Established Member of the

HuGBC

Az Állatkerti Biodóm a fenntartható építészet egyedülálló példája lehet

2016. december 13., Hazai hír 1763 green talk biodom zöldépítés

A decemberi HuGBC&RICS Green Talkon a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő Biodóm jelenlegi tervfázisának zöldépítészeti megoldásait dr. Reith András, korábbi HuGBC elnök mutatta be.
1

A Biodóm terve, mely a HuGBC-tag Mérték Group Zrt-nél Paulinyi Gergely és Reith András csapatának munkája, a legkorszerűbb zöld technológiák mellett a helyi környezeti, társadalmi és kulturális adottságokra is épít.

A másfél órás előadásban elhangzott, hogy a Biodóm zárt ökológiai rendszer, melynek belső klímája független a külső környezetétől – hasonló létesítményből Európában mindössze néhány található. Ezek megoldásai azonban nem ültethetők át egy az egyben.

A legnagyobb tervezői kihívást az jelentette, hogy nem csak az ember komfort igényét kell kielégíteni, hanem számos állat- és növényfajét is. Az épületet szigorú nemzetközi zsűri vizsgálta, hogy minden egyes faj igényeinek megfeleljen. A Biodóm tervei az úgynevezett „élő ház” elvén alapulnak. Bonyolult gépészet helyett az éghajlati és természeti adottságok kihasználásával, a benne található növényzettel és az épület formájával éri el azt az ideális állapotot, amely a lehető legtermészetesebb módon elégíti ki a használói igényeket.

Az épület a Széchényi fürdő vizének termálhőjét használja fűtésre, a növények hűtőhatását pedig hűtésre. A fürdő jelenleg 72-76 °C fokról hűti le a termálvizet: a Biodóm ennek használatával és visszajuttatásával nem csak a saját, de a fürdő költségeit és környezeti terhelését is csökkentené. A külső héj egy speciális fóliapárnából épül fel, mivel az üveg a növényeknek fontos sugárzási hullámtartományokat szűrne ki. Az aktív árnyékolórendszer folyamatosan követi a Nap mozgását, így minimalizálva a mesterséges világítás és akklimatizálás igényét. A fennmaradó igényeket megújuló energiaforrások elégítik ki és csak a csúcsteljesítmények fedezéséhaz van szükség külső energia betáplálására.

A Biodóm formai kialakítását az egyedülálló műemléki és városképi környezet is befolyásolta. Az épület átlagmagassága 17 méter, legmagasabb pontja 36 méter. Az épület formája a budai dombok szelíd kontúrjait idézi, és igazodik a környező facsoportok körvonalaihoz. A félig áttetsző burkolat látni engedi a bent burjánzó növényzetet, felülete tükrözi a napszakok különböző fényhatásait. A felület mintázatának előzményei a műemléki környezet ornamentikus elemeiben és a természet ismétlődő mintáiban lelhetők fel.

A Biodóm környezeti oktatási szerepe is számított a tervezésnél: a közel 160 állatfajt és többszáz növényfajt a látogatók a 21. századi állatkertekre jellemző nyitott, élményközpontú és interaktív környezetben ismerhetik meg.

A tervek jól mutatják, hogy a zöld építészet nem egyenlő a napelemek használatával: egy globális kihívásokra lokális válaszokat adó, összetett tervezői gondolkodást jelent.

<< Vissza a főoldalra