Emerging Member of the

HuGBC

Az energiahatékonysági jelzáloghitelek központi szerepet játszhatnak Európa új fenntarthatósági pénzügyi stratégiájában

2017. november 24., Saját hír 455 energiahatékonysági jelzáloghitelek EeMAP energiahatékony megoldások fenntartható építés

Az energiahatékonysági jelzáloghitelek központi szerepet játszhatnak Európa új fenntarthatósági pénzügyi finanszírozási stratégiájában – állapította meg az EU által finanszírozott „Energiahatékonysági Jelzálog Akcióterv” (EeMAP) kezdeményezés keretében a közelmúltban kiadott fehér könyv – amely kulcsfontosságú ajánlásokat fogalmaz meg egy energiahatékonysági jelzálogtermék létrehozása érdekében az európai országok számára.
1

Az EU idén egy későbbi időpontban várható, a fenntarthatósági szempontokat integráló pénzügyi politikájának további részleteit is tartalmazó EeMAP fehér könyv azokat a technikai intézkedéseket határozza meg, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a jelzálogkölcsönök támogatni tudják az EU éghajlati és épület-felújítási célkitűzéseit. Továbbá technikai ajánlásokat is megfogalmaz az energiahatékonysággal kapcsolatos hiteladatok gyűjtésének megkezdése érdekében, hogy a pénzügyi szabályozók a háztartások energiahatékonyságához fűződő potenciális kockázatcsökkentést elismerjék. Az elképzelés szerint a bankok mérlegére vonatkozó alacsonyabb kockázat alacsonyabb tőkekövetelményekhez igazodhat, ezáltal erős ösztönzést adva a bankoknak a piacra lépéshez.

A fehér könyvben foglalt ajánlások négy, szintén nemrég közzétett EeMAP kutatási jelentésre is támaszkodnak, amelyek a zöld finanszírozás, az épületek teljesítménymutatói, az ingatlanértékelés és az energiahatékonyságnak a kockázatokra gyakorolt hatása területén jelenleg megfigyelhető piaci gyakorlatok megvizsgálásával mutatják be, hogyan tudnak az energiahatékonysági jelzálogok működni.

A jelentések célja a megvalósíthatóság és előnyök bemutatása az EU szén-dioxid-kibocsátásának több mint egyharmadáért felelős épületállomány energiahatékonyságának javítását finanszírozó bankok számára. Mivel a jelzáloghitelek az európai bankszektor összes eszközének körülbelül egyharmadát teszik ki – ami az EU GDP-jének felével (2016-ban 7 billió euróval) egyenértékű –, a bankok vezető szerepet játszhatnak az EU ambiciózus éghajlati és energiacéljainak megvalósításában, amennyiben a jelzálogkölcsön alapú hitelezés elismeri és jutalmazza a jobb energiahatékonyságot.

Az EeMAP kezdeményezést – melyet az European Mortgage Federation-European Covered Bond Council, a Ca’ Foscari  University of Venice, RICS, a World Green Building Council Európai Régiója, az E.ON valamint a SAFE Goethe University Frankfurt vezet – az idei év elején uniós finanszírozásból támogatták. Célja egy olyan energiahatékonysági jelzálog létrehozása, amely révén EU-szerte jobb kamatlábakat vagy pótlólagos tőkét lehetne kínálni a lakásvásárlók számára energiatakarékosabb otthonok megvásárlásáért cserébe vagy az energiatakarékos felújítási munkához való hozzájárulásként. A kezdeményezés sarokköve az a meggyőződés, mely szerint az energiahatékonyság a hitelfelvevők hiteltörlesztési képességére és az ingatlan értékére gyakorolt hatása miatt kockázatcsökkentő hatást jelent a bankok számára. Ezen meggyőződés bizonyítását tűzte ki célul az EeMAP 2018-as kísérleti szakasza.

A kísérleti szakasz az energiahatékonysági jelzálogterméket és annak szélesebb körű kereteit fogja vizsgálni, az adatokat pedig összegyűjtik és elemzik. A törekvés célja annak bemutatása, hogy a jelenlegi tőke-keretrendszer miként tudja figyelembe venni az energiahatékonyság lehetséges kockázatcsökkentő hatását.

