket, helyeket és tereket tervezze meg. Az Agora Budapest projektnél az irodaházak építése mellett komoly hangsúlyt fektettek a közösségi terek létrehozására is. Ha a fenti mottóból indulunk ki, mitől válik a legjobbá, ideálissá egy köztér?

FF: Egy ideális köztér az azt használó emberek szükségleteit helyezi előtérbe. Az Agora Budapest projektnél több európai példát is megvizsgáltunk - londoni, bécsi, párizsi és budapesti tereket -, és azt láttuk, hogy az emberléptékűség és a használók teljes körű kiszolgálása teszi őket sikeressé. Mindezt úgy lehet elérni, hogy tervezéskor figyelembe kell venni a változatosságot, a jövőben ott zajló aktivitásokat. Fontos, hogy a helyek megfelelő kombinációját biztosítsuk egy sor tevékenység elvégzéséhez, ahogy az is, hogy maximalizáljuk a köztéri funkciót és a nap bármely szakaszában lehetővé tegyük annak szabad használatát. De ugyanilyen hangsúlyos, hogy az emberek könnyen beazonosítsák, hozzáférjenek, kényelmesen megtalálják a hozzávezető utat. Ezeket az alapelveket vettük figyelembe az Agora Budapest projekt "sétáló utcái", terei tervezésekor. Az átmeneti megérkezés tere a metró felől, míg a nyugalmas tér a Duna felől, a multifunkcionális központi agora, a kiskereskedelmi sor, a kikapcsolódásra, feltöltődésre, munkavégzésre alkalmas helyek - ezek mind az ideális terek létrejöttében segítenek, amelyeket majd az emberek tesznek valóban azzá.

Az interjú itt folyatódik.

Forrás: http://epiteszforum.hu

<< Vissza a főoldalra