Az EeMAP fehér könyv az alábbi kulcsfontosságú ajánlásokat tartalmazza:

  • Egy energiahatékonysági jelzálogtermék számára kialakított egyszerű és egységes keretrendszer segíthet kikövezni a potenciális piacra jutáshoz vezető utat, míg az energiahatékonysági jelzálog egyértelmű meghatározása segítené a bankokat abban, hogy kockázatkezelési folyamataik szempontjából különbséget tudjanak tenni az energiahatékonysági és a hagyományos jelzálogkölcsönök között, és ily módon tudjanak adathalmazokat összeállítani.
  • Egy a bankoknak szóló útmutatás arra vonatkozóan, hogyan és mire utasítsák az ingatlan-értékbecslőket az épületek energiateljesítményével kapcsolatban, segíthetne biztosítani, hogy az energiahatékonyságot megfelelő súllyal vegyék figyelembe az ingatlan-értékbecslések során.
  • Az egyszerű és arányos energiahatékonysági mérési mutatók segíthetik a bankokat abban, hogy az energiahatékonyságot integrálják a hitelkockázatok értékelésébe.

 

Luca Bertalot, EeMAP koordinátor & EMF-ECBC főtitkár: “A mai közlemények fontos konkrét előrelépést jelentenek, és a következő hónapokban előkészítik az utat az elengedhetetlen EeMAP kísérleti szakaszhoz. Az ajánlások segítenek bennünket, hogy az energiahatékonysági jelzálogrendszereket "élőben" teszteljük, azokat időben módosítsuk és javítsuk, valamint annak biztosításában, hogy a termék hozzá tudjon járulni az energiahatékonyabb épületállomány felé történő átmenethez az EU-ban.”

Luciano Chiarelli, az Unicredit Biztosított Finanszírozás csoportjának vezetője:Az EeMAP a jelzálog-finanszírozás révén képes megváltoztatni a fogyasztói magatartást és ösztönözni az épületek energiahatékonysági beruházásait. Ily módon a jelzálogpiac ösztönző szerepet játszhat az EU épületállománya minőségének javításában, új piaci lehetőségek megteremtésében, a bevált gyakorlatok ösztönzésében és a bankok portfólióinak rugalmasabbá tételében; ezért támogatjuk az EeMAP kezdeményezés kidolgozását.”

Agnès Gourc, a BNP Paribas Fenntartható Tőkepiacok csoport igazgatója: “Az energiahatékonysági projektek finanszírozása óriási szociális és gazdasági lehetőségeket teremt a háztartások, a hitelezők és a befektetők számára. Annak érdekében, hogy kielégítsük a zöldkötvények iránti befektetői étvágyat, ki kell fejlesztenünk az energiahatékonysági eszközök biztosításának megfelelő mechanizmusát. Olyan egyszerű, erőteljes és költséghatékony keretrendszerre kell összpontosítanunk, amely az energiahatékonyságot beépíti a jelzáloghitel-alapítás és a finanszírozási folyamatok közé.”

Joop Hessels, az ABN AMRO Zöldkötvények csoport vezetője: “Egy energiahatékonysági jelzálogot alkotó világos és közös keretrendszer segítene bennünket ezen piac növelésében. Cserében erősödne a bankok meggyőződése, hogy az energiafogyasztási jelentési kritériumokat végrehajtsák az informatikai infrastruktúrán belül, melyre az energiahatékonysági adatok gyűjtésének megkezdéséhez, valamint az energiahatékony ingatlanok teljesítményének és fejlesztésnek elemzéséhez van szükség.”

Marco Marijewycz, EeMAP partner & E.ON: “Ügyfeleink életének javítása azáltal, hogy intelligensebb és hatékonyabb energetikai megoldásokon keresztül segítjük őket energiaköltségeik csökkentésében, az E.ON üzleti tevékenységének középpontjában áll. A megfizethető finanszírozás kulcsfontosságú az ilyen megoldások lehetőségeinek kibontakoztatásához, és úgy gondoljuk, hogy az energiahatékonysági jelzáloghitelek erre egyszerű, érthető megoldást kínálhatnak az ügyfeleknek. Az EeMAP kísérleti fázis nagyszerű lehetőség arra, hogy ezt a meggyőződést próbára tegye, és a ma közzétett publikáció egyértelmű jelzés, hogy a folyamat sok építőeleme már most a helyére került.”

 

                                                                                           

Ez a projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjából, a 746205 támogatási megállapodás keretében részesült támogatásban. Az anyag tartalmáért a szerzők tartoznak kizárólagos felelősséggel. Nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió nézeteit, és az anyag felhasználásáért sem az EASME, sem az Európai Bizottság nem felelős.

 

 

 

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra